ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στην "ψυχική" υγειά μας

Tweet
Share
Tweet
Share

“Πολλοί εργοδότες μου έχουν ανοίξει την πόρτα τους προκειμένου να δουλέψω γι' αυτούς. Όταν όμως καταλάβαιναν το πρόβλημά μου συνήθως με έδιωχναν. Έχω περάσει δύσκολα και όσο τα χρόνια περνούσαν η ηλικία μου αποτελούσε ακόμα μια τροχοπέδη για την προσαρμογή μου στην εκάστοτε δουλειά”, εξηγεί στο Penna η 45χρονη Γεωργία που εργάζεται σε ένα καφενείο διαφορετικό από τα άλλα. “Στο καφενείο μας γνώρισα μια άλλη πραγματικότητα. Βρέθηκα σ' ένα χώρο που δεν είχα ποτέ πριν εργαστεί, σε διαδικασίες και κανόνες που δεν είχα ποτέ φανταστεί. Τους αγαπώ όλους και με αγαπούν κι εκείνοι κι αυτό για μένα είναι ένας άξιος μισθός”, μας εκμυστηρεύεται.

 

Εδώ και περίπου δύο χρόνια κοντά στη Συγγρού, λίγο πιο κάτω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην οδό Φραγκούδη άνοιξε το πολιτιστικό καφενείο Διαδρομές που πιστεύει στην αλληλεγγύη και με κάθε μέσο αποδεικνύει πως το “μαζί” είναι δύναμη. Πολλή προσπάθεια, μπόλικο μεράκι, αγάπη για το εγχείρημα και πίστη στο στόχο αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας της κοινωνικής αυτής επιχείρησης που σκοπό έχει την ενσωμάτωση, στον κοινωνικό ιστό, ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα μέσω της εργασίας.

1148749 336194806549527 2654574390802484463 n

Η Φανή, η υπεύθυνη του χώρου, σημειώνει πως στόχος της ομάδας είναι να σβήσει το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία και τους ψυχικά ασθενείς. “Με το μότο “στην υγειά μας”, θέλουμε να αποδείξουμε πως εδώ είμαστε όλοι ίσοι και μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Είναι συναρπαστικό να παρακολουθείς και να συμμετέχεις στην προσπάθεια και τον αγώνα που κάνουν δίπλα σου άνθρωποι με ανάλογα προβλήματα για να νικήσουν πρώτα απ' όλα τον ίδιο τους τον εαυτό και έπειτα τις αντικειμενικές δυσκολίες της ζωής και της εργασίας”, αναφέρει.

1506655 258724094296599 2017369054 n

“Αυτό που με βοήθησε ιδιαίτερα εδώ ήταν η αλληλεπίδραση μέσα από την ομάδα στην οποία συζητούσαμε τα προβλήματά μας. Κάποιοι άνθρωποι ήταν εκεί για να με ακούσουν κι εγώ στα λόγια τους βρήκα αντίκρισμα, δεν ήταν λόγια του αέρα”, συμπληρώνει η Γεωργία.

Στόχος της ομάδας είναι να σβήσει το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία και τους ψυχικά ασθενείς

Το cafe Διαδρομές λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα. Στον ζεστό και φιλόξενο χώρο μπορεί κανείς να πιει τον καφέ του, να γευτεί τα πεντανόστιμα burgers και το σπιτικό φαγητό που μοσχομύριζε όση ώρα μιλούσαμε με τα μέλη των Διαδρομών. Η μουσική είναι ήρεμη και ευχάριστη, ενώ το εσωτερικό του μαγαζιού κλέβει την καρδιά με τη διακόσμησή του. Μοντέρνες πινελιές στους τοίχους, βιβλία παραταγμένα με τάξη στα ράφια, τα οποία μάλιστα μπορείς να δανειστείς αλλά και παλιές παραδοσιακές κασέτες κολλημένες στον τοίχο που αντικρίζεις σαν μπαίνεις, όλα στοιχεία που σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Το “Πολιτιστικό Καφενείο Διαδρομές” παράλληλα διοργανώνει κατά καιρούς πολιτιστικά δρώμενα, όπως προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις, έτσι ώστε ο κόσμος να έρθει όλο και πιο κοντά στην ιδέα. “Στην ουσία θέλουμε το κατάστημα να πάρει κάτι και από το παραδοσιακό καφενείο, να είναι ένας χώρος συγκέντρωσης και ανταλλαγής απόψεων, όχι αποκλειστικά ένα μέρος για να απολαύσεις τον καφέ σου”, εξηγεί η Φανή.

10341509 283090255193316 2758522048202851789 n

Το “πολιτιστικό καφενείο Διαδρομές” είναι μια εμπορική δραστηριότητα του ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης) “Διαδρομές”, συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και λειτουργεί εδώ και δύο περίπου χρόνια. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και στις δραστηριότητες τους απασχολούνται τουλάχιστον κατά το 1/3 άτομα με ψυχικές ασθένειες, με σκοπό την επαγγελματική τους επανένταξη.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://cafediadromes.blogspot.gr
https://www.facebook.com/cafediadromes.gr?fref=ts

kafe.3

Διαδρομές στα μονοπάτια
Των γεύσεων....
Των απολαύσεων...
Του νού....

Φραγκούδη 15-17 Β, Καλλιθέα, πλησίον Παντείου Πανεπιστημίου
2109220002

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman