ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λιμάνι Πειραιά: Ο Θ. Δρίτσας επιμένει:Δεν ήταν στο Πρόγραμμα

Tweet
Share
Tweet
Share

Επιμένει να διατυπώνει δημόσια τη διαφωνία του για την ιδιωτικοποίηση του λιμένος Πειραιά ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, δύο ημέρες μετά την πανηγυρική υπογραφή μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, ενώ, όπως και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χ. Σπίρτζης συνεχίζει τις επικριτικές βολές για την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ.

«Θα έπρεπε με διαφορετικό τρόπο να οδηγηθούμε στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου πλούτου, όμως η πίεση των πραγμάτων οδήγησε σε επιλογές που δεν είναι δικές μας» είπε ο υπουργός μιλώντας στο Mega.

«Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι. Δεν ήταν η προγραμματική μας επιλογή» παραδέχθηκε, προσθέτοντας ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές- όχι για την ανάπτυξη του λιμανιού.«Ούτε από την Θάτσερ δεν πέτυχε το μοντέλο πώλησης μετοχών» πρόσθεσε.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί ο σαφής υπαινιγμός του εν είδει προειδοποίησης, ότι «η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ δεν τελείωσε», ενώ, προϊδεάζοντας για νέες εμπλοκές, πρόσθεσε ότι ετοιμάζονται ρυθμίσεις όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά και σειρά αποφάσεων, ελέγχων και νομοθετικών ρυθμίσεων που θα κρατήσουν μήνες.

Αποδέχθηκε πάντως, ότι ανεξάρτητα από τις συνολικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, η συμφωνία για τον ΟΛΠ είναι τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική όσο και σε σχέση με αυτή που ετοίμασε το ΤΑΙΠΕΔ.

Βολές σε ΤΑΙΠΕΔ και Πιτσιόρλα

Αναφερθείς στο ΤΑΙΠΕΔ, σχολίασε αιχμηρά, ότι «λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ. Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε», επέμεινε.

«Δεν έχουμε δεσμευτεί για έσοδα 50 δισ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις» για το νέο Ταμείο ξεκαθάρισε, ενώ πρόσθεσε ότι «κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για τις 9 της συμφωνίας».

Γιατί δεν παραιτείται

Ερωτηθείς εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί εξαιτίας της διαφωνίας του στο κορυφαίο ζήτημα αρμοδιότητός του, ο κ. Δρίτσας, είπε «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, κάποια επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις προγραμματικές τους δεσμεύσεις και να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, κάποιοι άλλοι- σε αυτούς ανήκω κι εγώ-επέλεξαν με βάση τη σκληρή πραγματικότητα και τους κινδύνους που υπήρχαν, να δεχθούν ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση μιας διαδρομής 50 ετών για χάρη ενός πολύ πιο αναγκαίου στόχου αυτής της περιόδου να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για μια μάχη που δεν πρέπει να ρίξουμε τις ασπίδες και πρέπει να συνεχίσουμε να τη δίνουμε», τόνισε.

«Έκρινα οτι δεν έπρεπε να φύγω από τη μάχη» συμπλήρωσε. Στο κλίμα αυτό, πάντως, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. «Αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες από του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου» δήλωσε. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman