ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«On The Road» το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς

Tweet
Share
Tweet
Share

Για να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας πρέπει πρώτα να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Για να φθάσουμε σε αυτό, μπορεί να προέλθει μόνο από τον αυθορμητισμό και την τρέλα μας. αυτή είναι η ιδέα να επιδιώξουμε την ελευθερία. Για δεκαετίες η απασχόληση μας σε μια εργασία από τις 9 έως τις 5, η πίεση και επιβολή των γονέων μας για ακαδημαϊκή μόρφωση , καθώς και οι κοινωνικές και οικογενειακές προδιαγραφές, μας οδήγησαν να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις στις συνήθεις προσδοκίες της ζωής. Το βιβλίο του Jack Kerouac' On The Road  είναι ένας πυρσός που άναψε το 1957 και φώτιζε εκείνους που έψαχναν  για κάτι, καινούργιο ή διαφορετικό στη ζωή τους.

Το πιο διάσημο βιβλίο της γενιάς των Beatnik, είναι και το αγαπημένο πολλών καλλιτεχνών. Σύμφωνα με τον Sean O'Hagan του The Guardian, ο Bob Dylan είπε κάποτε γι αυτό: «Άλλαξε τη ζωή μου όπως άλλαξε όλων των άλλων».

On The Road Cover

“Nothing behind me, everything ahead of me, as is ever so on the road.” 

Χωρίς αυτό το βιβλίο, ίσως δεν είχαμε ποτέ ταινίες όπως Thelma και Louise, Παρίσι, Τέξας ή Easy Rider. Η επιρροή του Kerouac είναι τέτοια που στο τραγούδι των Doors, «Light My Fire» στο άλμπουμ My Life With The Doors, ο keyboard  παίκτης του συγκροτήματος, Ray Manzarek, ισχυρίστηκε ότι χωρίς το βιβλίο η μπάντα ίσως δεν υπήρχε λέγοντας γι αυτό. "Ένας πόνος έκοψε την καρδιά μου, όπως έκανε κάθε φορά που έβλεπα ένα κορίτσι που αγαπούσα να πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση σε αυτόν τον πολύ μεγάλο κόσμο".

Τι είναι αυτό το κείμενο που έχει εμπνεύσει τόσους πολλούς καλλιτέχνες; Οι περισσότεροι από αυτούς  θεωρούνται ελεύθερα πνεύματα, άνθρωποι που έχουν επιλέξει να δημιουργήσουν από το δικό τους πάθος για να μεταμορφώσουν το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Αυτοί είναι οι ελεύθεροι στοχαστές που αμφισβήτησαν το κατεστημένο και κέρδισαν. Είναι αδύνατο να διεκδικήσουν αυτό το έργο ως τον μοναδικό λόγο για τον οποίο μπορούσαν να δημιουργήσουν τόσο σημαντικά μουσικά, κινηματογραφικά ή λογοτεχνικά κομμάτια. Και όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις λέξεις που με κάποιο τρόπο έπαιξαν ρόλο στη ζωή τους.

Η πλοκή αυτού του βιβλίου, όπως  αναφέρεται σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές - συνήθως από έναν αγχωμένο  έφηβο - περιστρέφεται γύρω από έναν νεαρό άνδρα που εγκαταλείπει το σχολείο και μια καθιστική ζωή για να ανακαλύψει τι βρίσκεται πέραν αυτού. Σε όλες τις σελίδες που βασίζονται στο χειρόγραφο του Kerouac, συναντάμε μερικούς από τους πιο iconic συγγραφείς της γενιάς των Beatnik. Ο Allen Ginsberg (Carlo Marx), ο William Burroughs (Old Bull Lee), ο Lucien Carr (Damion), ο Neal Cassady (Dean Moriarty) και φυσικά ο Jack Kerouac (Sal Paradise) είναι μερικοί από τους χαρακτήρες που ξεκινούν το ταξίδι στο μεγαλύτερο Αμερικανικό λογοτεχνικό κίνημα.

Μέσα στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το σεξ παρατηρούμε την απόγνωση της νεολαίας εκείνης, την ιδέα ότι η ζωή της είναι ατελής μέχρι να ταξιδέψει και να αποκτήσει τις δικές της ιστορίες και περιπέτειες. Ενώ πολλοί επιλέγουν να κάθονται και να παρακολουθούν τηλεόραση και να συχνάζουν στα ίδια  μέρη κάθε εβδομάδα, ο Kerouac γύρισε την πλάτη του στη μεσαία τάξη για να ταξιδέψει με τρένο, αυτοκίνητο ή και με τα πόδια, για να συνεχίσει να κινείται και να αποφύγει να εγκατασταθεί οπουδήποτε.

Π.Τ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman