ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς ένα καλό μεταπτυχιακό θα αυξήσει το μισθό σας

Tweet
Share
Tweet
Share

Σημαντική παρουσία στην αγορά έχουν σήμερα όσοι κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ ο μισθός τους κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

Έρευνα για το θέμα πραγματοποιούν οι FT, οι οποίοι για του λόγου το αληθές παραθέτουν και τα σχετικά στοιχεία. Τη χρονιά που πέρασε όσοι διέθεταν μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) από ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, έλαβαν ετήσιο εισόδημα 142.000 δολάρια, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Την προηγούμενη χρονιά ο μέσος μισθός των αποφοίτων ίδιου επιπέδου, μετά την πάροδο τριών ετών, ανήλθε κατά μέσον όρο στα 135.000 δολάρια. Το 2006 ήταν η χρονιά που καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των μισθών τους, ενώ από το 2008 έως το 2013, η παγκόσμια οικονομική κρίση «έριξε» τον ετήσιο μισθό στα 127.000 δολάρια.

Τα χρηματοοικονομικά ο τομέας με τις υψηλότερες απολαβές

Σήμερα ο ανταγωνισμός για φοιτητές και απόφοιτους έχει αυξηθεί τόνισε η Τζούντιθ Χοντάρα, μία από τους ιδρυτές της Fortuna Admissions, που συμβουλεύει όσους κάνουν αιτήσεις για τέτοια προγράμματα.

salar

Αυτή την ώρα ο τομέας με τις υψηλότερες απολαβές για κατόχους ΜΒΑ είναι ο χρηματοοικονομικός, ενώ οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου ακολουθούν στη δεύτερη θέση με αποδοχές 154.000 δολαρίων.

Οι μισθοί σημείωσαν αύξηση σε όλους τους κλάδους εργασίας, με εξαίρεση την εκπαίδευση. Μονάχα στην Αφρική μειώθηκε ο μισθός, στο διάστημα τριών χρόνων μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού.

Όσοι έχουν αποφοιτήσει από το Stanford Graduate School of Business λαμβάνουν ετήσιο εισόδημα 195.322 δολάρια, ενώ οι απόφοιτοι του Incae Business School στην Κόστα Ρίκα λαμβάνουν ως μέσο εισόδημα 91.000 δολάρια. Να αναφερθεί ωστόσο πως από το 2008 έως το 2014 τα πανεπιστημιακά δίδακτρα αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 46%.

diag

Eπένδυση οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων

Το δημοσίευμα τονίζει τη σημασία ενός MBA στις 100 κορυφαίες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή τα δίδακτρα ανέρχονται σε 8,7 μήνες ακαθάριστων ετήσιων αποδοχών τρία χρόνια μετά την αποφοίτηση, από 6,2 μήνες το 2006. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν η έξοδος διαβίωσης και το κόστος ευκαιρίας (δηλαδή το κόστος να αφήσει κανείς μια δουλειά για να διαβάσει full time) για ένα διετές πρόγραμμα MBA στις ΗΠΑ τα έξοδα υπερβαίνουν τα 300.000 δολάρια.

Στην κορυφή της λίστας για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται η Insead, με έδρα το Παρίσι και τη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και στη Βρετανία συνεχίζουν να κυριαρχούν στη λίστα, με 56 και 13 από τις θέσεις αντίστοιχα.

Το University of Cambridge Judge, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια στη Βρετανία, το 2017 κατετάγη στην πέμπτη θέση, πέντε θέσεις ψηλότερα σε σχέση με το 2016 αφήνοντας πίσω το London Business School. Ένας λόγος για την επιτυχία του πανεπιστημίου στον τομέα των οικονομικών είναι η έντονη παρουσία φοιτητών του εξωτερικού. Κάτι τέτοιο, από την άλλη πλευρά, καθιστά το εκπαιδευτικό ίδρυμα ευάλωτο στις συνέπειες του Brexit.

Στην έρευνα των Financial Times συμμετείχαν πάνω από 21.000 φοιτητές σε 156 σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, για να δημιουργηθεί η λίστα με τα καλύτερα ΜΒΑ για το 2017. Περίπου 9.000 απόφοιτοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, ποσοστό 41%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman