ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ανάρτηση που συνέτριψε όλα τα ρεκόρ στο Facebook

Tweet
Share
Tweet
Share

Μέχρι χθες, ο φωτογράφος και δημοσιογράφος Μπράντον Στάντον ήταν ο δημιουργός της επιτυχημένης ιστοσελίδας Humans of New York, αποφεύγοντας συνειδητά να ασχολείται με την πολιτική. 

Εδώ και λίγες ώρες η ανοικτή επιστολή εναντίον του ανεκδιήγητου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ που δημοσίευσε στο Facebook, έγινε ραγδαία viral και η πιο διαδεδομένη στην ιστορία του δικτύου, αποσπώντας και like από τη Χίλαρι Κλίντον.

 

Αυτό που ακολούθησε δεν το περίμενε ούτε το ίδιο το facebook, αφού μέσα σε λίγες ώρες έγινε η πιο δημοφιλής κοινοποίηση με δύο εκατομμύρια likes και πάνω από ένα εκατομμύριο shares.

hony1

Η σελίδα «Humans of New York» είναι από τις μεγαλύτερες στο Facebook με πάνω από 17 εκατομμύρια ακολούθους- ενώ η σελίδα του Τραμπ έχει μόνο 6 εκατομμύρια- και φιλοξενεί φωτογραφίες και προσωπικές ιστορίες από κατοίκους της Νέας Υόρκης που συναντά ο Στάντον στις καθημερινές διαδρομές του.

Η επιτυχία της είναι τόσο μεγάλη που ο Στάντον αποφάσισε να αρχίσει να ταξιδεύει και σε άλλες χώρες, όπως στο Ιράκ, Πακιστάν και Ιράν, και να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τον τελευταίο καιρό, ο φωτογράφος που έχει δείξει μέγαλη ευαισθησία στην προσφυγική κρίση, επισκέφθηκε τη Λέσβο και τη Κω πέρσι, δημιουργώντας μια ξεχωριστή φωτογραφική σειρά με την οποία προσπαθεί να μεταφέρει τις μαρτυρίες των Σύριων, και όχι μόνο, προσφύγων από όλον τον κόσμο. Στην ανοιχτή επιστολή του προς τον Τραμπ, τον κατηγορεί για την ρητορική του μίσους και βίας που ακολουθεί, ειδικά απέναντι στους μουσουλμάνους και στους πρόσφυγες.

12068590_1099754050098694_3925752763575661848_o

Φωτογραφία τραβηγμένη στη Λέσβο, από την προσφυγική σειρά που είχε κάνει ο Στάντον 

12022613_1099514416789324_2477093625361529821_oΟ φημισμένος πια, φούρναρης της Κω που μοιράζει ψωμιά καθημερινά στους πρόσφυγες και έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο χάρη στη σελίδα Humans of New York

Μια ανοιχτή επιστολή προν τον Ντόναλτ Τράμπ:

«Κύριε Τραμπ,

Προσπαθώ πολύ σκληρά να μην πολιτικοποιούμαι. Εχω αρνηθεί να πάρω συνέντευξη από πολλούς από τους συνυποψήφιους σας. Δεν ήθελα να ρισκάρω τις προσωπικές μου αξίες και να φανεί ότι παίρνω το μέρος κάποιου σε αυτή την αμφιλεγομένη εκλογική κούρσα. Σκέφτηκα «ίσως δεν είναι η σωστή στιγμή».  Αλλά συνειδητοποιώ πως δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να αντιταχθεί κάποιος στη βία και στη προκατάληψη. Η στιγμή είναι πάντα τώρα. Γιατί, μαζί με εκατομμύρια αμερικανών, κατάλαβα πως το να αντιτάσσομαι σε εσάς δεν είναι πλέον μια πολιτική απόφαση, αλλά ηθική.

Βλέπω τις ρατσιστικές εικόνες και ψέμματα που αναδημοσιεύετε στο twitter. Είδα ότι σας πήρε 48 ώρες για να αποκηρύξετε τη «Λευκή Υπεροχή». Σας παρακολουθώ που με χαρά ενθαρρύνετε τη βία και υπόσχεστε να πληρώσετε τα «δικαστικά έξοδα» γα όσους βιαιοπραγούν εκ μέρους σας. Σας παρακολουθώ που τάσσεστε υπέρ των βασανιστηρίων και της δολοφονίας των οικογενειών των τρομοκρατών. Σας παρακολουθώ που με ενθουσιασμό διηγείστε ιστορίες με εκτελέσεις μουσουλμάνων χρησιμοποιώντας σφαίρες βουτηγμένες σε αίμα γουρουνιών. Σας παρακολουθώ που παρομοιάζετε τους μετανάστες με «φίδια» και ισχυρίζεστε πως το «Ισλαμ μας μισεί».

Είμαι δημοσιογράφος κ. Τράμπ. Και τα τελευταία δύο χρόνια έχω πραγματοποιήσει εκτενείς συνεντεύξεις με χιλιάδες μουσουλμάνους, που βρήκα τυχαία στους δρόμους του Ιράν, Ιράκ και Πακιστάν. Επίσης έχω πάρει συνεντεύξεις από εκαντοντάδες Σύριους και Ιρακινούς πρόσφυγες σε επτά διαφορετικές χώρες. Και μπορώ να επιβεβαιώσω πως o απεχθής είστε εσείς.

Αυτοί που για καιρό σας παρακολουθούμε στενά δεν θα σας αφήσουμε να επαναλανσάρετε τον εαυτό σας. Δεν είστε «ενωτικός». Δεν είστε «προεδρικός». Δεν είστε «θύμα» της οργής που με τόση χαρά πυροδοτείται για μήνες. Είστε ενας άνθρωπος που ενθαρρύνει την προκατάληψη και τη βία, επιδιώκωντας την εξουσία. Και παρόλο που αυτά που λέτε θα αλλάξουν σίγουρα τους επόμενους μήνες, εσείς θα παραμείνετε για πάντα αυτός που είστε.

Με ειλικρίνεια

Μπράντον Στάντον»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman