ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Αγώνας δρόμου" για συμφωνία μέχρι το Σάββατο-Προς συμβιβασμό για πλειστηριασμούς

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε "αγώνα δρόμου" επιδίδονται η κυβέρνηση και οι θεσμοί, προκειμένου να κλείσουν τα "ανοιχτά" ζητήματα της διαπραγμάτευσης και να υπάρξει συμφωνία. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο που έληξε χωρίς συμφωνία, θα πρέπει μέχρι το Σάββατο να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε στη συνέχεια (Κυριακή ή Δευτέρα) να συνέλθει το EWG για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Για το σκοπό αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση για σήμερα το απόγευμα μεταξύ των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου.

Όσον αφορά στο μέτωπο των πλειστηριασμών και της προστασίας της α' κατοικίας, η συζήτηση πλέον πραγματοποιείται στη βάση της γαλλικής πρότασης, η οποία προβλέπει προστασία επί μια τριετία όσων δανειοληπτών έχουν σπίτια αντικειμενικής αξίας από 180.000 ευρώ έως και 305.000 για πενταμελείς οικογένειες και εισοδήματα από 25.000 ή 30.000 ευρώ.

Για την κυβέρνηση αυτά τα επίπεδα αποτελούν «βάση συζήτησης», ενώ αναμένεται να μειωθούν κι άλλο μέχρι το Σάββατο.

Όπως επεσήμανε την Τετάρτη ο κ. Σταθάκης, «αναζητούνται κι άλλα εργαλεία για να καλυφθούν οι διαφορές με τις προτάσεις των δανειστών».

Αναφορικά με τις 100 δόσεις, το σχέδιο που συζητάται προβλέπει περιθώριο μικρότερο των 30 ημερών (πιθανόν 20 ή 10 μέρες) για να πληρώσει κάποιος την δόση που παρέλειψε.

Το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τους δανειστές, αλλά στη σημερινή συνάντηση ή αύριο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για ισοδύναμα (κυρίως φορολόγηση στοιχηματικών παιχνιδιών).

Στο τραπέζι θέτουν οι δανειστές και το ασφαλιστικό, το οποίο θα πρέπει να κλείσει μέσα στον Νοέμβριο. Σε συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και υψηλόβαθμων στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους με τεχνοκράτες των δανειστών έγινε η παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων, οι οποίες θα εξειδικευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώθηκε ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει πρόταση για δημιουργία ενός Ταμείου Κύριας Ασφάλισης και ενός Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, για όλους ανεξαρέτως τους ασφαλισμένους (μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες κλπ).

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman