ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βραβείο στη φωτογραφία - μήνυμα για το περιβάλλον

Tweet
Share
Tweet
Share

Παλιότερα οι εικόνες από την άγρια φύση μας έφερναν κοντά σ’ ένα κόσμο που βρισκόταν μακριά μας και παρέμενε ακόμη αλώβητος. Σήμερα οι φωτογραφίες που φτάνουν στις οθόνες μας προκαλούν αγωνία και ανησυχία για το μέλλον. Γίνεται όλο και πιο πραγματικό ότι ο πλανήτης οδεύει σ’ ένα σημείο χωρίς επιστροφή, με καταστροφές που δεν θα είναι πια αναστρέψιμες και με ζώα που τελικά θα έχουν εξαφανιστεί.

Η φωτογραφία με την πολική αρκούδα που την έχει πάρει ο ύπνος πάνω σ' ένα κομμάτι πάγου, καταμεσής μιας απέραντης θάλασσας, κέρδισε το βραβείο People’s Choice στον διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year. Τη στιγμή απαθανάτισε ο ερασιτέχνης Βρετανός φωτογράφος Νίμα Σαριχάνι, μετά από τρεις ημέρες αναζήτησης πολικών αρκούδων, εν μέσω πυκνής ομίχλης, στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Η ολόλευκη αρκούδα είναι ταυτισμένη με τα μέρη της γης που το χιόνι δεν λιώνει ποτέ. Μόνο που η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει όσα γνωρίζαμε. Το στιγμιότυπο εμφανίζει την αρκούδα να έχει βρει καταφύγιο σ’ ένα σπίτι που σε λίγο δεν θα υπάρχει. Είναι μια εικόνα που θα μπορούσε να μας συνοδεύει για καιρό. Να εξελιχθεί σε σύμβολο μιας ύστατης προσπάθειας για τη διάσωση του πλανήτη.

Άλλωστε όπως δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, Ντάγκλας Γκουρ «η συναρπαστική και συγκλονιστική εικόνα του Σαριχάνι μας επιτρέπει να δούμε την ομορφιά και την ευθραυστότητα του πλανήτη μας».

Για τον τρόπο που μπορεί να επιδράσει η φωτογραφία στον θεατή, εξήγησε ότι αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του αναπόσπαστου δεσμού μεταξύ του ζώου και του οικοτόπου του. «Χρησιμεύει ως μια οπτική αναπαράσταση των καταστροφικών επιπτώσεων που επιφέρει η άνοδος της θερμοκρασίας και η απώλεια των οικοτόπων». Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι πολικές αρκούδες που έχουν απομείνει στον πλανήτη δεν υπερβαίνουν τις 26.000.

Η φωτογραφία επιλέχθηκε από λάτρεις της φύσης και της φωτογραφίας της άγριας ζωής ανάμεσα σε μία λίστα με 25 εικόνες. Τέσσερις ακόμη φωτογραφίες κέρδισαν επίσης τις εντυπώσεις.

Η χαρούμενη χελώνα, του Τζάχι Φίνκελστιν

417553390 939460150870376 6305715355231188458 n

Κατά τη φωτογράφηση η προσοχή του Τζάχι Φίνκελστιν ήταν εστιασμένη στα πουλιά της ακτής όπου βρισκόταν. Μέχρι που μπροστά απ' το σημείο που είχε καμουφλαριστεί, εμφανίστηκε να κολυμπά στα ρηχά μια βαλκανική νεροχελώνα. Την επόμενη στιγμή πάνω στο ανοικτό στόμα που εξείχε από το νερό προσγειώθηκε απροσδόξτηα μια λιβελούλα.

Τα ψαρόνια μουρμουρίζουν, του Ντάνιελ Ντεντσέσκου

psaronia

Όπως αναφέρει το BBC,  ο Ντάνιελ Ντεντσέσκου πέρασε κάμποσες ώρες στο κατόπι του μικρόσωμου χαριτωμένου πτηνού στην πόλη και τα προάστια της Ρώμης. Μέχρι που μια χειμωνιάτικη μέρα μεν, με πεντακάθαρο ουρανό δε, τα ψαρόνια ενώθηκαν και σχημάτισαν όλα μαζί το σουλούπι ενός πολύ μεγαλύτερου πουλιού.

Μπανιάρισμα σε μικρά λιοντάρια, του Μαρκ Μπόιντ

leaines

Δυο λέαινες είχαν πάει για κυνήγι, αφήνοντας τα μικρά τους κρυμμένα όλη τη νύχτα σε πυκνούς θάμνους στο Μασάι Μάρα Μάρα της Κένυας. Επιστρέφοντας σπίτι, οι λέαινες φώναξαν στα μικρά τους να έρθουν και άρχισαν να τα φροντίζουν.

Μέδουσες στο Βόρειο Σέλας, του Οντούν Ρίκαρντσεν

medousa

Προστατεύοντας τον εξοπλισμό του σε ένα αυτοδημιούργητο αδιάβροχο περίβλημα και μέσα από ένα δικό του μοντέλο ρυθμίσεων για την εστίαση και το διάφραγμα, ο Οντούν Ρίκαρντσεν κατάφερε να συλλάβει τις μέδουσες του φεγγαριού ενώ συνέρρεαν στα δροσερά φθινοπωρινά νερά ενός φιόρδ έξω από το Τρούμσε, στη βόρεια Νορβηγία, που φωτίζεται από το βόρειο σέλας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman