ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Θυγατρικές bad banks εξετάζουν να δημιουργήσουν οι τράπεζες

Tweet
Share
Tweet
Share

Τη δημιουργία εταιριών ειδικού σκοπού, στις οποίες θα μεταβιβαστούν μεγάλα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι οποίες θα πωληθούν για να μην επιβαρύνουν τους ισολογισμούς, εξετάζουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή», πρόκειται για ένα από τα σχέδια που σκέφτονται οι διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Ειδικότερα, εξετάζεται να δημιουργηθούν αυτά τα ειδικά «οχήματα» (με χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων) και να μεταβιβαστούν όχι σε τρίτους, αλλά στους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών. Δηλαδή κάτι σαν μια παράλληλη bad bank.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμπιεστούν άμεσα οι ισολογισμοί των τραπεζών, καθώς μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ θα βρεθούν εκτός ισολογισμών, βελτιώνοντας τη χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών.

Παράλληλα, υπάρχει η πιθανότητα να ωφεληθούν οι μέτοχοι από την ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία θα μεταβιβαστούν στο ειδικό όχημα.   

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος και σε γενναίες αποφάσεις για τον δραστικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman