ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προσφυγικό: Στη Λέσβο Σουλτς και Τσίπρας

Tweet
Share
Tweet
Share

«Πρόσωπο με πρόσωπο» με τις τραγικές εικόνες στη Λέσβο αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μεταβαίνει μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική στο νησί καθώς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, στο νησί βρίσκονται παγιδευμένοι περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί και ενώ οι νεκροί των ναυαγίων παραμένουν άταφοι. Όσοι διαθέτουν χρήματα διαμένουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της ευρύτερης περιοχής και οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων χιλιάδες γυναίκες και παιδιά μένουν στους δρόμους, σε δημόσιους χώρους και πάρκα και σε σκηνές στο λιμάνι της πόλης.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λέσβου τόνισε πως ενώ αντιλαμβάνεται το δίκαιο των αιτημάτων των ναυτεργατών, εν τούτοις δεν μπορεί να είναι όμηροι των αιτημάτων τους ούτε οι χιλιάδες των μεταναστών, ούτε οι τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών. Εν τω μεταξύ η ροή των προσφύγων συνεχίζεται, όπως και οι διάσωση των προσφύγων. Χθες 11 πρόσφυγες διασώθηκαν όταν ξύλινο ιστιοφόρο που παρασύρθηκε από τον άνεμο προσάραξε σε βραχώδη ακτή νότια της Μυτιλήνης.

Με παρέμβαση δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και της Frontex διασώθηκαν οι 11 επιβαίνοντες πρόσφυγες ενώ συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι διακινητές.

Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με αφορμή την αναχώρηση τριάντα μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στον διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου, τόνισε, είναι η γειτονική Τουρκία, γι' αυτό η λιγότερο επικίνδυνη και η πιο αποτελεσματική λύση, προϋποθέτει τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινά και να γίνεται πια στις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το δράμα της απώλειας ζωών. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης» σημείωσε.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman