ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το διασημότερο περίστροφο της γαλλικής λογοτεχνίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Στις 10 Ιουλίου του 1873, στις 2 το μεσημέρι, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της οδού Μπρασέρ στις Βρυξέλλες, ήχησαν δύο πυροβολισμοί. Ο Πωλ Βερλαίν, 29 ετών τότε, πυροβολεί τον - κατά 11 χρόνια νεότερό του - Αθούρο Ρεμπώ. Μια σφαίρα τραυματίζει τον νεαρό πάνω από την άρθρωση του καρπού. Η άλλη εξοστρακίζεται πάνω στο τζάκι και καταλήγει σε έναν τοίχο.

Πρόκειται για τους διασημότερους πυροβολισμούς της γαλλικής λογοτεχνίας. Σήμαναν το τέλος της ερωτικής σχέσης ανάμεσα στους δύο Γάλλους ποιητές.

Το περίστροφο, με το οποίο ο Πωλ Βερλαίν τραυμάτισε τον Αρθούρο Ρεμπώ, ένα απόγευμα του Ιουλίου του 1873 στις Βρυξέλλες, πωλήθηκε έναντι 434.000 ευρώ, σε πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε από τον Οίκο Christie's στο Παρίσι.

Ο συγγραφέας των «Poemes saturniens» που είχε παρατήσει γυναίκα και παιδί για να ζήσει τον θυελλώδη έρωτά του με τον "καταραμένο" Ρεμπώ που έζησε μέσα στο αλοόλ και τα ακραία πάθη του, θα συλληφθεί, θα δικαστεί και θα καταδικαστεί τον Αύγουστο του 1873, σε δύο χρόνια φυλακή. Το όπλο του εγκλήματος είναι ένα περίστροφο έξι σφαιρών και διαμετρήματος 7 χιλιοστών. Ο Βερλαίν το είχε αγοράσει το ίδιο πρωί από έναν οπλοποιό των Βρυξελλών, μαζί με ένα κουτί με 50 σφαίρες.

Το περίστροφο, ενός μοντέλου πολύ συνηθισμένου την εποχή εκείνη, κατασχέθηκε από την αστυνομία, επεστράφη στην οπλοποιία Μοντινί και παραχωρήθηκε το 1981, όταν έκλεισε αυτό το κατάστημα, στον σημερινό ιδιοκτήτη του, ο οποίος αποφάσισε να το πουλήσει.

Το όπλο, το οποίο πολλοί θεωρούν ως το πιο διάσημο στη γαλλική ιστορία, πωλήθηκε πολύ πάνω από την αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με τον Οίκο δημοπρασιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman