ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τραγικός απολογισμός:«Λουκέτο» σε 10.000 επιχειρήσεις-Χάθηκαν 30.000 θέσεις σε πέντε μήνες

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται μπροστά μας. «Βροχή» μπαίνουν τα «λουκέτα» το τελευταίο διάστημα.

Συνολικά περισσότερες από δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει μόνο μέσα στο 2016. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων, οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους υπολογίζονται σε 30.000.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας τα «λουκέτα» που μπήκαν σε επιχειρήσεις όπως το ξενοδοχείο «Athens Ledra», η εταιρεία ασφάλειας «Πυρσός Security», το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών «Ηλεκτρονική Αθηνών» και το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου», αλλά σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης:

  • Από Ιανουάριο 2016 πάνω από 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν
  • 21.000 βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης
  • 63.000 έχουν πολύ χαμηλό δείκτη επιβίωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) από την αρχή του χρόνου έχει ανασταλεί η λειτουργία 15.435 επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το 2015, όταν έκλεισαν συνολικά 10.581 εταιρείες.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ συστάσεων επιχειρήσεων – διαγραφών είναι αρνητικό. Συγκεκριμένα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 συστάθηκαν μόλις 12.486 επιχειρήσεις, ήτοι κατά 2.949 λιγότερες από αυτές που έκλεισαν.

250.000 «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα τελευταία 8 χρόνια

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Κουράσης, μιλώντας στην εκδήλωση της Γραμματείας των Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη», τα τελευταία 8 χρόνια η ελληνική οικονομία απώλεσε πάνω από το 1 / 4 του ΑΕΠ, γεγονός πρωτοφανές για μία οικονομία σε ειρηνική περίοδο».

Σήμερα, λειτουργούν 250.000 λιγότερες επιχειρήσεις, που απασχολούσαν συνολικά 800.000 εργαζομένους.

Απλήρωτοι για μήνες σε Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και Δρομοκαΐτειο

Την ίδια ώρα, όμως, και εκείνοι που ζουν από τον δημόσιο τομέα και εργάζονται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στο Δρομοκαΐτειο παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες.

Ενώ, οι απλήρωτες υποχρεώσεις τους «τρέχουν»...

Οι εργαζόμενοι στο ψυχιατρικό νοσοκομείο έχουν να λάβουν μισθό εδώ και πέντε μήνες ενώ από τις 6 Ιουνίου προχωρούν σε επίσχεση εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα ελληνικά αμυντικά συστήματα δεν έχουν πληρωθεί τους δύο τελευταίους μήνες.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.