ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ με τα τουρκικά «παζάρια»-Ακυρώνεται η συνέντευξη Τύπου

Tweet
Share
Tweet
Share

Με συνεχείς ανατροπές, αλλαγή στάσεων και εκατέρωθεν πιέσεις κυλούν οι ώρες λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Την παράταση σε διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας αποφάσισαν τα εμπλεκόμενα μέρη, μετά την κατάθεση «νέων προτάσεων» της Άγκυρας για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και τη διατύπωση νέων απαιτήσεων από τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα ανταλλάγματα τα οποία θα λάβει η χώρα του.

«Προσφέρουν περισσότερα, αλλά ζητούν και περισσότερα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το πέρας αυτής θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Η Σύνοδος θα συνεχιστεί το βράδυ, ώστε να γίνει προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, με βάση τα νέα δεδομένα.

Η Τουρκία φέρεται να ζητεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια για τη συντήρηση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στο έδαφός της, επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άμεση εφαρμογή της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από την άνοιξη του 2016.

Η Άγκυρα προσφέρει σε αντιστάθμισμα την υποδοχή μη Σύρων μεταναστών στους οποίους η Ευρώπη θα αρνηθεί το άσυλο, καθώς και επιστροφή στο έδαφός της όσων συλλαμβάνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ήδη έχει ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman