ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Τέιλορ Σουίφτ να βάλει το χέρι της

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν ένα κοινό διακύβευμα. Την τιθάσευση του λαϊκισμού. Μόνο που τα δεδομένα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οι καμπάνιες έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζονται με την Τέιλορ Σουίφτ κοινό παρονομαστή και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στην Ευρώπη τα προβλήματα είναι βασικά δύο. Πρώτον, το γεγονός ότι συνήθως υπάρχουν υψηλά ποσοστά αποχής και δεύτερον ότι οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες με τιμωρητική λογική, διαφορετική από αυτή των εθνικών εκλογών. Συνεπώς, το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι ευρωομάδες των ευρωσκεπτικιστών είναι αρκετά πιθανό.

Για την καλή λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου και των οργάνων της ΕΕ είναι, όμως, κρίσιμο να μην ανατραπούν οι ισορροπίες και να διατηρήσουν την πλειοψηφία τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Αριστεροί και Πράσινοι), ώστε να μην μπλοκαριστούν από φιλορώσους ευρωσκεπτικιστές κρίσιμες αποφάσεις.

Στις ΗΠΑ τα πράγματα μοιάζουν ακόμα πιο δύσκολα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αντεπιτίθεται και εκτός απροόπτου να βρίσκεται απέναντι στον Τζο Μπάιντεν, σε μία επανάληψη των εκλογών του 2019. Μόνο που τώρα ο Μπάιντεν είναι πια 81 ετών και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη διανοητική του κατάσταση.

Το μυαλό του συνεχώς κολλάει, μπερδεύει ονόματα και γενικές υποπίπτει σε ανησυχητικές γκάφες. Από την άλλη ο Τραμπ στα 77 του χρόνια και με δεδομένη την προηγούμενη θητεία του είναι δεδομένο πως θέλει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ως ταύρος σε υαλοπωλείο.

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν λοιπόν πως ο κόσμος θα συσπειρωθεί ξανά στο πλευρό του Μπάιντεν για να μην εκλεγεί ο Τραμπ. Η συνταγή του 2019, όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι θα είναι το ίδιο επιτυχημένη και το 2024.

Όπως σωστά παρατήρηρσε άλλωστε ο γνωστός κωμικός και παρουσιαστής, Τζον Στιούαρτ «Όταν οι βάρβαροι είναι στην πύλη, χρειαζόμαστε τον Κόναν στις επάλξεις». Και ο Μπάιντεν είναι απλά ένας συμπαθής ηλικιωμένος κύριος. Κόναν δεν τον λες με τίποτα.

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν δόθηκαν αφορμές για να ενισχυθούν οι λαϊκιστικές δυνάμεις, καθώς ακόμα και στις πιο ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία υπάρχουν σοβαρές... ρωγμές. O πληθωρισμός έχει ανοίξει πολλές πληγές με τελευταία το αγροτικό που αποτελεί «αγκάθι».

Για να αποτραπούν δυσάρεστες εκπλήξεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ αναζητείται τρόπος να ενισχυθεί η συμμετοχή και να προσέλθουν στις κάλπες περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι οι οποίοι συνήθως είναι και πιο προοδευτικοί.

Και ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς τους νέους; Τα social media και ιδιαίτερα το TikTok. Και ποιο είναι το πρόσωπο που επηρεάζει περισσότερο τους νέους σήμερα; Μα, φυσικά η Τέιλορ Σουίφτ.

Είναι γνωστό πως οι Δημοκρατικοί ασκούν εδώ και καιρό πιέσεις στην τραγουδίστρια να κάνει έστω μερικά stories υπέρ του προέδρου Μπάιντεν και το αν θα πει τελικά το «ναι» θεωρείται από έγκριτους πολιτικούς αναλυτές ως «κλειδί» για τις εξελίξεις.

Την Τέιλορ Σουίφτ έχει βάλει στο μάτι όπως μαθαίνει και το ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της καμπάνιας για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων στις κάλπες των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια ξεκινά τον Μάιο ευρωπαϊκή περιοδεία και οι Βρυξέλλες την έχουν προσεγγίσει ώστε να είναι κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας.

Επίσης, έχει ήδη υπάρξει συμφωνία και με την Ισπανίδα ποπ σταρ Ροζαλία, η οποία θα προσπαθήσει μέσα από τα δικά της social media να παρακινήσει τους νέους να πάνε να ψηφίσουν.

Η επιλογή των παραπάνω προσώπων γίνεται με γνώμονα και το TikTok, το οποίο θυμίζουμε είναι απαγορευμένο στις Βρυξέλλες. Και αφού το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν δεν μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση σε αυτό, χρησιμοποιούν τους celebrities ως δούρρειο ίππο της καμπάνιας, που φέτος έχει τίτλο «Αξιοποίησε την ψήφο σου».

*Για περισσότερη αρθρογραφία ακολουθήστε το reporter.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman