ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Καλώς ήρθες... άνοιξη!

Tweet
Share
Tweet
Share

Η φετινή χρονιά είναι η πρώτη μετά το 1662, όπου η αρχή της Άνοιξης συμπίπτει σχεδόν με μια έκλειψη Ηλίου.

Δεκαπέντε σχεδόν ώρες μετά την έκλειψη, και συγκεκριμένα στις 00:45΄ ώρα Ελλάδος, λαμβάνει χώρα η εαρινή ισημερία. Έτσι, το Σάββατο 21 Μαρτίου θα είναι και τυπικά η πρώτη μέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Στο νότιο από την άλλη πλευρά, θα είναι η πρώτη μέρα του Φθινοπώρου.

Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στο βόρειο ημισφαίριο, η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.

animals in love 3

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα σημειωθεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι αυτή χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Οι τέσσερις εποχές του χρόνου δεν έχουν την ίδια διάρκεια. Φέτος το καλοκαίρι θα διαρκέσει 93,65 ημέρες, ενώ η άνοιξη 92,76 ημέρες. Ακολουθεί το φθινόπωρο με διάρκεια 89,84 ημερών, ενώ η μικρότερη εποχή είναι ο χειμώνας με 88,99 ημέρες.

Στις 00:45΄ ώρα Ελλάδος, λαμβάνει χώρα η εαρινή ισημερία

Το καλοκαίρι, μέσα στα χρόνια, μεγαλώνει εις βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα. Το έτος 3000 το καλοκαίρι θα διαρκεί 93,92 μέρες στο βόρειο ημισφαίριο, η άνοιξη 91,97 μέρες, το φθινόπωρο 90,61 μέρες και ο χειμώνας 88,74, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

frogs

Για ποιο όμως λόγο η άνοιξη γίνεται μικρότερη με το πέρασμα των χρόνων; Ο ίδιος ο άξονας περιστροφής της Γης μετακινείται (πρόκειται για το φαινόμενο της «μετάπτωσης» στην αστρονομία). Η άνοιξη ολοκληρώνεται με το θερινό ηλιοστάσιο, αλλά λόγω της μετάπτωσης το σημείο στην τροχιά της Γης όπου ο πλανήτης μας φθάνει σε αυτό το ηλιοστάσιο, μετακινείται οριακά κάθε χρονιά. Έτσι, κάθε φορά η άνοιξη τελειώνει (και το καλοκαίρι αρχίζει) λίγο νωρίτερα.

Η διαφορά μακροπρόθεσμα θα είναι αισθητή. Λόγου χάρη, κατά το έτος 8680 η άνοιξη θα διαρκέσει μόνο 88,5 ημέρες ή περίπου τέσσερις ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2015. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αλλαγές στη διάρκεια των εποχών είναι κάθε χρόνο τόσο μικρές, που ένας άνθρωπος δεν τις προσέχει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman