ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μαξίμου: Θυσιάζει την αναδιάρθρωση χρέους για να αποφύγει σκληρά μέτρα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Στροφή κάνει πλέον η κυβέρνηση και ζητεί την αποχώρηση ουσιαστικά του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση με αφορμή τα όσα αναδείχθηκαν μέσα από τη περιώνυμη διαρροή στα Wiki leaks. Η κυβέρνηση, υιοθετώντας πλήρως μια υποκλοπή και δημιουργώντας έτσι κακό κλίμα στην πλευρά των δανειστών, ζητεί εμμέσως πλην σαφώς είτε να δεχτεί το Ταμείο ήπια μέτρα (κάτι που δεν προβλέπεται λόγω καταστατικού) είτε να αποχωρήσει. Ουσιαστικά γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δύσκολα θα εισφέρουν στην υπόθεση αναδιάρθρωσης, καθώς δεν περνάει πολιτικά από τα κοινοβούλιά τους, επιλέγει να ποντάρει σε χαλάρωση των μέτρων κάτι που φαίνεται να αποδέχεται η Κομισιόν. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. το έθεσε έμμεσα αλλά με σαφήνεια.

«Από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χθες- προχθές, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα, άκουσα ευθέως την αναφορά στην ανάγκη αντικατάστασης πλέον του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, εν ανάγκη από τον ΕSM» σημείωσε χακτηριστικά.

Επιτέθηκε σε στην αντιπολίτευση για όσα είπε με αφορμή τα όσα σχολίασαν γα τη διαρροή. «Θα διαψευστούν οικτρά όσοι ονειρεύονται την επανάληψη του 2015», είπε ο πρωθυπουργός. «Το χειρότερο όμως είναι ότι σε αυτά τα σενάρια «σύμμαχος» κάποιου στο ΔΝΤ είναι η ΝΔ. Είναι διακαής πόθος, όπως και πολλών, γιατί φοβούνται μια κυβέρνηση που θα αφήσει τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τη στάση αυτή την παίρνουν και γιατί στο βάθος συμφωνούν με μια σειρά από τις ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου και τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του. «Αυτή είναι η ιδεολογία τους», υπογράμμισε.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι η παρουσία του ΔΝΤ θα πρέπει να συνοδευτεί με σκληρά μέτρα αλλά και με προώθηση της υπόθεσης της αναδιάρθρωσης του χρέους φαίνεται να επιλέγει την απομάκρυνση του Ταμείου, με θυσία του στόχου του χρέους.

Γνωρίζει άλλωστε το Μαξίμου ότι η λήψη μέτρων θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. «Σαν να μας ζητούν να πέσουμε από τον 5ο όροφο» ανέφερε ο πρωθυπυργός που προσπάθησε να θέσει επί τάπητος την αναξιοπιστία του Ταμείου. «Ίσως αυτή η στάση να βγαίνει από την ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν μπορεί δυο προγράμματα που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και συμμετείχαν στην υλοποίησή τους να έχουν αποτύχει παταγωδώς, ενώ το τρίτο πρόγραμμα το οποίο δεν αποτελεί δική τους έμπνευση, αλλά αποτέλεσμα μιας σκληρής μάχης και στο οποίο δεν συμμετέχουν – το μόνο από τα τρία που δεν συμμετέχουν προσώρας- να δείχνει ότι πετυχαίνει» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απρίλη.

Όπως ανέφερε, «οι σχεδιασμοί όσων θέλουν να στήσουν μια ιστορική φάρσα θα πέσουν στο κενό. Να είστε βέβαιοι γι' αυτό. Και να ξέρετε ότι αυτοί που περισσότερο από όλους θα βγουν εκτεθειμένοι, δεν είναι κάποιοι τεχνοκράτες. Θα μας μείνει απλά μια πικρή ανάμνηση για τα χρόνια που κάποιοι τους αντιμετώπιζαν, εδώ στην Ελλάδα, σαν να είναι θεοί και πρωθυπουργοί. Αυτοί που θα βγουν πιο πολύ εκτεθειμένοι, δεν θα είναι αυτοί που εύκολα θα ξεχαστούν, αλλά αυτοί που δεν ξεχνιούνται εύκολα. Αυτοί που δεν διστάζουν να βάλουν για μια ακόμη φορά το δικό τους μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της πατρίδας».

Έδωσε δε και το ιστορικό της λανθασμένης προσέγγισης του Ταμείου. «Να σας θυμίσω, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι ήταν μόλις το 2013 όταν το ΔΝΤ, δια χειρός του ίδιου του διευθυντή του ερευνητικού του τμήματος κυρίου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ομολόγησε με τον πιο επίσημο τρόπο μια από αυτές τις ανοησίες. Στην έκθεσή του τότε εξηγούσε ότι ο πολλαπλασιαστής που το ΔΝΤ χρησιμοποίησε για να προβλέψει την ύφεση που θα προκαλούσαν τα μέτρα του μνημονίου ήταν λάθος. Και ήταν για αυτόν ακριβώς το λόγο που κάθε πρόβλεψη που έκανε το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία υποτιμούσε συστηματικά την υφεσιακή δυναμική της λιτότητας που υποχρέωνε να εφαρμόσουμε.

Συγκεκριμένα το Ταμείο είχε τότε υπολογίσει την ύφεση για το 2010 στο -4%, ενώ αυτή τελικά άγγιξε το -5%. Το 2011 είχε πάλι προβλέψει ύφεση -2,6%, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν ύφεση της τάξης του -7,1%. Και τα λάθη, βεβαίως, και οι ανοησίες συνεχίστηκαν και για τα επόμενα χρόνια. Κάθε πρόβλεψη σχεδόν του Ταμείου αποδείχθηκε πλήρως εκτός πραγματικότητας. Για το 2012 υπολόγιζε ανάπτυξη 1,1% και για το 2013 ανάπτυξη 2,1%. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζετε όλοι. Και τα γνωρίζουν ακόμη περισσότερο οι Έλληνες πολίτες που τα βίωσαν με τον πιο επώδυνο τρόπο. Το 2012 δεν είχαμε ανάπτυξη, είχαμε ύφεση -6,6% και το 2013 ύφεση -3,3%.»

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman