ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιος να το περίμενε, η Μπάγερ Λεβερκούζεν πρωταθλήτρια Γερμανίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Ποιος αλήθεια πίστευε ότι η Μπάγερν Μονάχου θα παρέδιδε τα σκήπτρα της μετά από 11 συνεχόμενα χρόνια παραμονής στην κορυφή του γερμανικού ποδοσφαίρου κι ενώ ξεκινούσε ακόμη μία σεζόν ως ακλόνητο φαβορί; Και ποιος θα πίστευε ότι εκείνη που θα την εκθρόνιζε θα ήταν μια ομάδα που ενώ μετρά 120 χρόνια ιστορίας δεν είχε κερδίσει ποτέ στο παρελθόν την Μπουντεσλίγκα;

Ο θρίαμβος της Μπάγερ Λεβερκούζεν συνιστά την έκπληξη της χρονιάς για το ποδόσφαιρο φέτος. Είναι όμως απόλυτα δίκαιος και υπεγράφη με εμφατική νίκη 5-0 επί της Βέρντερ Βρέμης, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος. Η επιτυχία θα μπορέσει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν η Λεβερκούζεν, που της είχε κολλήσει το ενοχλητικό παρατσούκλι neverkusen, πάρει το πρωτάθλημα αήττητη.

Οι πανηγυρισμοί δε, μπορούν ν' αποκτήσουν χαρακτήρα διαρκείας αν η ομάδα κατακτήσει τον τίτλο και στις υπόλοιπες διοργανώσεις που συμμετέχει. Η Λεβερκούζεν έχει μπροστά της τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας όπου αντιμετωπίζει την Καϊζερσλάουτερν, ομάδα δεύτερης κατηγορίας και βρίσκεται με το ένα πόδι στα ημιτελικά του UEFA Europa League, καθώς έχει κερδίσει στο πρώτο παιχνίδι με 2-0 τη Γουέστ Χαμ.

Τίποτα δεν προμήνυε την επιτυχία που θα επακολουθούσε όταν αναλάμβανε τις τύχες της ομάδας ο Τσάμπι Αλόνσο τον Οκτώβριο του 2022. Η Λεβερκούζεν βρισκόταν τότε μόλις μία θέση ψηλότερα από τον πάτο της βαθμολογίας. Η βελτίωση ωστόσο υπήρξε εμφανής από την πρώτη κιόλας σεζόν, με τη Λεβερκούζεν να προχωρά σε αντεπίθεση διαρκείας και να τερματίζει στην έκτη θέση.

Πέρα από τα αποτελέσματα, το σύνολο του Τ. Αλόνσον ωστόσο ξεχωρίζει και για το ίδιο το ποδόσφαιρο που παίζει. Με 60% κατοχή και μόλις 19 γκολ παθητικό σε 29 παιχνίδια πρωταθλήματος.

Η επιτυχία της Λεβερκούζεν βασίζεται επίσης στην έξυπνη στρατολόγηση, όπως επισημαίνει το Game of the People.

Ο Αλεχάντρο Γκριμάλντο, αριστερός μπακ, αποκτήθηκε ελεύθερος από τη Μπενφίκα και κατάφερε να τα πάει τόσο καλά, που ενώ είναι 28 χρονών, τον ορέγονται τόσο η Άρσεναλ (στην ίδια θέση αγωνίζονται ο ευάλωτος αμυντικά Ολεκσάντρ Ζιντσένκο και ο συνεπής αμυντικά, αλλά αρκετά αργός, Γιάκουμπ Κίβιορ), όσο και η Λίβερπουλ (στην ίδια θέση αγωνίζονται ο αναπληρωματικός Κωνσταντίνος Τσιμίκας και ο Άντριου Ρόμπερτσον, ο οποίος έχει επηρεαστεί την τελευταία περίοδο από τους τραυματισμούς).

Στον νευραλγικό χώρο του κέντρου δεσπόζει η παρουσία του οξύθυμου αλλά και πιο ώριμου από ποτέ 31χρονου Γκράνιτ Τζάκα, άλλοτε αρχηγού της Άρσεναλ, ο οποίος αποκτήθηκε έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τον Βίκτορ Μπονιφάς πάλι η Λεβερκούζεν έβγαλε από τα ταμεία της 20 εκατ. ευρώ ώστε να τον αποκτήσει από τη βελγική Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και αν δεν ταλαιπωρούταν από τραυματισμούς θα είχε σημειώσει ακόμη περισσότερα γκολ από τα 18 που έχει πετύχει μέχρι στιγμής. Για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής αποκτήθηκε επίσης ο Γιόνας Χόφμαν, ο οποίος πήρε μεταγραφή από τη Γκλάντμπαχ έναντι 10 εκατ. ευρώ και έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά στο τελείωμα των φάσεων μεταξύ των παικτών που αγωνίζονται στη θέση του.

Η Λεβερκούζεν διαθέτει επίσης στο ρόστερ της ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσυζητημένα ταλέντα στην Ευρώπη, τον Φλόριαν Βιρτς. Τον πήρε στις ακαδημίες από την ομάδα της Κολωνίας όταν ήταν 16, σήμερα την αποζημιώνει αγωνιστικά και στο μέλλον είναι δεδομένο ότι θα της αποφέρει μεγάλα οφέλη και σε οικονομικό επίπεδο. Μόλις 20 ετών, πέτυχε χατ-τρικ μέσα σε 23 λεπτά στην αναμέτρηση με τη Βέρντερ Βρέμης και συνολικά μετράει 17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτή τη στιγμή η αξία του Βιρτς έχει εκτοξευτεί στα 110 εκατομμύρια ευρώ και το τρέχον συμβόλαιό του έχει διάρκεια μέχρι το 2027.

Η πορεία της Λεβερκούζεν είναι σχεδόν αψεγάδιαστη. Σε κανέναν σημείο της σεζόν δεν εμφανίστηκε να υποχωρεί από τα στάνταρ της. Ακόμη κι εκείνες τις φορές που βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατάφερε να φτάσεις σε όλες τις περιπτώσεις στην ανατροπή, γεγονός που πιστοποιεί από τον μέχρι τώρα απολογισμό στη Μπουντεσλίγκα με 25 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες σε 29 παιχνίδια.

Επιπλέον προκρίθηκε από τον όμιλό της στο Europa League έχοντας το απόλυτο σε νίκες σε 6 παιχνίδια, ενώ στο κύπελλο της Γερμανίας η πορεία της επίσης είχε μόνο νίκες, μετρώντας 23 γκολ ενεργητικό και μόλις 5 παθητικό σε σύνολο 5 αγώνων.

Η άνοδος της Μπάγερ Λεβερκούζεν στην κορυφή είναι σίγουρα αναζωογονητική για το γερμανικό ποδόσφαιρο και την Bundesliga. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι η Μπάγερν, της οποία ο εγωισμός επλήγη όσο λίγες φορές, θα επιχειρήσει να την αποκαθηλώσει το συντομότερο, προσφέροντας γη και ύδωρ προκειμένου να αποκτήσει τους καλύτερους παίκτες εντός κι εκτός συνόρων, αλλά και να δελεάσει κάποια και από τα δικά της αστέρια. Ένας τρόπος για να μπορέσει να παραμείνει στην κορυφή μια ομάδα που δεν ανήκει στις παραδοσιακά μεγάλες είναι να συνεχίσει να φτάνει σε επιτυχίες. Στην κατεύθυνση αυτή έχει εκπληρώσει την πρώτη βασική προϋπόθεση που είναι να διατηρήσει στο δυναμικό της τον αρχιτέκτονα που τη μεταμόρφωσε αγωνιστικά. Ο Τσάμπι Αλόνσο, την ώρα που οι σειρήνες από τη Μπάγερν και τις ξένες ομάδες ηχούσαν εκκωφαντικά, κατάφερε να τις κάνει να σωπάσουν μονομιάς, ανακοινώνοντας ως δεδομένη την παραμονή του στον πάγκο της ομάδας. Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του και οι παίκτες του, ενώ ανεξαρτήτως της έκβασης που θα προκύψουν με παίκτες στους οποίους θα γίνει κρούση για την απόκτησή τους, απαραίτητη κρίνεται η ενίσχυση του ρόστερ προκειμένου να μπορέσει η Μπάγερ να ανταποκριθεί με επιτυχία στις αυξημένες υποχρεώσεις ελέω Τσάμπιονς Λιγκ.

Τέλος, ορισμένα ενδιαφέρονται στοιχεία για τη θητεία μέχρι τώρα του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερ Λεβερκούζεν μοιράζεται ο δημοσιογράφος Φαμπρίτσιο Ρομάνο, χαρακτηρίζοντάς τον "θρύλο".

Ο Τσάμπι Αλόνσο ανέλαβε την Μπάγερ στις 5 Οκτωβρίου του 2022 όταν βρισκόταν στην προτελευταία θέση του πρωταθλήματος. Ήταν το δεύτερο χειρότερο ξεκίνημα της ομάδας από το 1979.

Ο Τσάμπι δεν είχε αναλάβει μέχρι τότε ομάδα σε ανταγωνιστικό επίπεδο, με μοναδικό προηγούμενο σταθμό στην καριέρα του τη Ρεάλ Σοσιεδάδ B που αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας. 18 μήνες και 557 αργότερα η Μπάγερ κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, μένοντας για 43 παιχνίδια αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις. Στην πρώτη του κανονική σεζόν ως προπονητής ο Τσάμπι Αλονσο, όχι μόνο δεν δυσκολεύται να συνεχίσει με αντάξιο τρόπο την πετυχημένη πορεία του ως παίκτης, αλλά βρίσκεται μια ανάσα μακριά από ένα πολύ ξεχωριστό τρεμπλ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman