ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα 10 πιο παράξενα μουσεία στον κόσμο

Tweet
Share
Tweet
Share

Γενικά, τα μουσεία υπάρχουν για να ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη- τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο.

Όπως ορίζει το ICOM (International Council of Museums), με τον όρο Μουσείο εννοείται "ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία".

Τώρα, κατά πόσον τα συγκεκριμένα μουσεία εμπίπτουν σε αυτόν τον ορισμό είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να το κρίνει...

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο ασυνήθιστα μουσεία του κόσμου, τα οποία αναδεικνύουν τα μέγιστα την… παραξενιά των ανθρώπων.

Image 1

Τα sneakers του Justin Bieber στο Μουσείο Παπουτσιών

Μουσείο Παπουτσιών- Τορόντο, Καναδά (Bata Shoe Museum)

Στεγάζει μια συλλογή 10.000 και πλέον υποδημάτων, με πάνω από 4.500 χρόνια ιστορίας- από τα αρχαία αιγυπτιακή σανδάλια και τα τελετουργικά παπούτσια aladeros του 15ου αιώνα από το Περού μέχρι τα γαλλικά τσόκαρα του 19ου αιώνα και τα πρώτα μοκασίνια του 20ού αιώνα.

Image 2

Για όσους ενδιαφέρονται για μάγισσες, ξόρκια και βασικές γνώσεις...μαγείας!

Μουσείο Μαγισσών- Κορνουάλη, Αγγλία (Museum of Witchcraft)

Ιδρύθηκε το 1951 από τον Cecil Williamson.

Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν την ιστορία αλλά και την πρακτική της μαγείας ανά τους αιώνες, παρατηρώντας αντικείμενα, όπως το βωμό μιας μάγισσας ή το σπαθί ενός μάγου, ή επιλέγοντας ένα από τα 3.000 βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του.

Image 3

Το μεγαλύτερο μολύβι στον κόσμο έχει ύψος 8 μέτρα και βάρος 984 κιλά.

Μουσείο ΜολυβιώνKeswick, Αγγλία (Cumberland Pencil Museum)

Περιλαμβάνει μια τεράστια συλλογή απο μολύβια διαφόρων εποχών καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μολύβι στον κόσμο, ύψους 8 μέτρων και βάρους 984 κιλών!

Σύμφωνα με το μύθο, αιτία για να ανακαλυφθεί ο γραφίτης υπήρξε μια φοβερή καταιγίδα του 1500, η οποία ξερίζωσε πολλά δέντρα στο Cumberland. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής χρησιμοποίησαν το γραφίτη για να «σημαδέψουν» τα πρόβατά τους, και έτσι ξεκίνησε η βιομηχανία μολυβιών στην περιοχή. 

Image 4

Λίγο...αλατοπίπερο στη ζωή κάθε φιλόδοξου τουρίστα!

Μουσείο Αλατιέρας & Πιπεριέρας- Τενεσί, Ηνωμένες Πολιτείες (Salt & Pepper Shaker Museum)

Γοητευμένος από την ιστορία που υπάρχει πίσω από τα εν λόγω αντικείμενα οικιακής χρήσης, ο ιδιοκτήτης του Μουσείου -αρχαιολόγος στο επάγγελμα- αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να παρουσιάσει δημόσια τη συλλογή του.

Σήμερα το μουσείο φιλοξενεί πάνω από 20.000 σετ αλατιέρας & πιπεριέρας, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από το 1500.

Image 5

Ένα μουσείου στεγασμένο, που αλλού; Στην "Πόλη της Γάτας".

Μουσείο Γάτας- Κουτσίνγκ, Μαλαισία (Cat Museum)

Εκτός από το γεγονός ότι στη Μαλαισία η γάτα θεωρείται ζώο που φέρνει τύχη, η πόλη Κουτσίνγκ συγκεκριμένα φέρει το προσωνύμιο «The City Cat» (Η Πόλη της Γάτας).

Η δημιουργία του εν λόγω μουσείου εκεί δεν αποτελεί, συνεπώς, μεγάλη έκλπηξη, σε αντίθεση με τα 2.000 εκθέματα(!) που περιλαμβάνουν έργα τέχνης και αγάλματα από όλο τον κόσμο με θέμα τη συμπαθές αιλοροειδές- από μια αιγυπτιακή τεράστια γάτα, μέχρι είδη Hello Kitty.

Image 6

My name is Bond. James Bond.

Μουσείο Κατασκοπείας- Ουάσινγκτον, ΗΠΑ (Spy Museum)

Από γυαλιά με κρυφές κάμερες και στιλό-περίστροφα μέχρι αναπτήρες-φωτογραφικές μηχανές και κραγιόν-πολυεργαλεία, το Μουσείο είναι αφιερωμένο σε διάσημους κατασκόπους του κόσμου και παρουσιάζει όλα εκείνα τα gadgets που μετατρέπονται εύκολα και γρήγορα σε φονικά όπλα, απαραίτητα εργαλεία σε διάφορες… επικίνδυνες αποστολές τύπου James Bond.

Image 7

Η Μούσα κάθε καλλιτέχνη μπορεί να βρεθεί στα περίεργα μέρη...

Μουσείο με Καπάκια Τουαλέτας- Τέξας, Ηνωμένες Πολιτείες (Toilet Seat Museum)

Πριν 30 χρόνια, ο Smith Barney, συνταξιούχος υδραυλικός, μετέτρεψε το καπάκι της τουαλέτας του σε... έργο τέχνης, κίνηση που στη συνέχεια ενέπνευσε δεκάδες "καλλιτέχνες" με αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο μουσείο να εκτίθενται, σήμερα, περισσότερα από 1.000 καλύμματα λεκάνης!

Image 8

Ίσως όχι και πολύ δελεαστικό για όσους δεν είναι και πολύ εξοικειωμένοι με το θάνατο...

Όταν ιδρύθηκε το 1967 προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Αυστριακής πρωτεύουσας.

Ωστόσο η απήχηση που έχει στο τουριστικό κοινό, μάλλον λειτούργησε...θεραπευτικά, καθώς σήμερα αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές αξιοθέατο, όπου οι επισκέπτες εκτός από φέρετρα όλων των ειδών, ταφόπλακες και ρούχα νεκροθαφτών, μπορούν να θαυμάσουν και το μοναδικό σύστημα συναγερμού σε φέρετρο για την περίπτωση που κάποιος είχε ταφεί ζωντανός!

Image 9

Κάθε έκθεμα συνοδεύεται και από ένα σημείωμα, το οποίο εξηγεί το «ποιος, πού και τι» του εκάστοτε χωρισμού.

Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων- Ζάγκρεμπ, Κροατία (Museum of Broken Relationships)

Όταν η κινηματογραφική παραγωγός Ολίνκα Βίστιτσα και ο καλλιτέχνης Ντράζεν Γκρούμπβιτς από την Κροατία, αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους βρέθηκαν σε αδιέξοδο σχετικά με το πώς να μοιράσουν τα αντικείμενα από την κοινή τους ζωή. Σκέφτηκαν, λοιπόν, να τα κάνουν εκθέματα σε μια προσπάθεια διατήρησης αυτής της "συναισθηματικής κληρονομιάς". Στη συλλογή του μουσείου συγκαταλέγονται περισσότερα από 800 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κι ένα δοχείο με αληθινά δάκρυα, μια κούκλα βουντού, ένα νυφικό, ένα σετ από 7 σουτιέν και ένα μπουκάλι γεμάτο άμμο από... ελληνική παραλία!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κάθε έκθεμα συνοδεύεται και από ένα σημείωμα, το οποίο εξηγεί το «ποιος, πού και τι» του εκάστοτε χωρισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman