ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Επικουρικές: Χωρίς αντίκρισμα οι μειώσεις-Καταστρέφονται τα Ταμεία

Tweet
Share
Tweet
Share

Μεγάλα είναι τα ελλείμματα των ταμείων με αποτέλεσμα να είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χαθούν και άλλα χρήματα από το εισόδημα των συνταξιούχων παρά το «τσεκούρωμα» που έχουν υποστεί και θα υποστούν στο εγγύς μέλλον.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεκίνησαν με πρώτο κύμα στις αρχές Αυγούστου και θα συνεχιστούν με εκείνες του Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι δεν θα είναι οι μόνες.

Παρά τις περικοπές που ήδη έχουν γίνει το ΕΤΕΑ φαίνεται ότι έχει ένα άνοιγμα πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ και έτσι ήδη τα στελέχη του επεξεργάζονται το plan b , ένα εναλλακτικό σχέδιο δηλαδή για την εξοικονόμηση επιπλέον χρημάτων.

Το εναλλακτικό σχέδιο

Δυστυχώς στην ουσία εκτός από κάποιες ρευστοποιήσεις ομολόγων περιλαμβάνει και νέες μειώσεις στις επικουρικές και μάλιστα σε ποσά κάτω των 1.300 ευρώ.

Η λεγόμενη κόκκινη γραμμή πριν περάσουν μερικοί μήνες από την περιβόητη συμφωνία μάλλον πάει περίπατο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ως τώρα όσοι έχουν περικοπές στις επικουρικές δεν χάνουν χρήματα κάτω από τα 1.300 ευρώ. Η μείωση εγγράφεται μεν, αλλά δεν γίνεται, μένει στα χαρτιά, τα ποσά κάτω από τα 1.300 ευρώ δεν παρακρατούνται.

Τώρα και με βάση το εναλλακτικό σχέδιο όλα δείχνουν ότι όσοι εξακολουθούν να παίρνουν το ποσό ως τα 1.300 ευρώ ως προσωπική διαφορά θα το χάσουν και έτσι ουσιαστικά θα υπάρξουν και μειώσεις στις συντάξεις κάτω από το περιβόητο πλαφόν των 1.300 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Για παράδειγμα εάν ένας συνταξιούχος παίρνει κύρια σύνταξη 1.150 ευρώ και επικουρική 200 και μετά τις περικοπές έχει επικουρική σύνταξη 100, σήμερα δεν του γίνεται παρακράτηση όλου του ποσού, αντί δηλαδή να χάσει 100 ευρώ χάνει μόνο τα 50 ευρώ καθώς πρέπει να συνεχίσει να παίρνει 1.300 ευρώ που είναι το πλαφόν. Συνεχίζει να παίρνει επικουρική 150 ευρώ ως προσωπική διαφορά.

Με το εναλλακτικό σχέδιο όμως λόγω των ελλειμμάτων των ταμείων η μείωση θα γίνει στο σύνολό της και έτσι ο παραπάνω συνταξιούχος θα δει ολόκληρη τη μείωση στην επικουρική να αφαιρείται από το εισόδημά του και έτσι θα πάρει σύνταξη αντί 1.300 ευρώ (πλαφόν) 1.250 ευρώ.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman