ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βρίζουν αυτοί που είναι πιο έντιμοι

Tweet
Share
Tweet
Share

Όταν το 1939 ο Κλαρκ Γκέϊμπλ έλεγε στην επική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» την ατάκα «Ειλικρινά, καρδιά μου, δεν δίνω δεκάρα», στην καταρρέουσα Βίβιαν Λι, η φράση θεωρήθηκε χυδαία και η λογοκρισία της εποχής, έστειλε στους παραγωγούς ένα πρόστιμο 5.000 δολαρίων!.. 

Σήμερα που, τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία και ταινίες είναι γεμάτες με βρισιές, καθώς είμαστε πολύ πιο ανεκτικοί απέναντι σε αυτές, ακούγεται σαν αστείο.

Κι ενώ κάποιες φορές η βωμολοχία συνδέεται με χαμηλές ηθικές αντιστάσεις, σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με μια αιρετική ματιά, μπορεί να συσχετιστεί με την τιμιότητα, αν θεωρηθεί ότι με αυτήν εκφράζονται αφιλτράριστα συναισθήματα και ειλικρινείς απόψεις.

Σε μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science, ψυχολόγοι από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που βρίζουν έχουν μικρότερη σχέση με το ψέμα και την απάτη.

Οι ερευνητές φέρνουν ακόμα και το παράδειγμα του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που έβριζε σε κάποιες από τις προεκλογικές του ομιλίες και θεωρήθηκε από ορισμένους πιο ειλικρινής από τους αντιπάλους του.

Ο Δρ David Stillwell, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η σχέση μεταξύ της βωμολοχίας και της ανεντιμότητας είναι δύσκολη. Η βωμολοχία είναι συχνά μια απρεπής πράξη, αλλά μπορεί να είναι και ένα στοιχείο ότι κάποιος σας λέει τη γνώμη του με πάσα ειλικρίνεια. Απλώς δεν φιλτράρει τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει ώστε να είναι πιο αποδεκτές».

Η διεθνής ομάδα των ερευνητών άρχισε να αναλύει τις απόψεις διαφόρων ατόμων για αυτό το είδος της γλώσσας σε μια σειρά από ερωτηματολόγια. Στο πρώτο ερωτηματολόγιο, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να παραθέσουν τις αγαπημένες τους κακές λέξεις και αυτές που χρησιμοποιούν πιο συχνά.

Τους ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν τους αυτές τις λέξεις και μετά έκαναν ένα τεστ αλήθειας για να διαπιστωθεί αν έλεγαν όντως την αλήθεια ή αν απαντούσαν με τον τρόπο που θεωρούσαν κοινωνικό αποδεκτό. Εκείνοι που έγραψαν τις περισσότερες βρισιές είχαν και τις μικρότερες πιθανότητες να λένε ψέματα.

Μία δεύτερη μελέτη συμπεριέλαβε δεδομένα από 75.000 χρήστες του Facebook, ζητώντας τους να αυτοαξιολογήσουν τη χρήση κακών λέξεων στις κοινωνικές τους επαφές on-line. Η έρευνα βρήκε ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν περισσότερες βρισιές είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν λεκτικά μοτίβα που έχει φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι συνδέονται με τιμιότητα. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.