ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Eurogroup: Επί τάπητος η αξιολόγηση στη σκιά του προσφυγικού

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε διπλανό κτίριο και με ελάχιστες ώρες διαφορά με την Σύνοδο Κορυφής, όπου θα κριθούν πολλά για την πορεία του φλέγοντος για την Ελλάδα προσφυγικού προβλήματος, θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, από την οποία η Αθήνα ελπίζει ότι θα βγει «λευκός καπνός» για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Ελλάδα.

 

Το επικείμενο Eurogroup θα «αποχαιρετίσει» την Κύπρο από τις χώρες που βρίσκονται σε... καθεστώς μνημονίου, αλλά είναι και ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι στη συνεδρίαση αυτή θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι αυτό σημαίνει και απεμπλοκή από τις εντάσεις του ΔΝΤ.

Παρ' όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να προσέλθει στο ρεαλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου εκτιμάται η ερχόμενη Πέμπτη.

Φαίνεται πως οι δανειστές ετοιμάζονται να δώσουν μια θετική αξιολόγηση στην Ελλάδα, υπό το βάρος του προσφυγικού, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται, ειδικά από το Ταμείο.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού και του φορολογικού θα «κλείσουν» σύντομα και ότι τα «κόκκινα δάνεια» και το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας θα μείνουν να αξιολογηθούν σε δεύτερη φάση.

«Αθήνα και ευρωπαϊκοί θεσμοί θα το προχωρήσουν με την ανοχή του ΔΝΤ» επιμένει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει συμφωνία όσον αφορά στα δημοσιονομικά.

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα επιβεβαιώσει τα σενάρια περί τμηματικής αξιολόγησης και κατ' επέκταση τμηματικής... χρηματοδότησης, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, αλλά και στην αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία ανέρχονται σε δισεκατομμύρια.

Σε αυτήν την περίπτωση η αξιολόγηση συνολικά αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν ή μετά το Ορθόδοξο Πάσχα.

Μαρία Μιχάλη

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman