ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

8 στα 10 θύματα θανάτου από τη γρίπη δεν έκαναν το εμβόλιο

Tweet
Share
Tweet
Share

Αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάζει η γρίπη στην Ελλάδα σε όλες τις ηλικίες, κάτω τους ενός έτους και μέχρι 90 ετών και το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιαστεί.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών και οι επιστήμονες τους Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επισημαίνουν ότι η χρήση αντιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, το τελευταίο θύμα ήταν βρέφος κάτω των 12 μηνών με υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα. Εννέα παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ και τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστα.

Δυστυχώς, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη Τύπου, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (75%) ή κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (84%) δεν είχαν εμβολιαστεί, παρόλο που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

«Η γρίπη είναι παγκόσμιο φαινόμενο» και πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε και ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της, είπαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης στην Ευρώπη 30.000 με 40.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, φέτος τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν καλύτερα από πέρυσι τόσο στην κοινότητα όσο και στους επαγγελματίες υγείας, αλλά μακριά από τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνιστά τον εμβολιασμό του 75% των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Έχουν εισαχθεί 2.226.530 εμβόλια και έχουν εμβολιασθεί 1,7 εκατ. πολίτες, άνω των 60 ετών στην πλειονότητα τους. Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην προμήθεια ακόμη 50.000 εμβολίων, είπε ο κ. Μπασκόζος, τονίζοντας ότι ακόμα και τώρα μπορεί κάποιος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστεί. Ο κ. Μπασκόζος είπε επίσης, ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά, τονίζοντας ότι σήμερα ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν είναι ο μεγαλύτερος. Ανέφερε ότι το 2011 λειτουργούσαν 540 κρεβάτια ΜΕΘ και 154 ήταν κλειστά, το 2014, 475 ήταν ανοιχτά και 103 κλειστά και σήμερα έχουμε 552 κρεβάτια ΜΕΘ σε λειτουργία και 63 κλειστά.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα κρούσματα της γρίπης παρουσιάζουν αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Τσακρής στο OPEN: Απότομη κορύφωση του ενδημικού κύματος της γρίπης

Για κάμψη από τις ερχόμενες εβδομάδες του φαινομένου της γρίπης σε συνδυασμό πάντα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Ελλη Στάη ο καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής 

Ακολούθως τόνισε πως φέτος το κύμα της γρίπης κορυφώθηκε απότομα σε συσχέτιση με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα. Οι καιρικές συνθήκες αποτελούν βοηθητικό παράγοντα και ιδανικές συνθήκες εξάπλωσης, πρόσθεσε

Οπως σημείωσε το ενδημικό κύμα της γρίπης κορυφώθηκε απότομα ιδιαίτερα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες και καταγράφεται  σημαντική αυξητική τάση την οποία περιμένουμε να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Βρισκόμαστε στο πικ και περιμένουμε κάμψη του φαινομένου.

Οσον αφορά τους 39 θανάτους και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ σχολίασε πως δεν ήταν όλοι από την ομάδα του υψηλού κινδύνου. Η γρίπη μπορεί να χτυπήσει και να κάνει σοβαρές λοιμώξεις και σε άτομα  που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είπε

Ο κος Τσαγκρής τόνισε πως αλλο κοινό κρυολόγημα κι άλλο η γρίπη. Είναι πιο θορυβώδη τα συμπτώματα της γρίπης, όπως υψηλός πυρετός, ξερόβηχας, εντονη καταβολή, αρθραλγίες, έντονος πονοκέφαλος, πρόσθεσε.

Το εμβόλιο φέτος είναι ιδιάιτερα αποτελεσματικό και αυτό είναι ενθαρρυντικό στοιχείο και ακόμη και τώρα όσοι είναι ανεμβολίαστοι πρέπει να εμβολιαστούν, συνέχισε 

Ωστόσο επισήμανε ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο στην ιατρική απαντώντας στο ερώτημα αν οι θάνατοι αφορούσαν ανθρώπους που ασθένησαν όντας ανεμβολίαστοι

Επίσης μίλησε για τη σημαντικότητα της μείωσης της διασποράς συνιστώντας σε ασθενείς ή άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα να μένουν σπίτι προστατευοντας έτσι τον εαυτό τους αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman