ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σήμερα αποφασίζουν οι Βρετανοί: Brexit ή Bremain;

Tweet
Share
Tweet
Share

Έφτασε η μέρα για την διεξαγωγή του κρισιμότερου δημοψηφίσματος στην Ευρώπη, εκείνο για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω κλίματος ανησυχίας και αβεβαιότητας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Από τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος που θα κλείσουν οι κάλπες στην Βρετανία ως τα ξημερώματα που ενδεχομένως θα υπάρχει ένα ασφαλές δείγμα για το τελικό αποτέλεσμα, θα ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί «το 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης, το 30% της διπλωματίας της, και το 50% της ιστορίας της», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ο Πασκάλ Λαμί, πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ωστόσο, αγορές και δημοσκοπήσεις εκπέμπουν αντικρουόμενα μηνύματα όσον αφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, την ώρα που οι χρηματιστηριακές αγορές «δείχνουν» παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις... διαφωνούν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι επενδυτές ποντάρουν υπέρ του Bremain με αποτέλεσμα η λίρα να διαπραγματεύεται σε επίπεδα που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αγγίξει σε περίπτωση υπερίσχυσης της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Παράλληλα, τα διεθνή χρηματιστήρια συγκεντρώνουν κέρδη για τέταρτη διαδοχική ημέρα, με τον βρετανικό FTSE 100 να διαγράφει τις μηνιαίες απώλειές του και να επιστρέφει σε κέρδη. Τα ευρωπαϊκά, δε, χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά εκ νέου την Τετάρτη επεκτείνοντας το ισχυρότερο τριήμερο ράλι από τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, το κλίμα αισιοδοξίας ενισχύουν και τα γραφεία στοιχημάτων που μειώνουν τις αποδόσεις για το Bremain.

Αντιθέτως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μια διφορετική εικόνα.Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία Opinium δείχνει ότι το Brexit προηγείται με μία μονάδα από το αντίπαλο στρατόπεδο της παραμονής και πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 45% ενώ το Βremain ποσοστό 44%.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, έδειχνε ότι το Bremain και το Brexit στην παραμονή είχαν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 44%. Εντός της ημέρας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα άλλων τριών δημοσκοπήσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας TNS που δημοσιεύθηκε χτες, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7.00 το πρωί (ώρα Βρετανίας) και θα ολοκληρωθεί στις 10.00 το βράδυ με τα 46,5 εκατομμύρια των Βρετανών ψηφοφόρων να καλούνται να δηλώσουν αν προτιμούν το «remain» ή το «leave» από την Ε.Ε., όπως θα αναγράφουν τα δύο ψηφοδέλτια.

Μια πρώτη ένδειξη του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να υπάρξει λίγο μετά τις 12.30 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) και θα ανακοινωθεί αρχικώς η συμμετοχή στην ψηφοφορία. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όσο μικρότερο είναι το ποσοστό της αποχής, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επικρατήσει το remain και το αντίστροφο.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται προοδευτικά από τα 382 εκλογικά κέντρα, μόλις το καθένα ολοκληρώνει την διαδικασία της διαλογής, με πρώτα αυτά του Σάντερλαντ της Βορειοανατολικής Αγγλίας, αλλά και της συνοικίας Γουάντσγουόρθ του Λονδίνου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας εκτιμάται οτι θα προβεί σε εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος τα ξημερώματα της Παρασκευής, εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι οριακό, ενώ λίγα λεπτά αργότερα μετά την ανακοίνωση της εκτίμησης του τελικού αποτελέσματος, θα ακολουθήσει κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, με την οποία θα ανακοινώνονται τα πρώτα βήματα που θα ακολουθήσουν για την διαχείριση της κατάστασης που θα έχει διαμορφωθεί.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman