ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Ντράγκι εξετάζει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική βλέποντας τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να βρίσκεται και πάλι σε μηδενικά επίπεδα και τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να αυξάνονται συνεχώς.

 

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι εάν μειωθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη αρνητικά επιτόκια τα οποία προσφέρει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες για να φυλάσσουν σε αυτήν τα κεφάλαιά τους, τότε θα πληγεί η κερδοφορία τους. Εάν συμβεί αυτό οι εμπορικές τράπεζες θα μειώσουν τον δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, αξιωματούχοι της Τράπεζας συζητούν για μέτρα που μπορούν να λάβουν χωρίς να πλήξουν κομμάτια της οικονομίας και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να μειωθεί κι άλλο το επιτόκιο που σήμερα βρίσκεται στο μείον 0,3%, αλλά να μπει όριο στο ποσό για το οποίο θα ισχύει το επιτόκιο αυτό. Το σκεπτικό είναι να πληρώνουν αρνητικά επιτόκια οι τράπεζες στην ΕΚΤ -να χρεώνονται για τα ποσά που φυλάσσουν εκεί- μόνο όταν τα συγκεκριμένα ποσά ξεπερνούν κάποιο όριο.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman