ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας και τα άνθη των έμμονων ιδεών

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε συνθήκες μιας οιονεί αιχμαλωσίας στα έγκατα του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναπολεί την άλκιμη μέθη των ωραίων ημερών, όταν του έγνεφε προκλητικά η Κίρκη της εξουσίας. Που έδυσε σήμερα εκείνο το κάλλος; 

Η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού, έδειξε ότι από τη στιγμή που οι φαντασιώσεις του συγκρούστηκαν μετωπικά με την πραγματικότητα, ζει πλέον σε έναν μουντό κόσμο συσπάσεων, οδυνηρών διαψεύσεων και λαβωμένων αισθημάτων.

Σίγουρα μετανοιώνει οικτρά που βιάστηκε τόσο να αναλάβει και αρνήθηκε να ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον υποψήφιο που πρότεινε ο Α. Σαμαράς.

Θα τον άφηνε να ολοκληρώσει τη «βρώμικη δουλειά», η αξιολόγηση έστω κακήν- κακώς θα τελείωνε κι ο ίδιος θα ερχόταν με την αίγλη του παράκλητου και ολόκληρο το πολιτικό του κεφάλαιο στον τόκο.

Απρόβλεπτος είναι όμως ο βίος. Όταν απελευθερώνει μέσα του ο άνθρωπος την τυραννία των έμμονων ιδεών ανοίγει την πόρτα στην απώλεια και το χαμό.

Βαθμιαία, αρχίζει να δέχεται τα πάντα, να καλύπτει με βολικές ψυχολογικές υπεραναπληρώσεις όχι μονάχα τις μικρές του πλάνες, αλλά και τις μεγάλες του συνθηκολογήσεις. Ζει στο εξής περιχαρακωμένος πεισματικά στον ορίζοντα των επιθυμιών του που διαψεύδονται οικτρά από την επαφή με τον πραγματικό κόσμο και στρέφει τα νώτα στην αλήθεια. Η μοναδική κόκκινη γραμμή που είχε ο κ. Τσίπρας και η βουλιμική ομάδα στελεχών που τον περιβάλλει ήταν η πάση θυσία παραμονή τους στην εξουσία.

Το βλέπει κανείς με πόση αναίδεια κατέλαβαν ή διένειμαν κρατικά πόστα σε ένα κύκλο συγγενών και φίλων, θεωρώντας αυτοδικαίως, ότι τα κόκαλα των αγέρωχων ανταρτών στα βουνά του Γράμμου ή στις χαράδρες του Μακρονησιού, ασπρίζανε προκειμένου κάποιοι αφιλότιμοι και κυνικοί απόγονοί τους, να βολευτούν στη θαλπωρή του Δημοσίου.  

Ο Αλέξης Τσίπρας, που στεκόταν μόλις πριν από λίγους μήνες με άνεση στην τηλεοπτικό φακό, είναι τώρα φανερό ότι δεν έχει να αφηγηθεί στο αμήχανο ακροατήριο, τίποτε σπουδαίο. Δεν έχει να διηγηθεί καμία ενδιαφέρουσα ιστορία. Γιατί δεν κυβερνά. Κι ούτε μπορεί- είναι πρόδηλο αυτό.

Ένας ημιμαθής πολιτικός, ουσιαστικά ανεπάγγελτος, που εκτοξεύθηκε από το πουθενά στο προσκήνιο επειδή ήταν ωραία φάτσα, γούσταρε τον Γκεβάρα και καβαλούσε μηχανή,  αδυνατεί να διαβάσει τον κόσμο με βάση τις σακατεμένες ιδεολογικές κατασκευές του. Αυτά τα πράγματα είναι καλά για τα μπαρ. Όταν τα μεταφέρεις στο Μέγαρο Μαξίμου, γίνονται επικίνδυνα. Το αποδεικνύει ο ρηχός και θεαματικά καταρρέων δημόσιος λόγος του, που δεν περιλαμβάνει στις προτεραιότητές του, κανένα σχέδιο και καμία απολύτως έμπνευση για τη χώρα. 

Εδώ και έναν χρόνο δεν έχει κάνει τίποτε αριστερό. Αντίθετα υπέγραψε υποχρεώσεις που κανένας δεξιός πρωθυπουργός δεν θα τολμούσε, αρνούμενος στη συνέχεια με παιδαριώδη τρόπο να τις εφαρμόσει λέγοντας, ότι «αυτό δεν τον εκφράζει».

Γι΄ αυτό και από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, δεν έχει κλείσει, ούτε ένα μέτωπο για να βγει η κοινωνία από τα πηχτά νερά της κρίσης.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε αποδρομή και έξοδο από την εξουσία. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει ούτε καν αυτό πώς να το κάνει… 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman