ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η φωνή του Πιτ Σίγκερ δεν θα σιγήσει ποτέ

Tweet
Share
Tweet
Share

Σαν σήμερα, στις 3 Μαϊου του 1919, γεννήθηκε ο Πιτ Σίγκερ, ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με τη μουσική που στόχο έχει να περάσει κοινωνικοπολιτικά μηνύματα και όχι απλά να ψυχαγωγήσει. Από τους πρωτοστάτες Αμερικανούς μουσικούς του κινήματος κατά του πολέμου του Βιετνάμ, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση γιατί αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της υπό τον ΜακΚάρθι επιτροπής του Κονγκρέσου για την περίοδο της στράτευσής του στο Κομμουνιστικό Κόμμα. «Ο Πιτ Σιγκερ είναι η ζωντανή αρχειοθήκη της αμερικανικής μουσικής - μια σαφής απόδειξη της δύναμης της μουσικής και του πολιτισμού να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας», είχε πει ο μουσικός Μπρους Σπρινγκστιν, στα 90α γενέθλια του Σίνγκερ κατά την διάρκεια συναυλίας που έγινε προς τιμήν του στην Μάντισον Σκουεαρ.

Ο τραγουδοποιός προερχόταν από μουσική οικογένεια, η οποία του έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθεί με τη μουσική. Το 1937 έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αλλά το εγκατέλειψε μετά από λίγους μήνες για να ταξιδέψει και να γνωρίσει την Αμερική. Στα ταξίδια του ανακάλυψε τα προβλήματα και τις ανησυχίες του απλού Αμερικανού και τα εξέφρασε με το μπάντζο του, παίζοντας σε απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

8d2cc4a154bd454e41a0e7d64efa6c6be109cb370a2822e392e1d006aae511f8

Λόγω της δράσης του αλλά και της συμμετοχής του στοΚομμουνιστικό Κόμμα την δεκαετία του 1940, την περίοδο του μακαρθισμού, η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι, τον έβαλε μαζί με τους "Weavers" στην μαύρη λίστα, με αποτέλεσμα η δισκογραφική εταιρία Decca, με την οποία συνεργαζόταν να σπάσει το συμβόλαιο τους. Ο ίδιος κλήθηκε σε απολογία στην Επιτροπή όπου αρνήθηκε να καταθέσει το οτιδήποτε. Για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε για ένα χρονικό διάστημα και κατόπιν συνέχισε την δράση του.

7980c c2b82bc7e20f374e8cabce4f38685ac2 M

Η μουσική του πορεία περνά από τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των εργατών της δεκαετίας του '50 στο Top 10 των επιτυχιών, από τη συμμετοχή στα φοιτητικά κινήματα σε φεστιβάλ της φολκ μουσικής και από την καταδίκη του για ασέβεια απέναντι στο Κογκρέσο - όταν αρνήθηκε να καταθέσει - στην εμφάνισή του τον Ιανουάριο του 2009 στο Μνημείο Λίνκολν όπου τραγούδησε για την τελετή ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

images

147854 20140131seeger adv obit slide nzhx superjumbo

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman