ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κι όμως στη Γερμανία η άμβλωση παραμένει ακόμη παράνομη

Tweet
Share
Tweet
Share

Αν και σπάνια ασκούνται διώξεις για την άμβλωση, η διαδικασία εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη στη Γερμανία, εκτός από την περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας ή όταν έχει πέσει θύμα βιασμού, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε διακοπή στη κύηση είναι η διαβούλευση με έναν αναγνωρισμένο από το κράτος φορέα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν θεωρούνται παράνομη η άμβλωση, θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός των πρώτων τριών μηνών, διαφορετικά η κύηση συνεχίζεται κανονικά, εκτός κι εάν υπάρχει ιδιαίτερα επιτακτικός λόγος να πραγματοποιηθεί αργότερα.

Η τρικομματική κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς έκανε πράξη την προγραμματική της δέσμευση και σχημάτισε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που αποτελείται αμιγώς από γυναίκες για την αυτοδιάθεση της αναπαραγωγής και την αναπαραγωγική ιατρική με σκοπό την αλλαγή ενός νόμου που θεσπίστηκε πριν 153 χρόνια.

Στην έκθεση που πρόκειται να δημοσιοποιήσει η επιτροπή αναμένεται να δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι η ισχύουσα νομοθεσία της Γερμανίας δεν είναι συμβατή με τα διεθνή πρότυπα κι ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ενάμιση αιώνα μετά. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει εισήγηση για νομιμοποίηση της άμβλωσης στην αρχή της κύησης.

Ωστόσο, νομοθέτες της αντιπολίτευσης, ιδίως από τη συντηρητική συμμαχία Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης/Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, λένε ότι ο υφιστάμενος νόμος χαίρει ευρείας αποδοχής και προσφέρει την απαραίτητη προστασία στα αγέννητα μωρά. Όπως τονίζουν παρά το γεγονός ότι είναι παράνομες, οι αμβλώσεις είναι προσιτές και είναι εξαιρετικά σπάνιο η πραγματοποίησή τους να οδηγήσει σε διώξεις. Εάν οι συστάσεις της επιτροπής γίνουν δεκτές, δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο.

Το ακροδεξιό AfD υποστηρίζει την αυστηροποίηση του ισχύοντος νόμου, λέγοντας ότι σήμερα πραγματοποιούνται πάρα πολλές αμβλώσεις. Ένα από τα επιχειρήματά της είναι ότι η Γερμανία θα χρειαζόταν λιγότερους μετανάστες αν το ποσοστό γεννήσεων ήταν υψηλότερο.

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι αμβλώσεις πέραν του σταδίου στο οποίο ένα έμβρυο θεωρείται ικανό να επιβιώσει εκτός της μήτρας, περίπου 22 εβδομάδες, θα πρέπει να παραμείνουν απαγορευμένες. Το βάρος τόνισαν, θα πρέπει να πέσει στους νομοθέτες για να αποφασίσουν για τον ορισμό των χρονικών πλαισίων, συνιστώντας να ακολουθήσουν τις υπάρχουσες ιατρικές και ηθικές κατευθυντήριες γραμμές.

Η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να αποδεχθεί τις συμβουλές της επιτροπής. Ωστόσο όσοι πιέζουν για την αλλαγή του νόμου υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως η άμβλωση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης θεωρείται παράνομη σύμφωνα με την παράγραφο 218 του ποινικού κώδικα σημαίνει ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να θεσπίσει σχετικά εύκολα ποινές για τις αμβλώσεις.

Με το AfD, το οποίο υποστηρίζει την αυστηροποίηση του υφιστάμενου νόμου, να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, ο κίνδυνος αυτός είναι πιο πιεστικός, λένε οι ακτιβιστές.

Έχουν επισημάνει τις εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η γειτονική Πολωνία ειδικότερα, όπου τα δικαιώματα στην άμβλωση έχουν γίνει ένα εξαιρετικά διχαστικό θέμα, ιδίως μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2022 να καταργήσει το πανεθνικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Την Παρασκευή, το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα στην Ευρώπη χαιρέτισε την είδηση ότι οι νομοθέτες στην Πολωνία υπό τη νέα φιλελεύθερη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ έκαναν το πρώτο βήμα για τη χαλάρωση των αυστηρών κανόνων της χώρας για τις αμβλώσεις, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την αποποινικοποίηση της πράξης.

Οι υποστηρικτές της αλλαγής στη Γερμανία χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να εγγυηθεί η ΕΕ το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση συμπεριλαμβάνοντάς το στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της και να κατοχυρώσει η Γαλλία την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα. Οι νομοθέτες δήλωσαν ότι το έναυσμα για την πρωτοβουλία αυτή ήταν η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Το 2022, ένας νόμος εμπνευσμένος από τη ναζιστική εποχή στη Γερμανία που απαγόρευε στους γιατρούς να διαφημίζουν υπηρεσίες άμβλωσης καταργήθηκε μετά από προσπάθειες ακτιβιστών κατά των αμβλώσεων να πιέσουν για τη δίωξη ορισμένων γυναικολόγων.

Επί του παρόντος, ένα νομοσχέδιο παίρνει το δρόμο του μέσω της Μπούντεσταγκ, το οποίο, αν ψηφιστεί, θα απαγορεύει τον εκφοβισμό ανθρώπων, είτε πρόκειται για προσωπικό είτε για ασθενείς, σε περιοχές γύρω από κλινικές που προσφέρουν αμβλώσεις.

*Με πληροφορίες από τον Guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman