ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στα θέματα Δικαιοσύνης ποντάρει η κυβέρνηση για αλλαγή δημόσιας ατζέντας

Tweet
Share
Tweet
Share

Στην κυβέρνηση σαφώς πιστεύουν ότι η δημόσια συζήτηση περί διαφθοράς-διαπλοκής είναι προνομιακό γι’ αυτούς πεδίο και ότι τους βοηθάει στην αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, στην οποία κυριαρχούν τα δύσκολα ζητήματα της προσφυγικής κρίσης και της διαπραγμάτευσης.

 

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα προδιαγράφουν ότι η σημερινή συζήτηση θα γίνει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ενώ αναφέρουν ότι στο επίκεντρο της πρωθυπουργικής τοποθέτησης θα βρεθεί η αποκατάσταση της αλήθειας όσον αφορά τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου.

«Η αποκατάσταση της αλήθειας για τον Παπαγγελόπουλο συνεπάγεται αποκαλύψεις για όλους εκείνους που εμπλέκονται σε μια προσπάθεια να συγκαλυφθούν μεγάλες υποθέσεις επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων από τράπεζες με αδιαφανή κριτήρια», αναφέρουν άνθρωποι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και παραπέμπουν «στο τρίγωνο πολιτική εξουσία - τράπεζες - μέσα ενημέρωσης», το οποίο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει συχνά καταγγείλει από το βήμα της Βουλής. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει τις πάγιες αναφορές του στις λίστες που έχουν φθάσει στη χώρα μας, αντιπαραβάλλοντας τις ενέργειες της τωρινής κυβέρνησης με αυτές προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση μετά από μήνες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνει χώρα το βράδυ της Τρίτης. Στις 7.00 το απόγευμα, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τη λειτουργία και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ήδη ο πήχης από την πλευρά της κυβέρνησης έχει «σηκωθεί» για τη συζήτηση, ενώ οι κυβερνητικές διαρροές καλλιεργούν κλίμα ακραίας σύγκρουσης. Άλλωστε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της είχε αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μάλιστα στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Δικαιοσύνης, ενώ σημείωνε ότι οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται και χαρακτήριζε «δυστύχημα» ότι αυτές αναπαράγονται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναδείξει συνολικά τα θέματα που αφορούν τις λίστες πιθανών φοροφυγάδων, τις σχέσεις πολιτείας – ΜΜΕ, αλλά και να κατηγορήσει τη ΝΔ για προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Θα σταθεί δε και στον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο για τον οποίο είχε ζητήσει σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ως αντιπερισπασμό λένε, αμέσως μετά το αίτημα διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το θέμα της Δικαιοσύνης.

Αλλά και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είχε καλλιεργήσει κλίμα λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες για τα θέματα της διαπλοκής και ο ελληνικός λαός να μάθει ποιοι διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ποιοι εκδότες δανείζονταν τα χρήματα του ελληνικού λαού από τις τράπεζες και τα έβγαζαν στο εξωτερικό, χρεώνοντας τα κανάλια τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κυβέρνηση μέσα από τη συζήτηση θα επιχειρήσει να στήσει έναν αντιπερισπασμό στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, όπου αναμένεται να υπάρξουν σκληρά μέτρα, αλλά και του προσφυγικού, όπου καταγράφονται συγκεκριμένες αβελτηρίες και λάθη. Ουσιαστικά θα επιχειρήσει να βάλει την μπάλα στο πεδίο της διαφθοράς και διαπλοκής, όπου, όπως εκτιμά λόγω «ηθικού πλεονεκτήματος», έχει την υπεροχή.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα στριμώξει την αντιπολίτευση μιλώντας με στοιχεία και ονόματα, για προσπάθειες συγκάλυψης υποθέσεων διαφθοράς. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της Ν.Δ., αναφέρουν ότι η παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή θα επικεντρωθεί στα θεσμικά ζητήματα της δικαιοσύνης, αλλά και θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και στην λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.

Μάλιστα, στη ΝΔ σημειώνουν ότι η συζήτηση σήμερα από την πλευρά της κυβέρνησης θα επιχειρηθεί να δημιουργήσει κλίμα, ώστε να συγκαλυφθούν τα πολιτικά αδιέξοδα στο εσωτερικό όσο και στα διεθνή μέτωπα. Μάλιστα «δείχνουν» τις τελευταίες εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, που κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με επίκεντρο την υπόθεση Μουζάλα.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman