ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κάλπες ή συμφωνία; Η αγωνία παρατείνεται μέχρι την 9η Μαΐου

Tweet
Share
Tweet
Share

Χωρίς άλλες επινοήσεις και έχοντας επαναλάβει και πάλι ανεπιτυχώς την πολιτική παράσταση του προηγούμενου έτους, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και η συγκυβέρνηση, οδεύουν προς το Eurogroup της 9ης Μαΐου, με την ύστατη προσδοκία ότι η "ευρωπαϊκή πλευρά" θα στέρξει σε μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέπει στην Αθήνα να διασώσει ευσχήμως τα προσχήματα.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε έναν συμβιβασμό, με βάση τον οποίον, ακόμα κι αν δεν χρειαστεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα προληπτικά μέτρα, θα κληθεί να τα οριοθετήσει αυστηρά στο πεδίο των μισθών και των συντάξεων, δεδομένου ότι η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών, έχει υπερβεί κάθε ανεκτό όριο.

Η πολιτική διαχείριση της κατάστασης, είναι άκρως δυσχερής και το γνωρίζουν αυτό στο Μαξίμου, αλλά, όπως υπογραμμίζουν στις ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η ελληνική περίπτωση "προκαλεί πλέον κόπωση", ενόψει σοβαρότερων καταστάσεων στη Γηραιά Αλβιόνα και της διάχυτης πολιτικής ρευστότητας στην Ιβηρική χερσόνησο.

Όσο κι αν ο πρωθυπουργικός κύκλος επιχειρεί διάχυση της ευθύνης σε ΔΝΤ- Σόϊμπλε και την λεγόμενη "τρόϊκα εσωτερικού", για το διαπραγματευτικό αδιέξοδο, το οποίο κατά γενική ομολογία, έπρεπε να έχει αποφευχθεί ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι πρόδηλο, ότι το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας που επισείει απειλητικά, αφήνει ασυγκίνητους της ηγέτες στην Εσπερία.

Προφανώς, οι κάλπες, ή η καταφυγή σε δημοψήφισμα, όπως και η προοπτική να επιδιωχθεί η ψήφιση των έκτακτων μέτρων με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχουν ήδη ενσωματωθεί στον σχεδιασμό όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και ειδικά των δυνάμεων του "ευρωπαϊκού τόξου", οι οποίες έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του κ. Τσίπρα.

Όμως η κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία, όπως καθολικά επισημαίνεται, έχοντας εγκαταλείψει στα αβαθή τις ιδεολογικές της διακηρύξεις, έχει ήδη συνομολογήσει ένα βαρύ φορτίο ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων και τώρα σύρεται στην απόλυτη συμμόρφωση, όπως αξιώνει το Βερολίνο, προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το πικρό ποτήρι βρίσκεται στην πλευρά του πρωθυπουργού Α., Τσίπρα. Η προσπάθεια να αποδώσει την εμπλοκή σε διαπραγματευτικό αυτοσχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, αποδείχθηκε ατελέσφορη και μετά την έντονη δυσφορία του τελευταίου, οδήγησε το Μαξίμου σε έκδοση διαψεύσεων.

Περισσότερο από ποτέ, όπως σχολιάζει η πολιτική αγορά, η χώρα ζει ένα πολιτικό de ja vu και μόνον ο πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα κρατούν στα χέρια τους τη λύση του μεθεόρτιου δράματος.

Γ.Χ.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman