ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο πλανήτης μας λιώνει: Θερμοκρασίες και ρεκόρ ενός χειμώνα που δεν ήρθε ποτέ

Tweet
Share
Tweet
Share

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των τελευταίων 12 μηνών κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, 1.56 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή.

Για ένατο συνεχόμενο μήνα οι επιστήμονες αντικρίζουν στα στοιχεία τους ένα πλανήτη που λιώνει. Και για ένα ακόμη μήνα καταγράφονται παγκοσμίως οι θερμότερες των ημερών που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ανάλογα ανησυχητική δείχνει η κατάσταση και πέρα από την επικράτεια της στεριάς, καθώς στην επιφάνεια της θάλασσας -με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service της Ε.Ε- καταγράφηκαν κι εκεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά:

*Ο Φεβρουάριος που μας πέρασε ήταν κατά 1.77 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του μήνα, από το 1850 έως το 1900, και κατά 0.81 βαθμούς κελσίου πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020.

*Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες - μεταξύ Μαρτίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 - ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, κατά 1.56 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

*Ο στόχος να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1.5 βαθμό για την ώρα δείχνει να αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα που χάνεται.

Βράζουν Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Οι ημερήσιες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν "εξαιρετικά υψηλές" κατά το πρώτο μισό του μήνα, φθάνοντας ακόμη και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα του 1850-1900 στο διάστημα από 8 έως 11 Φεβρουαρίου.

Εξαιρετικά ζοφερά τα δεδομένα και για την Ευρώπη ειδικότερα, καθώς οι ημερήσιες θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο του 2024 βρίσκονταν 3.3 βαθμούς Κελσίου ψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 για τον ίδιο μήνα, με τα πιο σοβαρά αρνητικά ρεκόρ να παρατηρούνται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο χειμώνας της Ευρώπης, από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, ήταν ο δεύτερος... λιγότερο χειμώνας που έχει ζήσει η ήπειρος.

Οι μέσες παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας για τον Φεβρουάριο, εκτός των πολικών περιοχών, ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί, με 21,06 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 20.98C που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2023. Στο χειρότερο πικ της η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε σε νέο απόλυτο υψηλό 21.09 βαθμών Κελσίου στο τέλος του μήνα.

«Κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει την κλιματική αλλαγή»

Ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, δήλωσε ότι όχι μόνο δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει η εξέλιξη, αλλά προειδοποίησε γι’ ακόμη χειρότερες ημέρες εφόσον δεν ληφθούν δραστικά μέτρα: «Το κλίμα ανταποκρίνεται στις πραγματικές συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, οπότε αν δεν καταφέρουμε να τις σταθεροποιήσουμε, θα αντιμετωπίσουμε αναπόφευκτα νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας και τις συνέπειές τους».

Η Δρ Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Ινστιτούτο Grantham για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον του Imperial College του Λονδίνου επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον τόσα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το κλίμα μας θερμαίνεται, που κανείς πλέον δεν μπορεί να αρνηθεί την κλιματική αλλαγή. «Με την ίδια λογική θα μπορούσατε κάλλιστα να ισχυριστείτε ότι και η Γη είναι επίπεδη. Δισεκατομμύρια μετρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς, δορυφόρους, πλοία και αεροπλάνα δείχνουν το πολύ βασικό γεγονός ότι ο πλανήτης μας θερμαίνεται με επικίνδυνους ρυθμούς».

Η ανθρωπότητα δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται επανέλαβε κι εκείνη με τη σειρά της. Κι ο βασικός λόγος είναι ότι στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο που λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία και παραγωγή. «Οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, οπότε το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται. Πρόκειται για μια πολύ καλά κατανοητή σχέση».

Όσο για το μέλλον, η απάντηση δεν βρίσκεται σε κάποια μαγική λύση, αλλά σε ήδη γνωστές, υπαρκτές κι απόλυτα αναγκαίες επιλογές. «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε: να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα και να τα αντικαταστήσουμε με πιο βιώσιμες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι να το κάνουμε αυτό, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσουν να καταστρέφουν ζωές και μέσα διαβίωσης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman