ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τσίπρας-Τουσκ: Ο αποκλεισμός από τη Σένγκεν δεν είναι λύση

Tweet
Share
Tweet
Share

Στο ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλος βάρος λόγω προσφυγικού και ότι ο αποκλεισμός της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και στο ότι απαιτείται καλύτερη συνεργασία για φύλαξη των συνόρων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, υπάρχουν κάποιες χώρες που εκτιμούν ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. «Δεν διστάζουν να επιθενται και έναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν «με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ειδικότερα ότι εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις: μία φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και μία αντιευρωπαϊκή αντίληψη που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του. «Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια και η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην κατεύθυνση της συνυπευθυνότητας», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη πρέπει «να προχωρήσουμε όλοι μαζι.

«Είναι δυσανάλογο το βάρος που κλήθηκε να σηκώσει ο ελληνικός λαός. Βάρος που αντιμετωπίζουμε με ανθρωπισμό και σεβόμενοι τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις», τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε πάνω σε κάποιες αξίες και σήμερα καλείται να ξαναβρεί αυτές τις αξίες.

«Οι συζητήσεις με τον Ν. Τουσκ είναι πάντα εποικοδομητικές, ακόμα σε δύσκολες καταστάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως είναι επιτακτικό να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουμε λάβει.

«Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι καθημερινά θα μαθαίνουμε για ναυάγια. Συμφωνήσαμε για ενίσχυση της Frontex αλλά και τη στήριξη των χωρών των Βαλκανίων καθώς και την επιτάχυνση της επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης αλλά και την Τουρκία», υπογράμμισε.

«Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ έχει σκοπό την ενίσχυση των τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό των διακινητών στην Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η δράση της θα γίνει με προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι εγκαινιάστηκαν hot spot και κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα. «Αυτό δεν αρκεί. Ο αγώνας θα είναι καθημερινός», σημείωσε.

Τουσκ: Ο αποκλεισμός από τη Σένγκεν δεν είναι λύση

«Ο αποκλεισμός από τη Σένγκεν δεν είναι λύση», υπστήριξε ο Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια των δικών του δηλώσεων, υποστηρίζοντας ότι η

Ελλάδα δεν προκάλεσε την κρίση, ούτε και η Ευρώπη.

«Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από την Σένγκεν δεν είναι λύση. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία, ούτε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες», είπε.

Μάλιστα, έπλεξε το εγκώμιο στους νησιώτες που είναι υποψήφιοι και για το Νομπελ.

«Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να δούμε τις αιτίες αλλά πως θα βρούμε λύσεις και πώς θα συμφωνήσουμε με την Τουρκία», σημείωσε.

Ο Ντ. Τουσκ έδωσε έμφαση στο ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα και στην οικονομική της διάσταση.

«Μετά τη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα είμαι ποιο αισιόδοξος και για το θέμα της αξιολόγησης», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman