ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όταν κάνει τόση ζέστη, ο χρόνος σταματάει: η επιβίωση στην καυτή ζέστη της δυτικής Αφρικής

Tweet
Share
Tweet
Share

Τον Φεβρουάριο η αισθητή θερμοκρασία εκτοξεύτηκε στους 50 βαθμούς Κελσίου, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να παλεύουν με επικίνδυνες θερμοκρασίες που τροφοδοτούνται από την κλιματική κρίση.

Η μελέτη των θερμοκρασιών την εβδομάδα που πέρασε, επιβεβαιώνει τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής κρίσης και του έντονου καύσωνα φέτος στον Κόλπο της Γουινέας.

Ο Tarly, ένας 52χρονος ξυλουργός, έχει δει τους συναδέλφους του να λιποθυμούν λόγω της ζέστης στο προάστιο Abobo της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου ζει, τους τελευταίους μήνες. «Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω είναι να κάνω ντους. Αλλά όταν μπαίνω στο gbakka [ένα δημοφιλές αστικό μικρό λεωφορείο], είμαι ήδη ιδρωμένος, και έτσι παραμένει μέχρι το απόγευμα».

Αν και δεν προβλέπονται «διαλείμματα για δροσιά» στη δουλειά του, λέει ότι οι συνάδελφοί του κάνουν περιστασιακά παύσεις για να πιουν καφέ ή τσάι.

Φέτος, η δυτική Αφρική χτυπήθηκε από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα, με την πιο έντονη ζέστη να καταγράφεται από τις 11 έως τις 15 Φεβρουαρίου και τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου και να ανέρχονται κατά μέσο όρο στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Η υγρασία ήταν επίσης υψηλή, καθιστώντας δυσκολότερο για τους ανθρώπους να δροσιστούν με τον ιδρώτα. Ο δείκτης για την αισθητή θερμοκρασία, όπου συνδέονται η θερμοκρασία με την υγρασία για να γίνει αντιληπτή η πραγματική αίσθηση της ζέστης, έφτασε τους 50 βαθμούς Κελσίου.

 «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για το ανθρώπινο σώμα», δήλωσε ο Izidine Pinto, ερευνητής σε θέματα καιρικών και κλιματικών ακραίων συνθηκών στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας.

Ο Wasiu Adeniyi Ibrahim, αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Νιγηρίας, δήλωσε: «Ο καύσωνας του Φεβρουαρίου συνέβη στις αρχές του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν εγκλιματιστεί στη ζέστη. Με κάθε κλάσμα του βαθμού υπερθέρμανσης του πλανήτη, καύσωνες όπως αυτός θα γίνονται ακόμη πιο θερμοί».

«Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο περασμένος Φλεβάρης ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, ο ένατος κατά σειρά μήνας που σπάει ένα τέτοιο ρεκόρ. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται, και η επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο οδήγησαν στις υψηλές θερμοκρασίες.

Μετεωρολογικοί οργανισμοί στη Νιγηρία και τη Γκάνα εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά πολλές από τις άλλες χώρες που επλήγησαν δεν προετοιμάστηκαν για την επικίνδυνη ζέστη.

Η Maja Vahlberg, σύμβουλος κινδύνου στο Κέντρο Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι δεν εκτιμούν τους κινδύνους της ζέστης, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες είναι σιωπηλοί δολοφόνοι. Μπορούν να αποβούν απίστευτα θανατηφόρες για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με υπάρχουσες παθήσεις και τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους. Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της Δυτικής Αφρικής ζει επίσης σε άτυπες κατοικίες, καθιστώντας εκατομμύρια ανθρώπους ιδιαίτερα ευάλωτους στην ακραία ζέστη».

Οι αγρότες στην Ακτή Ελεφαντοστού δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία βροχής προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στις καλλιέργειες. Τον Μάρτιο, τα εργοστάσια κακάο στη χώρα και στη Γκάνα σταμάτησαν ή μείωσαν την επεξεργασία επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τους κόκκους, αναφέρει το Reuters. Η τιμή των κόκκων κακάο αυξήθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα, πάνω από 8.000 δολάρια ανά τόνο, τιμή τριπλάσια από τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με μελέτη της ομάδας επιστημόνων World Weather Attribution, υπό κανονικές συνθήκες, καύσωνας αυτού του μεγέθους, θα συνέβαινε λιγότερο από μία φορά τον αιώνα σε έναν κόσμο. Αντ' αυτού, έχει εξελιχθεί σε γεγονός που θα συμβαίνει μία φορά ανά δεκαετία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της μεσοσταθμικής αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασία κατά 1.2 βαθμούς κελσίου.

planting 2839128 640

Γείτονας του Tarly βρήκε επίσης δύσκολο τον καύσωνα. Ο λόγος για τον κινηματογραφιστή Richard Lamah, ο οποίος δήλωσε ότι έπρεπε να προσαρμόσουν το πρόγραμμα των γυρισμάτων τους στη θερμοκρασία.

«Συνηθίζαμε να κάνουμε γυρίσματα από τις έξι έως τις εννέα το πρωί, αλλά τώρα είναι αδύνατο, γιατί από τις 9 το πρωί ο ήλιος καίει», είπε. Οι συνάδελφοί του άρχισαν να εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους με εξαερισμό, καθώς και «να κάνουν διαλείμματα για να δροσιστούν, ακόμη και να κάνουν ντους στη μέση των γυρισμάτων».

Στο σπίτι η κατάσταση ήταν το ίδιο δύσκολη. «Ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά μου κοιμόμαστε καλά εξαιτίας της ζέστης - νιώθουμε σαν να μην υπάρχει αέρας».

Στο Λάγος, την πολυπληθέστερη πόλη της Νιγηρίας, οι άνθρωποι συνέχισαν να παλεύουν με τις υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και μετά την ύφεση του καύσωνα.  «Είναι πολύ δύσκολο να δουλέψεις. Αισθάνομαι αφυδατωμένος όλη την ημέρα, οπότε πρέπει να σταματώ συνέχεια για να πιω νερό».

Η ζέστη επηρεάζει την εργασία του, επειδή «δεν έχει την ίδια δύναμη να βγει για βόλτες», ενώ η δουλειά του περιλαμβάνει ταξίδια σε όλη τη χώρα και επισκέψεις στο πεδίο.

Ο Tarly στην Ακτή Ελεφαντοστού πρόσθεσε: «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ανοίξω τα παράθυρα και την πόρτα για να κυκλοφορήσει ο αέρας, αλλά ακόμη και ο αέρας δεν κινείται».

Ζει με ένα παιδί ενός έτους, το οποίο κλαίει τη νύχτα επειδή ζεσταίνεται, και τις δύο έφηβες κόρες του, οι οποίες ξυπνούν στη μέση της νύχτας για να κάνουν ντους πριν επιστρέψουν στο κρεβάτι όπου ξαπλώνουν μπροστά στον ανεμιστήρα. Παρόλα αυτά, η ζέστη κολλάει- δεν φεύγει.

«Στις τέσσερις το πρωί, είναι όταν κάνει λιγότερο ζέστη και μπορείς να κοιμηθείς καλύτερα, αλλά πρέπει να ξυπνήσω για να πάω στη δουλειά», είπε ο Tarly. «Όταν κάνει τόση ζέστη, σε συνδυασμό με την υγρασία, ο χρόνος σταματάει».

*Με πληροφορίες από τον Guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman