ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τραγούδια που ακούγαμε στο αυτοκίνητο: Bette Davis Eyes (Kim Carnes)

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα παλιά τα χρόνια ακούγαμε τη μουσική απ’ το κασετόφωνο. Μετά ήρθαν τα CD. Κι αργότερα τα αυτοκίνητα που είχαν υποδοχή για USB.

Κοινό σημείο μεταξύ των εποχών, η αγάπη μιας παρέας να φτιάχνει λίστες με όσα αγαπά να τραγουδά στις εκδρομές και τα ταξίδια της. Το κατεβασμένο παράθυρο πάνω στο οποίο τεντώνει τα πόδια του ο συνεπιβάτης σα να ‘ταν το τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ του. Οι αναμνήσεις που μένουν ακουμπισμένες για πάντα στα καθίσματα μιας παρέας που χορεύει αψηφώντας τα χιλιόμετρα που την περιμένουν μέχρι να φτάσει στον προορισμό της.

Επόμενό τραγούδι στην playlist το Bette Davis Eyes από την Kim Carnes. Αρχικά το τραγούδι πέρασε απαρατήρητο. Η αυθεντική εκδοχή κυκλοφόρησε το 1975 από την Jackie DeShannon στο άλμπουμ "New Arrangement" χωρίς όμως να ξεχωρίσει.

Η DeShannon έγραψε το τραγούδι μαζί με τη στιχουργό Donna Weiss. Σύμφωνα με την DeShannon, της ήρθε η ιδέα αφού παρακολούθησε την ταινία Now Voyager (1942) με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Bette Davis.

Η Bette Davis ήταν μια ηθοποιός γνωστή για τις δυνατές κι ανεξάρτητες γυναίκες που υποδυόταν. Ήταν διάσημη για την προφορά της και, φυσικά, για τα μάτια της.

Όμως η αρχική πρόθεση των Weiss και DeShannon για μια ροκ εν ρολ εκδοχή προσέκρουσε στην μάλλον ατυχή έμπνευση όπως αποδείχτηκε του παραγωγού του δίσκου να το μετατρέψει σε τραγούδι με στυλ Τζαζ του ’20. «Βγήκε εντάξει. Δεν το αντιπαθώ, αλλά δεν ήταν η δική μου ιδέα», θα δήλωνε αργότερα η Shannon, σχολιάζοντας την επιτυχία που θα είχε 6 χρόνια αργότερα ως διασκευή.

«Η Donna έδωσε στην Kim Carnes την κασέτα με το demo όπως ήταν. Στην Kim άρεσε και αυτό ήταν όλο. Η δική της εκδοχή ήταν πολύ πιο κοντά σ' εκείνη του demo».

Το 1981 το τραγούδι, παρότι διασκευή, κυκλοφόρησε ως το βασικό single του 6ου άλμπουμ της Kim Carnes "Mistaken Identity".

Εξελίχθηκε σε τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε στο νούμερο #1 των τσαρτ για εννέα εβδομάδες.

Ο παραγωγός του τραγουδιού έβαλε έναν βοηθό του να βρει και να αγοράσει το φθηνότερο (και με τον φθηνότερο ήχο) σετ ντραμς. Σε συνδυασμό με τον ήχο ενός πρώιμου συνθεσάιζερ που ονομαζόταν Sequential Circuits Prophet-5, βρήκαν τον ήχο που έψαχναν και το τραγούδι έγινε επιτυχία. Η Carnes πίστωσε πολλές φορές στον πληκτρά της, Bill Cuomo, την πολύτιμη συμβολή του στην εισαγωγή και τις γέφυρες του τραγουδιού αλλά και συνολικά στη διασκευή.

Η Bette Davis ήταν 73 ετών όταν το τραγούδι έγινε επιτυχία. Με γράμματά της ευχαρίστησε τις Carnes, Weiss και DeShannon που την έκαναν «κομμάτι της σύγχρονης εποχής» κι εκμυστηρεύτηκε ότι ο εγγονός της πλέον τη θαύμαζε.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι αρκετός κόσμος που δεν γνώριζε την Kim Carnes, μπέρδευε τη φωνή μ’ εκείνη του Rod Stewart. Ακούγοντας το παρακάτω τραγούδι ίσως γίνει αντιληπτό το γιατί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman