ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Υιοθέτησε ένα σχολείο!" Γιατί όχι;

Tweet
Share
Tweet
Share

Τι θα λέγατε αν σας πρότειναν να υιοθετήσετε ένα δημοτικό σχολείο; Είναι λογικό να σκεφτείτε ότι ξεπερνάει τις δυνατότητές σας. Όμως με μόλις 4 ευρώ, μπορείτε τουλάχιστον να εξασφαλίσετε το φαγητό ενός μικρού μαθητή για μια εβδομάδα και με 120 ευρώ που μπορείτε να κατανείμετε σε ισόποσες δόσεις, την διατροφή του για ολόκληρη τη σχολική χρονιά.

Στα χρόνια της κρίσης, είναι συχνά τα φαινόμενα όπου μικροί μαθητές λιποθυμούν από ασιτία την ώρα του μαθήματος. Και πολλοί δάσκαλοι συναντούν καθημερινά πρωτόγνωρες εικόνες, με κάποιους μαθητές να ντρέπονται να φάνε το πρωϊνό που έπαιρναν από το σπίτι μπροστά σε πεινασμένους συνομηλίκους τους όπως και με πολλά άλλα παιδιά να εγκαταλείπουν το σχολείο, επειδή οι γονείς τους κρατούν από συστολή εντός οικογενειακής εστίας τη δεινή οικονομική τους κατάσταση.

Κι από την άλλη, σε πολλά σχολεία σύμφωνα με επίσημες αναφορές Συλλόγων Καθηγητών και Γονέων καταγράφηκαν επιθέσεις υποσιτισμένων ανηλίκων σε συμμαθητές τους, με μοναδική λεία το κολατσιό της ημέρας.

Τι κάνουμε τώρα; Από το να ομφαλοσκοπούν, κάποιοι άνθρωποι έσπευσαν να δώσουν μια ενδιαφέρουσα και έμπρακτη απάντηση.

Για 5ο συνεχές έτος το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υλοποιεί πανελλαδικά το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έως σήμερα έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα 480 σχολεία από όλη την Ελλάδα και 80.000 περίπου μαθητές και έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 11.500.000 γεύματα.

Το Πρόγραμμα καλύπτει ένα διττό στόχο: αφενός παρέχει καθημερινά σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν ένα δωρεάν μικρό, υγιεινό γεύμα και αφετέρου ενθαρρύνει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους. 

Προσοχή στην ποιότητα

Μέσα από το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσφέρεται καθημερινά σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν ένα αρτοσκεύασμα ή σάντουιτς, ένα έως δύο φρέσκα φρούτα εποχής και 4 φορές την εβδομάδα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά (λευκό γάλα, γιαούρτι ή γιαούρτι με μέλι).

Ορισμένα από τα γεύματα που διανέμονται στους μαθητές είναι: σάντουιτς ολικής αλέσεως με κοτόπουλο και ντομάτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, σταφιδόψωμο και μουστοκούλουρο, παραδοσιακή τυρόπιτα με πλιγούρι, σάντουιτς με χούμους και αγγούρι, κέικ με καρότο και παντζάρι, σάντουιτς με ομελέτα και λαχανικά, κλπ.

Για την παρασκευή των γευμάτων χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης (τουλάχιστον 60%,), ενώ δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα.

Όλα τα τρόφιμα είναι ελληνικά (εξαιρούνται οι μπανάνες) και καλύπτουν περίπου το 21-33% ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια. Παράλληλα, το Πρόγραμμα προωθεί την υγιεινή διατροφή μέσω εκπαιδευτικού υλικού και δράσεων που απευθύνονται στους μαθητές και τις οικογένειές τους. 

  • Τρώω υγιεινά και τρέχω γρήγορα!

    Τρώω παγωτά και τρέχω αργά.

  • Η Ανθυγιεινούλα

    Η Ανθυγιεινούλα δεν τρέφεται σωστά και φαίνεται λυπημένη.

  • Ο Λαχανούλης

  • Καλοκαιρινά φρόυτα

  • Βερίκοκο, ροδάκινο, πεπόνι

  • Η Υγιεινούλα

    Η Υγιεινούλα τρώει σωστά και χαμογελά!

Το πρόβλημα διογκώνεται 

Τη φετινή σχολική περίοδο η ανάγκη για σίτιση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Συγκεκριμένα, εφέτος η prolepsis έχει δεχτεί περισσότερες από 2.070 αιτήσεις σχολείων που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 260.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα για ένταξη στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ- αριθμός που είναι αδύνατο να καλυφθεί από τους διαθέσιμους πόρους, καθώς μέχρι στιγμής έχει εξασφαλιστεί η καθημερινή σίτιση περίπου μόλιςε 11.600 μαθητών, σε 148 σχολεία ανά την Ελλάδα.

Για τους παραπάνω λόγους το Ινστιτούτο Prolepsis έχει ξεκινήσει την εκστρατεία: "Υιοθέτησε ένα Σχολείο" με στόχο την επέκταση της σίτισης σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα. 

«Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί συνολικά από σχολεία ολόκληρης της χώρας για την ένταξη τους στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ το τρέχον σχολικό έτος ξεπερνούν τις 2.070», λέει στο Pennaη κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Τα στοιχεία που παραθέτει, η κ. Λινού, δίνουν ανάγλυφα τις διαστάσεις του προβλήματος.

«Ο αριθμός αυτός, που αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της Ελλάδας και περίπου σε 260.000 μαθητές, αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης. Η καταπολέμηση της πείνας και της επισιτιστικής ανασφάλειας στους μαθητές της χώρας αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο» λέει χαρακτηριστικά.

Καλεί μάλιστα σε συστράτευση «όλους όσους μπορούν να συνεισφέρουν - Πολιτεία, ιδρύματα, εταιρείες και απλούς πολίτες - για να προσφέρουμε ανακούφιση σε εκατοντάδες οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη και να βοηθήσουμε τα παιδιά να πετύχουν το μέγιστο που μπορούν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή τους, διατηρώντας την υγεία τους».

Το Ινστιτούτο Prolepsis με τη συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών διοργανώνουν συνέντευξη τύπου με θέμα τη στήριξη και επέκταση του Προγράμματος στα δημόσια σχολεία, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» (Ακαδημίας 48 και Σίνα στην Αθήνα).

Όποιος ενδιαφέρεται θα βρει χρήσιμες πληροφορίες για το Ινστιτούτο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.diatrofi.prolepsis.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman