ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οδός Σκουφά: Αστική, μποέμ, θεατρική

Tweet
Share
Tweet
Share

Του Σταύρου Κωνσταντινίδη . 

Με το αέναο ανεβοκατέβασμα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, προσπαθώ να καταλάβω χρόνια τώρα, τη διαφορά. Ο ίδιος άνθρωπος, με τις ίδιες ψυχαναλυτικές αναφορές, σε διαφορετική πόλη, αλλάζει ματιά. Κι έτσι από την Αθήνα βλέπω ψυχραιμότερα τη Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο. Το μεσογειακό εύκρατο άλλοτε υπερισχύει και άλλοτε συνθλίβεται, στη γλυκιά Θεσααλονικιώτικη μελαγχολία. Μαθαίνω σιγά-σιγά με τα χρόνια την σοφία της απόστασιοποίησης. Δεν ερμηνεύεις σωστά αν δεν πάρεις τη σωστή απόσταση. Δεν επιλύεις πρόβλημα, αν δεν σταματήσεις να είσαι μέρος του. Το εικονογραφημένο στιγμιότυπο απο τη θρυλική Σκουφά, θα έμοιαζε φωτογραφικά  πολύ με ένα αντίστοιχο της εμβληματικής Διαγωνίου στη Θεσσαλονίκη. Κι όμως είναι άλλο. Διαφορετικό σε μνήμη, σε κοινωνικη φόρτιση σε ανθρωπογεωγραφικές αποχρώσεις.

Η Αθήνα είναι η δεύτερη πόλη της ζωής. Και μεσα στην Αθήνα, η οδός Σκουφά είναι η δική μου μικροπατρίδα. Εκεί στο γεωμετρικό μέσο της όμως μεταξύ Dolce και Ιπποκράτους, εκεί ακριβώς που ο υπερφίαλος ευδαιμονισμός του Κολωνακίου ξεθωριάζει κάπως, και εκεί που ο τραχύς εναλλακτισμός των Εξαρχείων απαλύνεται.

Ο άξονα Σκουφά- Ναβαρίνου ενώνει ευθέως και διαγωνίως δύο κόσμους. Σε επίπεδο πολεοδομίας, κοινωνικής σημειολογίας και κυκλοφορίας αυτό έχει ένα μοναδικό ενδιαφέρον. Δείχνει πως το αστικό υποσυνείδητο της πόλης, μπορεί να συγκλίνει μερικές φορές πιο άμεσα, αδιαμεσολάβητα και ήπια, μεταξύ διακηρυγμένων, φαντασιακών ή μη κοινωνικών αντιθέσεων. Άσχετα όμως απο την ταξική και επαναστατική χρήση των συμβολισμών, η Σκουφά διαπραγματεύεται σκηνογραφικά τις αντιφατικές εκδοχές μέσα στο σώμα της, αλλά στο τέλος ενώνει  σαν δρόμος, ως όφειλε.

Στην Σκουφά διατηρώ την περισκοπική αυτή θέα της Αθήνας με διπλά γυαλιά. Τον θεατρικό σπαραγμό του ριζοσπαστισμού στην κατηφόρα και την μία πλατεία , και την κινηματογραφίζουσα υποκριτική λάμψη, προς την ανηφόρα και την άλλη πλατεία. Ακουμπάω με διακριτική εύπροσήγορση τις δύο ψυχές, την αστική και την μποέμ, πάνω ακριβώς στο πιο καυτό όριο της πιο ενδιαφέρουσας και αντιφατικής, αστικής, αθηναϊκής κοινωνικής τοπιογραφίας...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman