ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δύο "αγκάθια" φρενάρουν τη συμφωνία-Νέα συνάντηση με τους θεσμούς μεσημέρι

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Μέχρι τις 5 τα χαράματα της Δευτέρας συνεχίστηκε το σκληρό "παζάρι" του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ το deadline της Τρίτης που έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθιστά τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά. Τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, είναι τα δύο "αγκάθια" που εμποδίζουν μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας. Το επόμενο ραντεβού με το κουαρτέτο θα γίνει στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ δεν αποκλείεται και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, το 25% των δανείων τελεί υπό προστασία ακομα και με την πρόταση των θεσμών, καθώς πρόκειται για δάνεια χαμηλών ποσών που αφορούν φτωχοποιημένα στρώματα, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα στρώμα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν.

Ωστόσο, για το ποσοστό δανείων που φτάνει το 58% και αφορά χορηγήσεις προς τη μεσαία τάξη, αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που «θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες», οπως αναφέρθηκε από κορυφαίο επίσης παράγοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα απο τα ζητήματα αναφοράς είναι το ποσό των συνολικών χρεών που θα έχει ένας δανειολήπτης, ώστε να μπορέσει να τύχει της προστασίας της πρώτης κατοικίας του από πλειστηριασμό.

Την ιδία στιγμή, η κυβέρνηση και οι δανειστές φέρεται να έχουν συμφωνήσει και για την εισαγωγή ενός πλαφόν αναφορικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά κάθε τράπεζα το χρόνο. Σε ό, τι αφορά τα άλλα milestones, όπως η διακυβέρνηση των τραπεζών και ο ρόλος του ΤΧΣ, εχει επέλθει συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%. «Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας. Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι «θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο "νόμο Κατσέλη" που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη».

Όσον αφορά στα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια, όπως μετέδιδε το reporter.gr το βράδυ της Κυριακής, τα βασικά σημεία διαπραγμάτευσης είναι το θέμα της αξίας των δανείων και το διαθέσιμο ετήσιο εισόδημα. Παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις που έχουν φτάσει στο 55%-60% των δανείων, οι δανειστές θέλουν η προστασία να μην ξεπερνά το 20%.

Αναφορικά με τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια, στόχος των δανειστών είναι να μεταβιβαστούν σε funds. Αυτό που ενδιαφέρει την πλευρά των δανειστών είναι πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, να δοθούν και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά η θέση αυτή βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ζήτημα της μεταβίβασης των επιχειρηματικών "κόκκινων" δανείων σε funds υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές αν και η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρχει και συμμετοχή της ΤτΕ στην διαχείριση του θέματος.

Λόγω της εμπλοκής που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και τηλεφωνική του επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν σήμερα.

Euro Working Group την Τρίτη ανακοίνωσε ο Ντάισελμπλουμ

Την Τρίτη θα γίνει τελικώς η σύγκληση του EuroWorking Group, σύμφωνα με εντολή του Eurogroup, με τον πρόεδρό του να διαπιστώνει πρόοδο σε πολλά ζητήματα με την ελληνική κυβέρνηση.

Με τη δήλωση αυτή, ο κ. Ντάισελμπλουμ θέλησε να διαμηνύσει στους ενδιαφερόμενους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και ότι θα υπάρχει συμφωνία μέχρι το Euroworking Group της Τρίτης.

Πηγή: reporter.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.