ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δεν θα μείνει ούτε ο καφές της παρηγοριάς

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Το 2017 ετοιμαστείτε για λιγότερους καφέδες. Όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να τον ακριβύνει, αλλά και γιατί μετατρέπεται σε είδος εν ανεπαρκεία. Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, αναμένει ρεκόρ συγκομιδής φέτος, η καλλιέργεια καφέ, όπως και σε 70 άλλες χώρες παραγωγής, απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με έκθεση από τη ΜΚΟ Ινστιτούτο Κλίματος με βάση το Σίδνεϋ, από το 2050, οι περιοχές καλλιέργειας καφέ θα έχουν μειωθεί κατά 50% από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μειώσουν την κατάλληλη περιοχή για την παραγωγή έως και κατά 50%, μειώνοντας την ποιότητα του καφέ, και αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές», αναφέρει η έκθεση.

Πάνω από 2,25 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε ημέρα. Η παγκόσμια παραγωγή καφέ υπερτριπλασιάστηκε από το 1960 και η κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται κατά 5% σε ετήσια βάση.

Περίπου 80% με 90% των 25 εκατομμυρίων παραγωγών καφέ του κόσμου είναι μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι είναι μεταξύ εκείνων που εκτίθενται περισσότερο στην κλιματική αλλαγή. Οι περίπου 70 χώρες παραγωγής είναι κατά κύριο λόγο αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Γουατεμάλα, η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Αιθιοπία και η Ινδονησία.

Η βέλτιστη θερμοκρασία για τα καφεόδεντρα είναι 18-22 βαθμοί Κελσίου. Πάνω από αυτό το εύρος, το φυτό αναπτύσσεται πιο γρήγορα και καρποφορεί πολύ νωρίς, βλάπτοντας την ποιότητα των κόκκων.

Στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπως το Μεξικό, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, οι μέσες θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά ένα βαθμό Κελσίου από το 1960, ενώ ο μέσος όγκος των βροχοπτώσεων έχει μειωθεί κατά 15%.

Στην Αιθιοπία, όπου παράγεται ο καφές Arabica, και οι εξαγωγές καφέ είναι ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας, η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 1960 και 2006. Αντίστοιχα, στη Βραζιλία, ο αριθμός και η ένταση των κυμάτων καύσωνα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Εξάλλου, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης νόσων και παρασίτων, που επηρεάζουν τις αποδόσεις και την ποιότητα. Ωστόσο, παράλληλα αναπτύσσονται ποικιλίες φυτών που είναι περισσότερο ανθεκτικές στα παράσιτα και την ξηρασία.

Στη Βραζιλία, οι ειδικοί λένε ότι η χώρα είναι έτοιμη για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον Αντόνιο Φερνάντο Γκέρα, διευθυντή έρευνας στη βραζιλιάνικη κρατική υπηρεσία έρευνας καφέ, η μεγάλη έκταση της χώρας, με τόσα πολλά διαφορετικά μικροκλίματα, σημαίνει ότι οι απώλειες σε μία περιοχή θα αντισταθμίζονται από την αύξηση της παραγωγής σε άλλες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.