ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Netflix: Ιταλικό χωριό ζει με την ανησυχία του υπερτουρισμού μετά την υπερπροβολή λόγω του Ρίπλεϊ

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Airbnb αναφέρει ότι κατέγραψε αύξηση 93% στις κρατήσεις για την περιοχή του Ατράνι μετά την προβολή της σειράς.

Όταν ο ομώνυμος χαρακτήρας του Άντριου Σκοτ στη νέα επιτυχημένη σειρά του Netflix Ripley ταξιδεύει από τη Νάπολη προς το χωριό Ατράνι, το ξεχαρβαλωμένο λεωφορείο έχει το δρόμο σχεδόν για τον εαυτό του- μια μοναχική βέσπα περνάει από την αντίθετη κατεύθυνση. Όταν εντοπίζει τον Ντίκι Γκρίνλιφ στην παραλία, ο πλούσιος Αμερικανός και η φίλη του είναι οι μόνοι άνθρωποι που κάνουν ηλιοθεραπεία στην παρθένα άμμο.

Οι επισκέπτες της γειτονικής ακτής Αμάλφι σήμερα θα παρατηρήσουν την αντίθεση. Σε σχέση με το 1961, ο δρόμος μεταξύ Ποζιτάνο και Σαλέρνο είναι σήμερα γνωστός τόσο για την κυκλοφοριακή συμφόρηση όσο και για τη θέα. Το Ατράνι μπορεί να είναι λιγότερο πολυσύχναστο από το Αμάλφι, αλλά το καλοκαίρι η παραλία του καταλαμβάνεται από γραμμές με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μια μικρή περιοχή, ίσως το ένα πέμπτο του χώρου, είναι δημόσια.

Στο χωριό, το οποίο διαθέτει ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και μερικά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ορισμένες επιχειρήσεις είναι ικανοποιημένες από την έκθεση του Netflix. Ο Antonio Buonocore, ο οποίος διατηρεί το παραλιακό εστιατόριο Le Arcate, δήλωσε: «Η άψογη φωτογραφία έχει σίγουρα προσφέρει στο μικρό μας χωριό επιπλέον δημοσιότητα».

Αλλά άλλοι ανησυχούν για το πόσο βιώσιμη θα είναι η εξέλιξη αυτή.

Η Antonella Florio, από τα διαμερίσματα Maison Escher, δήλωσε: «Το χωριό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της πόλης: «Αυτή η ακτή είναι κορεσμένη από τον υπερτουρισμό. Αν έρθουν περισσότεροι επισκέπτες λόγω της σειράς, ελπίζω ειλικρινά να έρθουν σε περίοδο χαμηλής τουριστικής κίνησης».

Η Luisa Criscolo, διαχειρίστρια ακινήτων στο Chiara's House, συμφώνησε: «Αν ο τουρισμός αυξηθεί, ο κίνδυνος είναι να μην υπάρξει έξυπνη διαχείρισή του.  Το χωριό μας δεν μπορεί να διαχειριστεί τεράστιο αριθμό τουριστών. Τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και οι μοτοσικλέτες παραλύουν την κυκλοφορία. Οι αρχές πρέπει να κρατήσουν έναν αξιοπρεπή αριθμό καταλυμάτων ανοιχτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε κάποιες επισκέψεις να μπορούν να διοχετευθούν σε άλλες εποχές του χρόνου, και πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τη χρήση των πλωτών μέσων μεταφοράς και να προσφέρουν συχνότερα δρομολόγια με μικρότερα λεωφορεία».

Οι δημιουργοί του Ripley έκλεισαν το κέντρο του Ατράνι για ένα μήνα τον Οκτώβριο του 2021 για να το γυρίσουν πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '60, πληρώνοντας τις τοπικές επιχειρήσεις για την αναστάτωση. (Ένα χρόνο αργότερα οι κάμερες κατέβηκαν ξανά για τα γυρίσματα της ταινίας The Equalizer 3, με πρωταγωνίστρια επίσης την Dakota Fanning, η οποία υποδύεται τη φίλη του Dickie, Marge).

Αργότερα στη σειρά του Netflix, οι ατασθαλίες του Ρίπλεϊ τον οδηγούν στη Νάπολη, τη Ρώμη, το Παλέρμο και τη Βενετία. Σε κάθε πόλη, ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Steven Zaillian χρησιμοποιεί πίνακες του Caravaggio για να αντικατοπτρίσει την κάθοδο του απατεώνα του 20ού αιώνα στη βία, και ίσως την καταπιεσμένη σεξουαλικότητά του.

Αλλά η Ρώμη και η Βενετία δεν είναι άγνωστες στα κινηματογραφικά συνεργεία ή στον μαζικό τουρισμό. Το Ατράνι, μόνιμος πληθυσμός περίπου 800 κατοίκων, μόλις τώρα προετοιμάζεται για την αλλαγή.

*Με πληροφορίες από τον Guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman