ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέα πολιτική θύελλα με τον επανέλεγχο Πόθεν Έσχες του Γ.Σταθάκη

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Εν μέσω νέας πολιτικής δίνης βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής να παραπέμψει σε περαιτέρω έρευνα τα πόθεν έσχες δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, του Γιώργου Σταθάκη και του Αλέκου Φλαμπουράρη. Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν για τους δύο πολιτικούς φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και μάλιστα σε μια δύσκολη γι' αυτήν συγκυρία, ενόψει δηλαδή κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από την υπόθεση του κ. Σταθάκη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες», Γιώργος Βαρεμένος, από την διασταύρωση της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του υπουργού για το 2011 και της συμπληρωματικής που κατέθεσε ετεροχρονισμένα εντοπίστηκε ότι δεν έλειπε μόνο το 1.000.000 ευρώ όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό αλλά περισσότερα περιουσιακά στοιχεία. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν αποκλίσεις και σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπουργού Οικονομίας αλλά και σε συμμετοχές σε ακίνητη περιουσία.

Απαντώντας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι οι λογαριασμοί για τους εγκαλείται ήταν της μητέρας του, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά. «Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς», σημείωσε.

«Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας.

Όπως ανέφεραν, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτημα αποπομπής του κ. Σταθάκη και πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών.

Το ζήτημα που προκύπτει για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σοβαρό, ενώ στους ορκωτούς λογιστές που έχουν αναλάβει την υπόθεση έχει δοθεί το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν όλα τα ερευνητικά εργαλεία που τους επιτρέπει ο σχετικός νόμος, ακόμα και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά για εν ενεργεία υπουργό.

Όσον αφορά στην υπόθεση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο έλεγχος θα εστιαστεί στα έτη 2013-2014 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ζήτημα με τις μετοχές της κατασκευαστικής του εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή Πόθεν Έσχες το προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία από περίπου 40 υπόχρεους που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν στοιχεία που κατέθεσαν.

Ως αποτέλεσμα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, αποφασίστηκε η παραπομπή στην Δικαιοσύνη:

  • 11 υπόχρεων (πρώην βουλευτών, υπεύθυνων οικονομικών κομμάτων κ.α.) για φορολογικές εκκρεμότητες
  • 8 υπόχρεων (κανείς δεν είναι εν ενεργεία πολιτικός) γιατί δεν κατέθεσαν καθόλου πόθεν έσχες

Ο πρόεδρος της Επιτροπής «πόθεν έσχες» αποκάλυψε ότι υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία οι πρώην υπουργοί Γιάννης Ανθόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Αριστείδης Τσιπλάκος (ΝΔ) καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 1.850.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οπως έγινε επίσης γνωστό, την επόμενη εβδομάδα θα εξαταστούν τα πόθεν έσχες του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.