ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ιστορία του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη που κάνει τον Τζεφ Μπέζος και τον Μπιλ Γκειτς να φαίνονται «φτωχοί»

Tweet
Share
Tweet
Share

Με εκτιμώμενα ποσά 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ο Mansa Musa I του Μάλι θεωρείται ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ένα  ντοκιμαντέρ για τους εικονικούς άντρες που έκαναν τύχες στην Αμερική φέρνοντας εκβιομηχάνιση στη χώρα, περιελάμβανε τους Cornelius Vanderbilt, Andrew Carnegie και τον John D. Rockefeller, όλοι τους είχαν μια μεγάλη ιδέα πώς να γίνουν οι πλουσιότεροι ανθρώποι στον κόσμο. Οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι δεν έρχονται καν κοντά σε αυτούς τους θρυλικούς μεγιστάνες. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, στέφθηκε φέτος ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη με περιουσία περίπου 118 δισεκατομμύρια δολάρια, κερδίζοντας τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια του Bill Gates, αλλά πριν από αυτόν ήταν ο John D. Rockefeller που συγκέντρωσε περιουσία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ούτε καν ο Ροκφέλερ θα μπορούσε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του οποίου η κληρονομιά είναι ακόμη πιο πλούσια από τον πλούτο του και ο οποίος έχει ξεχαστεί από την ιστορία ή τουλάχιστον από τον δυτικό κόσμο.

post-image

Τον 14ο αιώνα, με το ποσό των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ο Musa Keita I, έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο, όταν αποφάσισε να ξεκινήσει προσκύνημα στη Μέκκα, όπως ανέφερε τότε ο Mali’s Mansa (αυτοκράτορας). Ίσως αυτή η αναφορά να ακούγεται λίγο παιδική, αλλά θυμάστε την ταινία κινουμένων σχεδίων του Aladdin και τη σκηνή όπου εισέρχεται στην Agrabah μεταμφιεσμένος ως πρίγκιπας. Με περισσότερα από 60.000 ζώα, μια στρατιά χιλιάδων στρατιωτών, σκλάβων, υπηρετών και ειδωλολατρών που κουβαλούσαν ένα μεγάλο ποσό σε χρυσό που θα έδιναν στους φτωχούς, ο Μάνσα έκανε μια τεράστια είσοδο σε κάθε μία από τις πόλεις που πέρασε, βάζοντας σε κίνδυνο την των κρατών αυτών με τεράστιο πληθωρισμό. Αυτή ήταν ίσως η πρώτη φορά που έγραψε ιστορία, και έγινε διάσημη φιγούρα, αλλά ποια ήταν η ιστορία του και πώς ήταν σε θέση να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ;

Γεννημένος στη δεκαετία του 1280, η άνοδος στην εξουσία του Musa ξεκίνησε όταν ο Mansa Abubakari Keita II, ο προκάτοχός του, ξεκίνησε το συνηθισμένο ταξίδι στη Μέκκα, το οποίο θεωρείτο υποχρεωτικό για τον Μαλιανό βασιλιά, προκειμένου να διατηρήσει και να ενισχύσει την πίστη του. Ο νόμος υπαγόρευε ότι έπρεπε να διορίσουν έναν αναπληρωτή να φροντίσει την αυτοκρατορία ενώ ο Μάνσα απουσίαζε και όπως μπορείτε να μαντέψετε, ο Μούσα ήταν αυτός που επέλεξε ο βασιλιάς για να το πράξει. Εντούτοις, πέρασε ο χρόνος χωρίς καμία είδηση ​​για τη τύχη του βασιλιά. Ο Μούσα έστειλε περίπου 2.000 από τους άνδρες του για να τον βρει πριν πάρει το θρόνο το 1312. Λέγεται ότι μετά την συνήθη επίσκεψη στη Μέκκα, ο Abubakari αποφάσισε να εξερευνήσει τα όρια του Ατλαντικού ωκεανού και χάθηκε στην πορεία. Τελικά, ο Μούσα ήταν ο νέος βασιλιάς και ήταν αποφασισμένος να κάνει την πατρίδα του ευημερούσα, όπως είχε κάνει ο μεγάλος θείος του όταν ίδρυσε την Μαλιανή Αυτοκρατορία.

post-image

Μία από τις κύριες φιλοδοξίες του ήταν να καταστήσει την αυτοκρατορία του τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη από όλες στην αφρικανική ήπειρο. Μιλάμε για μια εποχή που η Ευρώπη, για παράδειγμα, ήταν βαθιά γονατισμένη στη χειρότερη δυστυχία με την πανούκλα να καλπάζει  και να καταστρέφει σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή πόλη. Ωστόσο, ήταν και η εποχή που σχεδόν όλα τα αφρικανικά βασίλεια άνθισαν πολιτισμικά και οικονομικά. Ακόμα, για τον Μούσα, αυτό δεν ήταν αρκετό. Λέγεται ότι, όπως ένας ευσεβής και αφοσιωμένος μουσουλμάνος, αντί να κρατήσει όλη αυτή την τεράστια περιουσία για τον εαυτό του, αυτό που πραγματικά ήθελε ήταν να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να διαδώσει την πίστη του σε ολόκληρη την ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του κατόρθωσε να κατακτήσει είκοσι τέσσερις σημαντικές πόλεις κοντά στο Μάλι, συμπεριλαμβανομένου του Timbuktu, τις οποίες μεταμόρφωσε στα σημαντικότερα μουσουλμανικά θρησκευτικά κέντρα με τεράστια τζαμιά και πανεπιστήμια.

Αλλά πώς κατάφερε να πάρει όλο αυτό τον πλούτο για να κατακτήσει και να οικοδομήσει τζαμιά με τόσο εντυπωσιακά ταχύ ρυθμό;  έγινε κυριολεκτικά θρύλος, έκτιζε ένα τζαμί κάθε Παρασκευή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του για πάνω από είκοσι χρόνια. Η κύρια εστίασή του ήταν στο εμπόριο και την εξαγωγή των φυσικών πόρων του Μάλι. Το βασίλειο του ήταν πραγματικά πλούσιο σε πολύτιμους λίθους, κυρίως χρυσό, και αλάτι, το οποίο εξήγαγε σε όλη την ήπειρο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως στις ιστορίες των πλουσίων ανδρών, αυτό που κάνει αυτούς τους άνδρες να ξεχωρίζουν και τους δίνει ένα πλεονέκτημα είναι η ικανότητά τους να βλέπουν μπροστά, και ο Μούσα δεν ήταν η εξαίρεση. Εκτός από τα εμπορεύματα, κατέλαβε πόλεις στρατηγικής σημασίας  με σημαντικά λιμάνια για να ελέγξει τις κύριες εμπορικές οδούς μεταξύ της Μεσογείου και της Αφρικής.

post-image

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, κανένας έξω από την Αφρική δεν ήξερε πραγματικά για αυτό το ανερχόμενο βασίλειο μέχρι το μεγαλοπρεπές και υπερβολικό καραβάνι του προς  τη Μέκκα κυριολεκτικά τον έβαλε στον χάρτη (υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα του που κρατάει ένα χρυσό σκήπτρο και ένα στρογγυλό κομμάτι από χρυσό που αντιπροσωπεύει όλο τον πλούτο του). Το προσκύνημα τον κράτησε πάνω από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου διέταξε την κατασκευή τζαμιών και πανεπιστημίων κατά μήκος του δρόμου, καθιστώντας τον έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες στην ιστορία από την άποψη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα γι 'αυτόν ήταν το πόσο αποσπασμένος ήταν από τα χρήματά του, δίνοντας το ισοδύναμο δισεκατομμυρίων στους φτωχούς ανθρώπους που συνάντησε, στο βαθμό που ήταν  τόσο μεγάλο το ποσό του χρυσού που έδωσε σε αυτούς τους ανθρώπους, που  η προσωπική του περιουσία σε αξία  μειώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, ταυτόχρονα άρχισε να δανείζει χρήματα σε σημαντικούς εμπόρους στο Κάιρο και σε άλλες σημαντικές πόλεις, επομένως σύντομα έλεγχε τη τιμή του χρυσού στη Μεσόγειο και τη δυτική ακτή της Αφρικής.

post-image

Πιστεύεται ότι πέθανε κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1330 μετά από μια 25χρονη βασιλεία, κατά την οποία το Μάλι έγινε ένα από τα (αν όχι το πιο) σημαντικό βασίλειο της εποχής εκείνης. Βασίστηκε στην κυβέρνησή του για τη θρησκεία και την εκπαίδευση, πιστεύοντας ότι έπρεπε να προετοιμάσει τον λαό του για να ευδοκιμήσει η χώρα και να διαρκέσει για εκατοντάδες χρόνια. Δυστυχώς, όπως συνέβη με όλες σχεδόν τις αφρικανικές χώρες, τελικά, οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες πήραν τα πάντα. Στην περίπτωση του Μάλι, ήταν στην πραγματικότητα η φήμη του Μουσά και τα παγκοσμίου φήμης πλούτη του Μάλι που οδήγησε τους πορτογάλους να κάνουν ναυτικές επιδρομές στο βασίλειο τον 15ο αιώνα, αν και δεν ήταν παρά το δέκατο ένατο αιώνα, όταν οι Γάλλοι αποίκισαν τη χώρα. Δυστυχώς, το Μάλι δεν είδε ξανά το μεγαλείο που γνώρισε με τον Μούσα στο θρόνο.

Π.Τ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman