ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

18% των παιδιών έχει φοβηθεί στο ίντερνετ

Tweet
Share
Tweet
Share

Πριν κλείσουν τα 8 τους χρόνια ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ 1 στα 2 παιδιά, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αυτών δηλώνει πως πλοηγείται στο διαδίκτυο συστηματικά. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί γονείς δεν ελέγχουν τι κάνουν τα παιδιά τους, όταν είναι συνδεδεμένα.

Θεαματικό είναι το ποσοστό των παιδιών που διατηρούν λογαριασμό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο (99,4%), σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Τα αγαπημένα social media των παιδιών

-facebook 36,7%
-twitter 9,2%
-instagram 29,8%
-viber 36,7%
-skype 27,3%
-snapchat 8,8%
-άλλο 11,7%

1 3Yr Child Computer Asian 2

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι νεότερες ηλικίες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι για να ακούσουν μουσική. Το ποσοστό αυτών αντιστοιχεί γύρω στο 80% του συνόλου. Το 72,2% για να συνομιλήσουν με τους φίλους τους, ενώ γύρω στο 69% για να βρουν βοήθεια για τα μαθήματά τους. Ελαφρώς μειωμένο το ποσοστό των παιδιών που ασχολούνται με το διαδίκτυο για να παίξουν παιχνίδια (67%), ενώ πολλά είναι και αυτά που βλέπουν ταινίες μέσα από το ίντερνετ (64,1%).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 18% των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσε πως έχει βιώσει το συναίσθημα του φόβου κατά την πλοήγηση. Οι περισσότεροι μίλησαν στους γονείς για το περιστατικό, ενώ άλλοι στους φίλους. Κάποιοι δεν το είπαν σε κανέναν, ενώ λιγότεροι εμπιστεύτηκαν τους δασκάλους.

Το 99,4% των παιδιών έχει λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Οι τρόποι με τους οποίους «απειλήθηκαν» τα παιδιά

-απειλές/βρισιές 31,9%
-πονηρή προσέγγιση από άγνωστο 26,6%
-ψεύτικες φήμες 38,3%
-ηλεκτρονική επίθεση 10,6%
-άλλο 10,6%

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες παραδέχθηκαν πως είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο περίπου 1 ώρα την ημέρα, ενώ κάποιοι πως πλοηγούνται 2-3 ώρες. Λιγότεροι είναι αυτοί που ξεπερνούν τις 4 ώρες.

Τα παιδιά, στη συνέχεια, εξήγησαν πως νιώθουν περισσότερη ασφάλεια κατά την πλοήγησή τους αν «κλικάρουν» γνώριμα sites (44%). Σε ποσοστό 30,7% παραδέχθηκαν πως αισθάνονται ασφαλή όταν κάνουν ερωτήσεις σε γονείς και δασκάλους, τη στιγμή που το 27,6% των παιδιών ζήτησε περισσότερη ενημέρωση.

Να σημειωθεί πως στην έρευνα πήραν συνολικά μέρος 524 παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν κορίτσια. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 10-14 ετών.

image004

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman