ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αλήθειες και μύθοι από τον Νίκο Αλεξίου

Tweet
Share
Tweet
Share

Συνέντευξη στον Ζαφ Κωνσταντινίδη

Ο Νίκος Αλεξίου είναι Personal Trainer, σύμβουλος αθλητικής διατροφής και ιδιοκτήτης του καναλιού POWER-TRAINING στο Youtube. Στην συνέντευξη που  παραχώρησε στον ‘’COOLΤΥΠΟ’’ λύνει τις συχνότερες ερωτήσεις των ασκούμενων και απομυθοποιεί ορισμένα στερεότυπα που επικρατούν εντός γυμναστηρίου.

  1. Αν είχες την δυνατότητα να προτείνεις μια άσκηση για καφέ μυϊκή ομάδα ποια θα ήταν αυτή;

1) Για να απαντήσω σωστά σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει αρχικά να καθορίσουμε το στόχο. Δύναμη; Ανάπτυξη; ή Αθλητική απόδοση; Αν ο στόχος είναι κυρίως η ανάπτυξη η επιλογή που θα έκανα αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω μόνο μία άσκηση για κάθε μυϊκή ομάδα θα ήταν: ΣΤΗΘΟΣ: πίεση αλτήρων σε επικλινή πάγκο ,ΠΛΑΤΗ: σκυφτή κωπηλατική με ελεύθερη μπάρα ΩΜΟΙ: πλαγιά έκταση με αλτήρες από καθιστή θέση ,ΔΙΚΕΦΑΛΟΙ: κάμψεις αλτήρων σε επικλινή πάγκο με στροφή ΤΡΙΚΕΦΑΛΟΙ: εκτάσεις τρικέφαλων με σχοινί στη τροχαλία, ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΙ-ΓΛΟΥΤΟΙ :καθίσματα με μπάρα ,ΔΙΚΕΦΑΛΟΙ ΜΗΡΙΑΙΟΙ: κάμψη σε ξαπλωτή θέση (μηχάνημα) ,ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ: ροκανίσματα σε μπάλα ,ΡΑΧΙΑΙΟΙ: άρσεις θανάτου ΓΑΜΠΕΣ :ακροστασίες σε μηχάνημα σε όρθια θέση.

2.Ποια είναι η ιδανική διάρκεια προπόνησης σε εβδομαδιαία βάση;

2)Περίπου 1 ώρα κάθε προπόνηση. Σε εβδομαδιαία βάση αν και μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας μας, την ηλικία, τον στόχο και την ένταση των προπονήσεων, ένας γενικός μέσος όρος είναι 2-3 ώρες για έναν αρχάριο 3-4 για ένα μέσο και 4-6 ίσως και περισσότερες σε κάποιες περιπτώσεις για έναν προχωρημένο αρκούμενο. Αναφέρομαι καθαρά σε προπονήσεις με βάρη και όχι για τυχόν καθαρές αερόβιες που μπορεί να προστεθούν στα σύνολα..

  1. Υπάρχει η πεποίθηση από πολλούς ασκούμενους ότι οι πολλές επαναλήψεις συμβάλλουν στην γράμμωση και οι λίγες στον όγκο. Πως επιτυγχάνονται αυτά τα δυο σωματικά χαρακτηριστικά;

3) Η εύκολη και γρήγορη απάντηση σε αυτό είναι ότι πρόκειται για προπονητικό μύθο. Η μυϊκή ανάπτυξη (όγκος) εξαρτάται κυρίως από την ένταση της προπόνησης και μια διατροφή βασισμένη στο θερμιδικό πλεόνασμα (δηλαδή να τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε για να συντηρούμε σταθερό το βάρος μας).Η μείωση σωματικού λίπους ( γράμμωση) εξαρτάται κυρίως από διατροφή με βάση το θερμιδικό έλλειμμα(ώστε ο οργανισμός να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος). Όμως μια προπόνηση με περισσότερες επαναλήψεις και μικρά διαλείμματα μπορεί να συμβάλει περισσότερο στην κινητοποίηση του λίπους και να "σπαταλήσει" περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ,κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην προσπάθεια μας. Ίσως να είναι αυτός και ο βασικός λόγος που βοηθάει αυτόν τον μύθο θα συντηρηθεί μέχρι σήμερα.

4.Υπάρχουν ασκήσεις που έχουν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας και αν ναι ποιές;

4)Όλες οι ασκήσεις με τη χρήση αντιστάσεων έχουν ένα δείκτη επικινδυνότητας ανάλογα με την εμπειρία του ασκούμενου, σωματική του κατάσταση και ετοιμότητα των μυών του πριν την εκτέλεση τους. Μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας έχουν οι πολυαρθρικές ασκήσεις με ελεύθερα βάρη όπως τα καθίσματα,οι άρσεις θανάτου, οι πιέσεις για στήθος και ώμους. Ιδίως όταν γίνονται επιπόλαια, χωρίς συγκέντρωση και με κιλά περισσότερα από αυτά που το σώμα μας έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί.

  1. Ποια λάθη παρατηρείς στην νοοτροπία της προπόνησης των περισσότερων ασκούμενων

5) Τα μεγαλύτερα λάθη νοοτροπίας των ασκούμενων κατά τη γνώμη μου είναι η βιασύνη, ο ανταγωνισμός  και τα λάθος πρότυπα. " Η βιασύνη για γρήγορο αποτέλεσμα", που οδηγεί από διατροφικές ακρότητες και κατάχρηση αχρείαστων συμπληρωμάτων μέχρι δοκιμή και χρήση παράνομων και επικίνδυνων αναβολικών ουσιών."Ο αχρείαστος ανταγωνισμός" με τους φίλους ή συν ασκούμενους που οδηγεί σε λάθος τεχνικές και χρήση πολύ μεγάλουβάρους με φτωχή σωματική υποδομή που οδηγεί σε τραυματισμούς. Τα ‘’λάθος πρότυπα’’- καθοδηγητές" μπορεί να είναι από έναν αθλητή του bodybuilding και έναν ηθοποιό του hollywood μέχρι έναν fitnessinfluencer του διαδικτύου που χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις στο αντικείμενο και προβάλλοντας απλά το σώμα του οδηγεί σε λάθος μονοπάτια και παραπληροφορεί.

  1. Πολλές γυναίκες είναι διστακτικές απέναντι στα βάρη, θεωρώντας ότι το σώμα τους θα αποκτήσει αντρικά χαρακτηριστικά. Έχουν δικαίως ενδοιασμούς?

6)Ο κυρίως λόγος που υπάρχει αυτός ο ενδοιασμός σε πολλές γυναίκες είναι οι εικόνες που έχουν δει στα media Από επαγγελματίες αθλήτριες και bodybuilders των οποίων τα σώματα τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα χρήσης στεροειδων. Χωρίς την βασική ορμόνη ανάπτυξης, την τεστοστερόνη, σε υψηλά επίπεδα δεν υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν παράλογα και ανομοιόμορφα για τον σωματοτυπο τους όπως με μεγαλύτερη ευκολία θα έκανε ένας άντρας.Για να "αγριέψει" έστω το γυναικείο σώμα θα πρέπει να ακολουθηθούν ακραία προπονητικά προγράμματα για πολλά χρόνια παράλληλα με μια διατροφή που θα οδηγήσει σε πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους. Αντίθετα μια φυσιολογική σε ένταση προπόνηση σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή μπορεί να δημιουργήσει φανταστικά σωματικά αποτελέσματα, να βελτιώσει τυχών κακή στάση σώματος, και να αναστείλει ή να καθυστερήσει τη δημιουργείπολλών ασθενειών όπως η οστεοπόρωση που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

7.Ποιές είναι οι βασικές διατροφικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθεί κάθε ασκούμενος για να αυξήσει την μυϊκή του μάζα;

7)Με σειρά προτεραιότητας α) Θερμιδικό πλεόνασμα. β) Σωστή αναλογία μακροθρεπτικών στοιχείων: πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά στις κατάλληλες ποσότητες και αναλογίες για τα κιλά και τις ανάγκες του καθενός. C) Μεγάλη ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφών για να λαμβάνουμε καθημερινά όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. D) επαρκής ενυδάτωση: Eίτε θέλουμε να χάσουμε κιλά είναι να χτίσουμε μυς το νερό είναι το στοιχείο που θα διασπάσει θα μεταφέρει και θα βοηθήσει την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Επίσης είναι υπεύθυνο για όλες τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού και σίγουρα την γενικότερη ομαλή λειτουργία του.

  1. Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής; Έχουν παρενέργειες;

8)Τα συμπληρώματα διατροφής είναι θρεπτικές ουσίες-συστατικά που είτε έχουν απομονωθεί από πραγματικά τρόφιμα (Όπως ή πρωτεΐνη όρου γάλακτος από γάλα ) είτε έχουν συντεθεί στο εργαστήριο πάντα όμως από φυσικής προέλευσης υλικά (κρεατινή,βιταμίνες )  Τα συμπληρώματα έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τις ανάγκες ασθενών ή τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες ειδικών ομάδων όπως τα βρέφη και οι αθλητές.Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φυσική τροφή ούτε , όπως λανθασμένα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος να βοηθήσουν περισσότερο στην μυϊκή ανάπτυξη από ότι τα τρόφιμα. Ο μόνος ρόλος του πρέπει να έχουν είναι η συμπλήρωση της διατροφής μας σε περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις και μόνο αν αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από τη φυσική τροφή ...... Δεν πρέπει να τα δαιμονοποιούμε. Το βρεφικό γάλα σε σκόνη είναι εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη όρου γάλακτος, βιταμίνες και μέταλλα. Ψωμί, γάλα, χυμοί Επίσης με έξτρα βιταμίνες. Τα συμπληρώματα υπάρχουν  παντού στη διατροφή μας ήδη.Τα 2 βασικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση τους είναι τα εξής α) κάποια άμεση αλλεργική αντίδραση ,σε κάποια ουσία ,που ίσως δε γνωρίζουμε ότι έχουμε και β) λόγω του ότι πρόκειται για συμπυκνωμένες μορφές ουσιών μπορεί πολύ εύκολα από την δόση αναπλήρωσης να περάσουμε στην υπερδοσολογία.  Ειδικά τα νεαρά άτομα που δεν γνωρίζουν αν ,πως και πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε συμπλήρωμα. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε διαφορά προβλήματα υγείας όπως υπερβιταμίνωση, έλλειψη κάποιων βιταμινών και μετάλλων.Προσοχή λοιπόν, γνώση και ενημέρωση από ειδικούς και όχι απόάτομα που στόχο έχουν το οικονομικό κέρδος από την πώληση αυτών τον προϊόντων.

9.Τι προσφέρουν τα αναβολικά στεροειδη σε έναν αθλητή και ποιες είναι παρενέργειες τους ;

4) Τα αναβολικά στεροειδη είναι χημικές ενώσεις οι οποίες μιμούνται τη δράση της τεστοστερόνης.Δεν έχουν καμία σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής που αναφέραμε προηγουμένως και η διακίνηση, πώληση και χρήση τους είναι παράνομη .Η ορμόνη αυτή προάγει όλα τα αντρικά χαρακτηριστικά, ενέργεια, δύναμη, μυικήανάπτυξη, επιθετικότητα, και σεξουαλική ορμή.Όταν κάποιος παίρνει εξωγενώς πολύ μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που φυσικά παράγει ο οργανισμός του, αυτό που θα παρατηρήσει πρώτα είναι μια ραγδαία ανάπτυξη όλων των παραπάνω. Τεράστια επίπεδα ενέργειας, όρεξης και δύναμης στις προπονήσεις μπορούν να βοηθήσουν τον "χρήστη" να γυμνάζεται πολύ περισσότερη ώρα από έναν φυσικό ασκούμενο. Παράλληλαη μεγάλη ικανότητα ανάρρωσης και πρωτεινοσύνθεσης είναι οι βασικοί λόγοι της τόσο μεγάλης διαφοράς σε ταχύτητα και σύνολο αποτελεσμάτων.Φυσικά όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον τα ανδρογόναστεροειδη όπως και όλες οι κατηγορίες αναβολικών φαρμάκων (εργογονα,αυξητική ορμόνη, ινσουλίνη κλπ) έρχονται πακέτο με μια σειρά παρενεργειών. Σε πρώτο στάδιο οι παρενέργειες είναι  ακμή, τριχόπτωση, κατάθλιψη, ανικανότητά, γυναικομαστίασυρρίκνωσηόρχεωνκ.α για τους άντρες.Για τις γυναίκες τα πρώτα συμπτώματα που συναντώνται είναι η αύξηση της τριχοφυΐας ,η βάθυνση τόνου φωνής, οι διαταραχές ή διακοπή περιόδου, η υπερτροφία κλειτορίδας κ.α Τα αποτελέσματα της χρήσης αναβολικών και στα δύο φύλα είναι οι σοβαρές καρδιαγγειακές, ενδοκρινολογικές και ηπατικές βλάβες, διάφοροι τύποι καρκίνων, και τελικώς ο θάνατος.

  1. Ποσό εφικτό είναι να χτιστεί με φυσικό τρόπο ένα σώμα σαν αυτά ηθοποιών που υποδύονται σούπερ ήρωες σε ταινίες;

10) Πολλά παιδιά μου κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση: Μπορώ να γινώ σαν τον τάδε ηθοποιό- μοντέλο- αθλητή κλπ με φυσικό τρόπο? Από την εμπειρία μου σαν ασκούμενος 20 χρόνια και σαν προπονητής περίπου 15 μόνο φυσικών ασκούμενων απευθυνόμενος σε όλα τα νέα παιδιά και θα πω το εξής: Σου αρέσει το σώμα του HenryCavill στις ταινίες Superman ? Το σώμα του GerardButler στους 300 του Λεωνίδα ή του MichaelB.Jordan στην πρόσφατη ταινία Creed? Με απόλυτη βεβαιότητα σου λέω ότι μπορείς να γίνεις σαν αυτούς.Απλά όχι στους λίγους μήνες που το πέτυχαν αυτοί για τους ρόλους τους με τη βοήθεια ουσιών, προπονητών, ιατρών, διατροφολόγων και Σεφ. Θα τα καταφέρεις,χρειάζεσαι όμως  πειθαρχεία πολλών συνεχόμενων χρονών σε προπόνηση και διατροφή.Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικά γενετικά όρια για τον καθένα και πολλά είδη σωματοτυπων όμως το ταβάνι είναι πολύ ψηλότερα από αυτό που φαντάζεσαι ή σου έχουν πει..Μην απογοητεύεσαι. Μείνε πειθαρχημένος μακριά από φάρμακα και στεροειδή και το αποτέλεσμα θα δε δικαιώσει.Όχι σήμερα, όχι αύριο αλλά μετά από χρόνια θα είσαι κάτι πολύ καλύτερο από αντιγραφή αυτών που τώρα θαυμάζεις. Θα είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

         Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον Ν.Αλεξίου πολλοί είναι οι μύθοι που επικρατούν στην κοινότητα του Fitness και μεγάλη οι άγνοια των νέων για το πως να διατραφούν και να γυμναστούν. Με την απόκτηση γνώσεων και συνέπειας όμως ο κάθε ασκούμενος μπορεί να πετύχει ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman