ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εξωπλανήτη βγαλμένο από τα... όνειρα του Interstellar εντόπισε το James Webb

Tweet
Share
Tweet
Share

Aστρονόμοι παρατήρησαν έναν μακρινό πλανήτη που θα μπορούσε να είναι εξ ολοκλήρου καλυμμένος από έναν ωκεανό βαθέων υδάτων.

Τα ευρήματα προωθούν ασφαλώς την αναζήτηση πλανητών με βιώσιμες συνθήκες πέρα από τη Γη.

Οι παρατηρήσεις, από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA, αποκάλυψαν υδρατμούς και χημικές υπογραφές μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, που είναι διπλάσια από την ακτίνα της Γης και περίπου 70 έτη φωτός μακριά.

Αυτό το χημικό μείγμα είναι σύμφωνο με έναν υδάτινο κόσμο όπου ο ωκεανός θα εκτείνεται σε ολόκληρη την επιφάνεια και μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Οι ερευνητές δεν οραματίζονται βέβαια ένα γαλήνιο, φιλόξενο θαλασσινό τοπίο, αλλά σε κάθε περίπτωση ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης χρήζει παρατήρησης.

«Ο ωκεανός θα μπορούσε να έχει θερμοκρασίες πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο», δήλωσε ο καθηγητής Nikku Madhusudhan, ο οποίος ηγήθηκε της ανάλυσης. Σε υψηλή ατμοσφαιρική πίεση, ένας τόσο ζεστός ωκεανός θα μπορούσε να είναι ακόμα υγρός, «αλλά δεν είναι σαφές αν θα ήταν κατοικήσιμος», πρόσθεσε.

Αυτή η ερμηνεία υποστηρίζεται σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics Letters, αλλά αμφισβητείται από μια καναδική ομάδα που έκανε πρόσθετες παρατηρήσεις στον ίδιο εξωπλανήτη, ο οποίος είναι γνωστός ως TOI-270 d.

Η καναδική ομάδα ανίχνευσε τις ίδιες ατμοσφαιρικές χημικές ουσίες, αλλά υποστηρίζει ότι ο πλανήτης θα ήταν πολύ ζεστός για να περιέχει νερό σε υγρή μορφή. Με θερμοκρασία, 4.000 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ο πλανήτης θα είχε μια βραχώδη επιφάνεια με μια απίστευτα πυκνή ατμόσφαιρα υδρογόνου και υδρατμών.

Όποια άποψη και αν επικρατήσει, αυτές οι τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν τις εκπληκτικές γνώσεις που δίνει το τηλεσκόπιο James Webb για τη φύση των πλανητών που βρίσκονται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Το τηλεσκόπιο συλλαμβάνει το φως των αστεριών που έχει «φιλτραριστεί» μέσα από τις ατμόσφαιρες των πλανητών για να δώσει λεπτομερείς αναλύσεις των χημικών στοιχείων που εμπεριέχουν.

Θυμίζουμε πως έναν πλανήτη καλυμμένο εξ ολοκλήρου από νερό είχαμε δει και στην επιστημονικής φαντασίας ταινία “Interstellar”, που έδινε μία πιθανή εικόνα του πώς θα μπορούσε να συνεχίσει να υφίσταται η ανθρωπότητα και εκτός του πλανήτη Γη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman