ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κι όμως κάποιοι αγοράζουν διαμάντια...

Tweet
Share
εικονογράφηση: Design by Humans εικονογράφηση: Design by Humans
Tweet
Share

Πωλήσεις αξίας 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκαναν τα διαμαντένια κοσμήματα το 2014, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2013. Τα λατρεύουν οι γυναίκες, τα προτιμούν για δώρα οι άνδρες, όσοι τουλάχιστον έχουν την οικονομική δυνατότητα για να τα αγοράσουν… Προσδίδουν φινέτσα και στυλ σε κάθε ύπαρξη και σίγουρα θεωρούνται ανεκτίμητης αξίας.

Κορυφαία αγορά διαμαντένιων κοσμημάτων σε όρους ζήτησης εξακολουθούν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ το 2014 αυξήθηκε κατά 7% εν συγκρίσει με την αντίστοιχη του 2013, την ώρα που οι πωλήσεις έκαναν τζίρο 37 δισ. δολάρια. Η Κίνα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παγκόσμια αγορά. Η ζήτηση εκεί την περασμένη χρονιά αυξήθηκε κατά 6% και οι πωλήσεις ανήλθαν στα 10 δισ. δολάρια. Παρά την άνοδο ωστόσο, η ζήτηση δεν ήταν τόσο δυναμική όσο εκείνη του 2013, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Στην Ινδία, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 3% σε όρους ρουπίας, ενώ οι πωλήσεις έφτασαν τα 3,53 δισ. δολάρια.

Στη Γηραιά Ήπειρο δε, οι πωλήσεις κοσμημάτων αντικών εκτινάχθηκαν από τα 155 εκατ. ευρώ το 2004 στα 535 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2014. Τα κοσμήματα είναι η μεγαλύτερη κατηγορία επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με άνοδο 156% την τελευταία δεκαετία. Δυναμική αναμένεται να είναι η επέκταση των πωλήσεων και στο μέλλον. Φυσικά τα κοσμήματα που διατίθενται στις δημοπρασίες δεν είναι τυχαία, καθώς φέρουν τη σφραγίδα ενός δημιουργού με ιστορία ή είναι κατασκευασμένα από σπάνιους πολύτιμους λίθους και υλικά.

Πωλήσεις αξίας 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκαναν τα διαμαντένια κοσμήματα το 2014

Ρεκόρ πωλήσεων με σημασία

Το Νοέμβριο που πέρασε, σε δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby's στη Γενεύη, καταγράφηκαν τρία διαδοχικά ρεκόρ. Στα 8,6 εκατ. δολ. πουλήθηκε δαχτυλίδι με σπάνιο ρουμπίνι και την ονομασία “Graff Ruby”, που έφερε την υπογραφή του Λόρενς Γκραφ. Μάλιστα αγοράσθηκε από τον ίδιο, ενώ πριν ανήκε στον Έλληνα χρηματιστή Δημήτρη Μαυρομάτη, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης, με προσωπική συλλογή στα 2 δισ. δολ. Στη δημοπρασία του οίκου, το προηγούμενο ρεκόρ είχε κατακτήσει ένα δαχτυλίδι με σπάνιο μπλε ζαφείρι από το Κασμίρ. Πουλήθηκε έναντι 6 εκατ. δολαρίων, ενώ στο αντίτιμο των 3,43 εκατ. δημοπρατήθηκε κι ένα κολιέ με φυσικά μαργαριτάρια και διαμάντια της Ζοζεφίνας Μποερνέ, βασίλισσας της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

Aύξηση των πωλήσεων αναμένεται να σημειωθεί και το 2015

Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι και η προσφορά κυρίως από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Η τόνωση της αγοράς των κοσμημάτων αντικών έχει παροτρύνει αρκετούς να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση παλαιών κομματιών λόγω των αυξημένων οικονομικών βαρών εν μέσω κρίσης στην Ευρωζώνη. Οι δημοπρασίες ξεκινούν από 600 ευρώ και φθάνουν τα εκατομμύρια.

diamonds2

Ο όμιλος εταιρειών της De Beers προβλέπει πως το 2015 θα σημειωθεί αύξηση των πωλήσεων σε διαμαντένια κοσμήματα σε όλες τις βασικές της αγορές, λόγω της διόγκωσης της ζήτησης που θα σημειωθεί από την πλευρά του καταναλωτικού κοινού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman