ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οικονομικό πόλεμο κήρυξε η Ρωσία στην Τουρκία

Tweet
Share
Tweet
Share

Πυκνώνουν τα «σύννεφα πολέμου» μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, με την πρώτη να περνά στην αντεπίθεση στο.. οικονομικό πεδίο. Δεδομένων των ιδιαίτερα ισχυρών εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, η Μόσχα προσπαθεί να πλήξει την τουρκική οικονομία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να προχωρά σε οικονομικά "πολεμικά ανακοινωθέντα" .

Πιο αναλυτικά, ο Μεντβέντεφ ανακοίνωσε χτες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να "πλήξει" και σε οικονομικό επίπεδο την Άγκυρα και έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να ετοιμάσει επιπλέον μέτρα, εκ των οποίων το πάγωμα ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Τουρκία, ενώ τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνονται και περιορισμοί στις εισαγωγές τροφίμων.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream εμπίπτει σε αυτά τα περιοριστικά μέτρα, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί εναντίον της Άγκυρας μπορεί ακόμη να περιλαμβάνουν και τον πρώτοπυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Ακούγιου της Μερσίνας που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, μάλιστα, η κίνηση των ρωσικών αρχών να συλλάβει 39 Τούρκους επιχειρηματίες που βρίσκονταν στη Ρωσία, επικαλούμενες ότι είχαν δηλώσει ψευδώς ότι είναι τουρίστες, ενώ παρακολουθούσαν συνέδριο για την αγροοικονομία!

Ρωσικά τουριστικά γραφεία αρνούνται να πουλήσουν ταξιδιωτικά πακέτα με προορισμό τουρκικές πόλεις, ενώ ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού, Όλεγκ Σαφόνοφ, έδωσε εντολή να «παγώσουν» όλα τα ταξίδια με προορισμό την Τουρκία, κάτι που θα προκαλέσει ιδιαίτερη ζημιά στον τουρκικό τουρισμό, δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των Ρώσων τουριστών.

Μάλιστα, το Κρεμλίνο καλεί όλους τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία να επιστρέψουν, ενώ καλεί τους υπηκόους να μην προγραμματίσουν επισκέψεις στη χώρα «για λόγους ασφαλείας».

Σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν;

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τις αναπάντητες κλήσεις που φαίνεται να έχουν γίνει μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έσπευσε να επισημαίνει πως η Τουρκία δεν κάλεσε το Κρεμλίνο για να απολογηθεί σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τύπου Su-24, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέψευσε τους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος ομόλογός του απλώς δεν απάντησε στο τηλεφώνημά του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο France24 ο Ερντογάν δήλωσε: «Κάλεσα τον κ. Πούτιν. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιστρέψει την κλήση μου». 

Ωστόσο, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι αν υπάρχει μία πλευρά που πρέπει να απολογηθεί, δεν είμαστε εμείς. Εκείνοι που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μου πρέπει να απολογηθούν. Οι πιλότοι μας και οι ένοπλες δυνάμεις, απλώς εκτέλεσαν το καθήκον τους, το οποίο αφορά στην απάντηση των παραβιάσεων των κανόνων. Πιστεύω πως αυτή είναι η ουσία».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman