ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το «δέντρο» του Banksy κι ο προβληματισμός για τη σχέση μας με τη φύση

Tweet
Share
Tweet
Share

Το έργο τέχνης, σιωπηλό αλλά κραυγαλέο, παρουσιάζει έναν οδυνηρό προβληματισμό για την κατάσταση του φυσικού μας κόσμου και τα τεχνητά μέσα με τα οποία προσπαθούμε να τον διατηρήσουμε.

Στον τοίχο μιας πολυκατοικίας του Finsbury Park στο Βόρειο Λονδίνο, ένα νέο έργο του Banksy φέρνει τους περαστικούς αντιμέτωπους με ένα σπάνιο κοντράστ. Το νέο έργο τέχνης του Banksy στηρίζεται στην αντίθεση μεταξύ ενός δέντρου, γυμνού από φύλλα, κι ενός τοίχου που λειτουργεί ως καμβάς για να αναπαρασταθεί η φυλλωσιά του με πράσινη μπογιά. Κατά ειρωνικό τρόπο το φύλλωμα εμφανίζεται να έχει βαφτεί από τη φυσούνα ενός πυροσβεστήρα, τον οποίο κρατά ένας νέος άνδρας, πιτσιλισμένος κι ο ίδιος από το χρώμα. Η αντίθεση μεταξύ του άψυχου φαινομενικά δέντρου και του ζωηρού χρώματος όχι μόνο γοητεύει οπτικά, αλλά οδηγεί και σε βαθύτερη περισυλλογή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα streetartnews, η τεχνητή δημιουργία του πράσινου, μέσα από την αντισυμβατική μέθοδο ενός πυροσβεστήρια, θέλει μεταξύ άλλων να ασκήσει κριτική στην ανθρώπινη προσπάθεια να ελέγξει ή να μιμηθεί την ομορφιά της φύσης. Η επιλογή επίσης του Finsbury Park αντανακλά ενδεχομένως την πρόθεση να αναδειχτεί η προσπάθεια συνύπαρξης της φύσης με την αστικότητα.

banksy1

Το γκράφιτι φαίνεται να καλεί τους περαστικούς να προβληματιστούν για τη σχέση τους με τη φύση και το περιβάλλον. Αντιπαραβάλλοντας το νεκρό δέντρο με την τεχνητή ζωντάνια του πράσινου χρώματος, ο Banksy ίσως προτρέπει σε μια επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο οι αστικές κοινωνίες αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο. Η χρήση ενός πυροσβεστήρα για την εφαρμογή του χρώματος υποδηλώνει επίσης μια αίσθηση επείγοντος, μια έκκληση για δράση που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Το έργο τέχνης, σιωπηλό αλλά κραυγαλέο, παρουσιάζει έναν οδυνηρό προβληματισμό για την κατάσταση του φυσικού μας κόσμου και τα τεχνητά μέσα με τα οποία προσπαθούμε να τον διατηρήσουμε.

Ενδιαφέρουσες είναι κι οι ερμηνείες που δίνουν οι κάτοικοι της γειτονιάς, οι οποίοι υποδέχτηκαν πολύ θετικά την πρωτοβουλία. Η Wanja Sellers, κάτοικος της Hornsey Road που ζει λίγα σπίτια πιο κάτω από την τοιχογραφία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA Media: «Είμαστε τόσο περήφανοι και χαρούμενοι που ο Banksy επέλεξε τον δρόμο μας».

banksy2

Η Lidia Guerra, μια άλλη κάτοικος της Hornsey Road, δήλωσε: «Ο τρόπος που έχει γίνει, με το χρώμα που ρέει προς τα κάτω, μου θυμίζει μια ιτιά που κλαίει, οπότε ίσως υπάρχει ένα μήνυμα για τον αγώνα της φύσης με το νεκρό δέντρο μπροστά».

Η Carolyn παρατήρησε από τη μεριά της ότι το γκράφιτι έφερε τους ανθρώπους κοντά. «Βγήκαν να συζητήσουν στους δρόμους και να κάνουν μαζί εκτιμήσεις για το μήνυμα που θέλει να περάσει το έργο. Έφερε την κοινότητα κοντά, κάτι που ήταν πολύ ωραίο να το βλέπεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman