ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όταν η Apple στέλνει τη Samsung στο περιθώριο

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Αν παρατηρήσει κανείς τα νούμερα των πωλήσεων που κατάφεραν να πιάσουν οι κολοσσοί της Apple αλλά και της Samsung το τελευταίο τρίμηνο του 2014, θα συμπεράνει πως σίγουρα πρόκειται για δύο εταιρείες που γνωρίζουν καλά τους νόμους του παιχνιδιού.

Η πρωτοκαθεδρία ωστόσο της Samsung στη διεθνή αγορά έξυπνων τηλεφώνων φαίνεται ότι τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση. Την περίοδο αυτή, η Apple ανακοίνωσε πως πούλησε 74,5 εκατομμύρια iPhones, αριθμός ρεκόρ για την εταιρεία. Η Samsung από την άλλη σημείωσε πως οι πωλήσεις της ήταν ανάμεσα στα 71 και 76 εκατομμύρια δολάρια, το ακριβές ωστόσο νούμερο είναι αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν πως η Apple την ξεπερνά.

Το περίεργο είναι πως ένα χρόνο πριν η Samsung πανηγύριζε για την πώληση 86 εκατομμυρίων smartphones κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Η φετινή πτώση των πωλήσεων σίγουρα είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την εταιρεία.

Όσον αφορά τα κέρδη της μονάδας κατασκευής κινητών τηλεφώνων (smartphone) και άλλων συσκευών, υπέστησαν επίσης μεγάλο πλήγμα. Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 είχαν διαμορφωθεί στα 5,47 τρισ. γουόν (5,09 δισ. δολάρια) και το τέταρτο τρίμηνο του 2014 μειώθηκαν 64% στα 1,96 τρισ. γουόν (1,78 δισ. δολάρια).

Μια αισιόδοξη ένδειξη είναι τα κέρδη του βραχίονα κατασκευής επεξεργαστών, που ανήλθαν σε 2,7 τρισ. γουόν (2,45 δισ. δολάρια), δηλαδή στα υψηλότερα τετραετίας. Υπό τις εξελίξεις αυτές, ο όμιλος της Samsung εν γένει εμφάνισε την πρώτη μείωση ετησίων κερδών σε τρία χρόνια.

apple samsung california copyright.si

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έντονες είναι πια οι πιέσεις που δέχεται το μερίδιο αγοράς του νοτιοκορεατικού κολοσσού υψηλής τεχνολογίας. Οι ειδικοί θεωρούν πως οι πωλήσεις ταμπλετών και έξυπνων κινητών μειώθηκαν. Καθοριστικό ρόλο βέβαια θα παίξει η προώθηση στην αγορά του νέου μοντέλου έξυπνου τηλεφώνου της Samsung, Galaxy S6, το οποίο αναμένεται γύρω στον Μάρτιο.

Ο αναλυτής Γουόραν Λάου της Maybank Kim Eng σημειώνει: «Πιστεύω πως πήρε ένα σκληρό μάθημα και τώρα πια θα δούμε σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό των συσκευών της, την ποιότητα κατασκευής τους και των όσων προσφέρει. Το ερώτημα που ανακύπτει πλέον είναι εάν όλα αυτά είναι αρκετά».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών αγοράς Counterpoint, η Apple υπερσκέλισε τη Samsung το τέταρτο τρίμηνο του 2014, με κριτήριο τις διεθνείς πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.