ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μια ιστορία για την Lancia Stratos γεμάτη βρετανικό χιούμορ

Tweet
Share
Tweet
Share

Το βρετανικό καλοκαίρι του 1976 ήταν γνωστό γιατί ήταν μακρύ και ζεστό, οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ζημιές και πρωτοφανή γεγονότα: όπως ο διορισμός ενός υπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ξηρασία και μια έκρηξη στον πληθυσμό της πασχαλίτσας σε επίπεδα γενικού ενδιαφέροντος. Αλλά αυτό που θυμάται καλύτερα για τον Αύγουστο του '76 (όταν ήταν 12 χρονών) ο Σάιμον Ντε Μπάρτον, ανταποκριτής των Financial Times, είναι το γεγονός ότι ο μανάβης της γειτονιάς του στο βόρειο Λονδίνο αγόρασε ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Μια Lancia Stratos. 

Το κατάστημά του ονομαζόταν  Peter's και πάντα ο Σάιμον περίμενε να περάσει ο Peter, επειδή άλλαζε ξένα αυτοκίνητα τόσο συχνά όσο εκείνος άλλαζε τις κάλτσες του. Θυμάται ο Σάιμον ότι «Μια φορά είχε τοποθετήσει   ένα σακί με κρεμμύδια σε μια Rolls-Royce Silver Shadow, ενώ μια άλλη  φορά, τον χάζευε  όταν παράδωσε μπανάνες στο πίσω κάθισμα ενός Mustang Fastback, ή κουνουπίδια με μια Panther De Tomaso». 

Αυτή τη φορά, όμως, το καλοκαίρι του 1976 ο Πέτρος ξεπέρασε τον εαυτό του –αγόρασε την Lancia Stratos, το πιο ωραίο, πιο γρήγορο, πιο λειτουργικό και πιο εξωφρενικό κινητήρα στον πλανήτη. Τότε, σχεδόν όποιος  αγαπούσε τα αυτοκίνητα, αγαπούσε την  Stratos,  ένα  μικροσκοπικό σφηνοειδούς σχήματος αυτοκίνητο που τροφοδοτείτο  από τον κινητήρα της Dino της Ferrari.των 2,4 λίτρων. Μπήκε στην παραγωγή το 1973 και κατάφερε να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι τρία συνεχόμενα έτη στα χέρια του Ιταλού πιλότου  Munari και του Σουηδού Björn Waldegård.

A 1970s vintage Stratos, right, next to the one-off 2010 version

μια vintage 1970s Stratos, δεξιά, δίπλα στην έκτακτη έκδοση του 2010

Η νέα Lancia Stratos υπόσχεται να προκαλέσει ενθουσιασμό  στους λάτρεις – οπαδούς της, από  το funky, αγωνιστικό αυτοκίνητο της δεκαετίας του 1970, με εξαιρετικά εκλεπτυσμένη εργονομία. Αλλά δυστυχώς μόνο 25 - και κατόπιν παραγγελίας αυτοκίνητα  κατασκευάστηκαν.

The New Stratos’s Ferrari F430 engine

Η νέα Stratos’s με Ferrari F430 κινητήρα

Είναι δε, πολύ πιο εκλεπτυσμένη, με σύγχρονες ανέσεις: όπως υδραυλικό τιμόνι, κλιματισμό και ένα, ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Σε μια αυστηρά περιορισμένη έκδοση των 25 αυτοκινήτων που κοστίζει € 550.000

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman