ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σουλτς: Πλήγμα για τους διακινητές οι επαναπροωθήσεις

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Θετικά εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας επαναπροώθησης παράτυπων προσφύγων στην Τουρκία, πιέζοντας τα κράτη-μέλη της E.E. να πάρουν πρόσφυγες από τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, με την επαναπρόωθηση των πρώτων παράτυπων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί, υλοποιείται ένας βασικός όρος της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Άγκυρα στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής τωνΒρυξελλών. Παράλληλα με την επαναπροώθηση έφτασαν στη Γερμανία και οι πρώτοι Σύροι πρόσφυγες που στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας υποχρεούνται τα κράτη - μέλη της ΕΕ να υποδεχθούν σε αντιστάθμισμα των προσφύγων που επιστρέφουν στην Τουρκία.

Αυτό είναι και το σημείο κριτικής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Όχι τόσο η Τουρκία, όσο η έλλειψη προθυμίας των ευρωπαϊκών κρατών παρά τις υποσχέσεις τους να δεχθούν πρόσφυγες. «Η Τουρκία είναι το μικρότερο πρόβλημα για τους πρόσφυγες», είπε ο Μάρτιν Σουλτς στο πρωινό μαγκαζίνο της πρώτης δημόσιας τηλεόρασης ARD. «Η Τουρκία έχει άλλα προβλήματα, τα οποία πρέπει να συζητήσουμε μαζί της. Οι πρόσφυγες τυγχάνουν καλής μεταχείρισης στην Τουρκία. Το αποφασιστικής σημασίας θέμα είναι ότι η διαδικασία επαναπροώθησης λειτουργεί μόνο όταν όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ δεχθούν πρόσφυγες και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Είδατε και μόνοι σας ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία δηλώνουν ότι δεν θα πάρουν πρόσφυγες».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ προσεκτικός στις εκτιμήσεις του, δεδομένου ότι είναι η πρώτη μέρα διενέργειας των επαναπροωθήσεων. Εκείνο στο οποίο δίνει πρωτίστως σημασία είναι η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης προσφύγων που κερδίζουν εκατομμύρια για να διακινούν παράνομα ανθρώπους.

Κατά την άποψή του το μέτρο των επαναπροωθήσεων ουσιαστικά λειτουργεί προς το συμφέρον των ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη. «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα, δεν ξέρουμε εάν θα λειτουργήσει, αλλά εάν λειτουργήσει θα δοθεί ισχυρό χτύπημα στους διακινητές ανθρώπων», υποστήριξε ο Μάρτιν Σουλτς. Και η Τουρκία; Είναι σε ένα τόσο καίριο θέμα αξιόπιστος και λογικός εταίρος;

«Εάν είναι, θα γίνει αντικείμενο ελέγχου επί τόπου», τόνισε ο Σουλτς. «Θα πρέπει να επαναλάβω ότι υπάρχουν εκεί Eυρωπαίοι υπάλληλοι, υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκεται επίσης εκεί και συνεργάζεται με τη χώρα. Επειδή έχω επισκεφθεί πολλές φορές την Τουρκία και προσφυγικά καταλύματα, η εντύπωσή μου είναι ότι οι Σύροι πρόσφυγες τυγχάνουν καλής μεταχείρισης. Δεν γίνεται το ίδιο με όλους τους Τούρκους και κυρίως σε σχέση με την κουρδική διένεξη που μας βαραίνει πολύ. Αλλά θα πρέπει να ελέγχουμε την τήρηση όλων των διεθνών στάνταρντ. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.