ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πόσοι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το 2016;

Tweet
Share
Tweet
Share

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται στους δρόμους όλου του κόσμου κάθε χρόνο εξαιτίας τροχαίων συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά θύματα είναι πεζοί, ποδηλάτες και δικυκλιστές ενώ πολλαπλάσιοι είναι εκείνοι που υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς και μόνιμη απώλεια της λειτουργικότητάς τους. Στην Ευρώπη αναλογούν τα μικρότερα ποσοστά θανάτων, περίπου 26.000 κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2016 συνέβησαν 831 τροχαία, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 67 άνθρωποι, ενώ 64 τραυματίστηκαν βαριά. Τον επόμενο μήνα του έτους σημειώθηκε μικρή μείωση, αφού τα τροχαία έφτασαν τα 762, ενώ οι νεκροί τους 55. Σημαντική ήταν η αύξηση που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2016, καθώς από 1.065 τροχαία που καταγράφηκαν σκοτώθηκαν 68 άτομα και υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς άλλοι 75. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 926 τροχαία και 81 νεκροί. Στα περιστατικά αυτά καταγράφονται πολλοί περισσότεροι ελαφρά τραυματισμένοι.

troxaia

Παγκοσμίως οι νέοι άνθρωποι παραμένουν οι πλέον ευάλωτοι στο δρόμο, με τα τροχαία να αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29. Στην Ελλάδα, το 2015, το 1/3 (το 36%) των θυμάτων θανατηφόρων δυστυχημάτων ήταν άνθρωποι άνω των 55 ετών. Με δεδομένο πως μόνο στην ηλικιακή ομάδα 18-25 καταγράφηκαν πέρυσι 117 θάνατοι, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αναλογικά στη χώρα μας χάνονται περισσότεροι νέοι άνθρωποι εξαιτίας των τροχαίων. Δείτε αναλυτικά τον πίνακα εδώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γεωγραφική διασπορά, τα περισσότερα δυστυχήματα (σύνολο) καταγράφονται στους νομούς με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα (Αττική, Θεσσαλονίκη), κάτι αναμενόμενο και λόγω του μεγαλύτερου αριθμού οχημάτων και των συχνότερων μετακινήσεων στις περιοχές αυτές. Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως το 2015 το 33,2% των συγκρούσεων έγιναν στο επαρχιακό δίκτυο και το 35,2% σε κατοικημένη περιοχή.          

Oι νέοι άνθρωποι παραμένουν οι πλέον ευάλωτοι στο δρόμο, με τα τροχαία να αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29     

Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η παραβίαση στοπ/ κόκκινου σηματοδότη/ προτεραιότητας, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα και η απόσπαση προσοχής οδηγού θεωρούνται από την άλλη οι κυριότεροι λόγοι πρόκλησης τροχαίου.

Να σημειωθεί ότι το 2015 η Ελλάδα σημείωσε τη 2η καλύτερη επίδοση στη μείωση των θανάτων από τροχαία συμβάντα. Παρόλα αυτά, η χώρα μας έχει δυστυχώς ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. 

Στην Ελλάδα, μετά από μια 5ετία εντυπωσιακής μείωσης των θυμάτων, το 2014 και το 2015 καταγράφεται στασιμότητα (στους 800 περίπου θανάτους ετησίως). Τα νούμερα και τα ποσοστά (προσωρινά) που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για το 2016 δείχνουν, δυστυχώς, πως για τη χρονιά που φεύγει θα έχουμε αύξηση στους νεκρούς και μείωση στους βαριά τραυματίες.

*Τα στοιχεία μας παρέθεσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας, Πάνος Μυλωνάς 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman