ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς η Φινλανδία δίνει λύση στο πρόβλημα των αστέγων;

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Την ώρα που στη χώρα μας οι άστεγοι τις κρύες μέρες του χειμώνα παραπαίουν σε πεζοδρόμια και υπόστεγα, η Φινλανδία παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και «αγκαλιάζει» τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αφήνοντας τα πολλά λόγια στην άκρη.

Στην ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του αριθμού των αστέγων και μάλιστα όχι με προσωρινές λύσεις όπως ξενώνες και σπίτια φιλοξενίας. Να τονίσουμε ότι κάτι αντίστοιχο έχει επιτευχθεί μονάχα εκεί.

Στα τέλη του 2015 oι άστεγοι για πρώτη φορά ήταν κάτω από 7.000 ενώ στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονταν και εκείνοι που ζούσαν προσωρινά με φίλους και συγγενείς, οι οποίοι αποτελούν το 80% του συνόλου των αστέγων.

Πώς άλλαξε η κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη; Χάρη σε ένα εθνικό πρόγραμμα που έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει μόνιμα σπίτια σε όλους.

Το πρότζεκτ αναλαμβάνει να εντοπίζει φθηνά καταλύματα ή να κτίζει σπίτια για εκείνους που δεν μπορούν να έχουν την δική τους κατοικία και τελικά, μακροπρόθεσμα αυτό όχι μόνο είναι πιο οικονομικό αλλά έχει και περισσότερα οφέλη για τους ανθρώπους.

Ο τελευταίος ξενώνας αστέγων στο Ελσίνκι για παράδειγμα είχε 250 κρεβάτια, όμως σήμερα έχει μετατραπεί σε 80 ανεξάρτητα διαμερίσματα και μάλιστα διαθέτει και προσωπικό που βοηθά τους κατοίκους του.

Το τοπίο έχει αλλάξει εντελώς όχι μόνο για τους άστεγους αλλά και για τα εθισμένα σε ουσίες άτομα όπως και αυτά που επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

Το πρόγραμμα θεωρείται μια καλοκουρδισμένη συνεργασία των κρατικών αρχών, των τοπικών κοινοτήτων και τον Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Φινλανδίας, όπως το Y Foundation. Ευχόμαστε και οι φορείς της Ελλάδας, με τα τόσα άδεια κτίρια και τους τόσους ανθρώπους να ζουν στο δρόμο, να συνεργάζονταν στα σοβαρά και να ακολουθούσαν το παράδειγμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.